Торфінн з Гамару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Торфінн з Гамару
Народився
Тронгейм, Норвегія
Помер 1285 або 8 січня 1285
Брюгге, Королівство Франція
У лику католицький святий[d]
Медіафайли на Вікісховищі

Торфінн із Гамару, або Торфінн Гамарський (норв. Torfinn av Hamar, лат. Sankt Torfinn, ? — Тронгейм, Норвегія — 1285, поблизу Брюгге, Західна Фландрія, Бельгія) — норвезький єпископ і середньовічний католицький святий.

Життєпис[ред. | ред. код]

Цього святого певною мірою вшановують у північно-західній Європі, проте до нас дійшло небагато відомостей про його життя. Він був монахом цистерціанського ордену поблизу Тронгейма, перед тим як став єпископом Гамара. Коли він та інші єпископи розійшлися в поглядах із королем Ейріком ІІ щодо свободи єпископських виборів та інших церковних справ, Торфінн був змушений покинути Норвегію, і після візиту до Риму, знайшов притулок у цистерціанському монастирі (абатстві) Тер Доест поблизу Брюгге, де і помер. Тамтешній монах того часу, Вальтер з Муди, написав поему, що вихваляла рішучу доброту характеру Торфінна.

Монастир Тер Доест (сьогодні музей) у с. Ліссевеґе (муніципалітет Брюгге) в Бельгії, де подвизався і помер Святий Торфінн
Римо-католицька церква святого Торфінна в м. Гамар, Норвегія.

День пам'яті — 8 січня.

Література та джерела[ред. | ред. код]

  • Donald Attwater with Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. Third Edition. London: Penguin Books, 1995. Ст. 344. (англ.)