Тортури в Глданській тюрмі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тортури і зґвалтування ув'язнених у Глданській в'язниці (Тбілісі) стали відомі 18 вересня 2012 року, коли всі грузинські телеканали показали оприлюднені журналісткою Ірмою Інашвілі[1] відеозапису знущань охоронців над ув'язненими. Ці матеріали напередодні загальних парламентських виборів викликали обурення опозиції і правозахисників, почалися масові маніфестації протесту.

Історія[ред. | ред. код]

Кількох людей, підозрюваних у нелюдському поводженні з ув'язненими, затримали й згодом засудили внаслідок розслідування справи[2].

За кілька годин до того, як відео оприлюднили, Міністерство внутрішніх справ Грузії повідомило, що трьох співробітників в'язниці Глдані заарештували за нелюдське поводження з ув'язненими. Міністерство також випустило кадри, у яких тюремні наглядачі били ув'язненого в камері. Міністерство внутрішніх справ заявило, що заарештовані тюремні чиновники зловживали повноваженнями і робили відеозапис про це в обмін на гроші в угоді, організованій Тамазом Тамазашвілі, ув'язненим, який відбуває свій тюремний термін у тому ж тюремному закладі[3]. Тамаз Тамазашвілі підтримується політичною партією Грузинська мрія, яка надає йому керівну посаду в новоствореному уряді. Вони також стверджують, що Тамаз є політичним в'язнем.

Відеозображення тортур у в'язницях передав на телеканали колишній співробітник в'язниці Володимиром Бедукадзе, якого взяли під варту у зв'язку зі зловживаннями, але в підсумку його звільнили від кримінальної відповідальності[4]. В інтерв'ю ТВ-9 Бедукадзе стверджував, що тортури ув'язнених замовив міністр внутрішніх справ Бачо Ахалая, і що міністр з виправлення і правової допомоги Хатуна Калмахелідзе була поінформована про акти катувань у різних грузинських в'язницях[2]. Того ж дня Хатуна Калмахелідзе попросила про відставку.

Інтерпретації[ред. | ред. код]

Влади[ред. | ред. код]

Влада визнала й засудила тортури, звинувативши опозицію в підкупі співробітників в'язниці з метою дискредитації режиму. У відставку пішли міністр внутрішніх справ Бачо Ахалая та міністр з виконання покарань Хатуна Калмахелідзе.

Розслідування[ред. | ред. код]

Прокуратура Грузії заявила, що відео з тортурами були зроблені на замовлення міністра юстиції Зураба Адеїшвілі[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Иванишвили не хватает третьей силы?. Georgia Times. 16 квітня 2013. Архів оригіналу за 11 жовтня 2016. Процитовано 11 жовтня 2017.
  2. а б [1]
  3. Відеоролики про жорстоке поводження з ув'язненими, зґвалтування
  4. Володимир Бедукадзе дякує уряду за звільнення від кримінальної відповідальності
  5. Генпрокуратура Грузии: экс-министр юстиции — заказчик видеосъемки пыток в тюрьме

Посилання[ред. | ред. код]