Трава (значення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трава (вегетативна частина) базиліку і зеленої цибулі (кулінарні трави)
Трава (вегетативна частина) петрушки
Трав'яний сад у місті Хардвік-Холл, Дербішир, Англія, спочатку посаджений леді Луїзою Егертон у 1870-х роках, відтворений Національним трастом, переважно за оригінальним дизайном.

Трава може означати:

  • Трава — «рослина з однорічними зеленими м'якими пагінцями, які не дерев'яніють.// Уживається в складі наукових і народних назв таких рослин. // Зелений покрив землі з таких рослин. // В переносному значенні: Про кого-небудь скромного, нічим не помітного, про щось незначне, скороминуще».[1]
  • Трава — «лікувальні (лікарські, цілющі і т. ін.) трави — рослини, які мають лікувальні, цілющі властивості».[1]
 — термін «трава» часто застосовується в фітотерапії і медицині загалом. В залежності від періоду збору лікарських трав, заготовлювані трави можуть бути як без плодів, насіння, квіток так і включаючи їх. Наприклад, траву вовчого тіла болотяного збирають під час повного цвітіння рослини.
 — молочай кипарисоподібний використовується для виготовлення лікарських форм, для чого використовують зелену частину і коріння рослини.
 — у науковій медицині використовують траву барвінку малого (Herba Vincae minoris). З неї виготовляють препарат «девінкан».
 — в рецептах: «Візьми: трави деревію звичайного» — латиною: «Recipe: herbae millefolii».
Трава — кулінарні трави. В кулінарії цей термін використовується не обов'язково в ботанічному сенсі трав'янистих рослин. При застосуванні термінології «трави й спеції» робиться вказування на відмінність спецій, які зроблені з насіння, плодів, кори, коренів та ін.
  • Тр́ави — рослини, що не утворюють дерев'янистих стебел, на відміну від дерев, кущів і кущиків; трав'янисті рослини.
  • Трави — (переважно у множині, розмовне) настій, відвар і т. ін. з лікарських рослин або самі ці рослини, що їх застосовують як ліки».[1]


Інше:

  • Трава (рід) — галісійський шляхетний рід XI — XII століття.
  • «Трава» — науково-фантастичний роман Шері С. Теппер.

Примітки[ред. | ред. код]