Трансмонтана і Верхнє Дору

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Траз-уж-Монтіш і Алту-Дору)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трансмонтана і Верхнє Дору

Трансмонта́на і Ве́рхнє До́ру (порт. Trás-os-Montes e Alto Douro, МФА[ˈtɾaz-uʒ-ˈmõ.tɨz i ˈaɫ.tu ˈdo.ɾu][1]) — у 19361976 роках провінція Португалії. Розташовувалася на північному сході країни, в басейні річки Дору. Адміністративний центр — місто Віла-Реал. Площа — близько 10 тисяч км², населення — близько 600 тисяч осіб (1970)[2]. Виноробний регіон Верхнє Дору внесений до Списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (2001). Скорочено — Трансмонтана («Загір'я»).

Історія[ред. | ред. код]

6 історичних провінцій Португалії

Первісна назва — Трансмонта́на (лат. Transmontana, порт. Trás-os-Montes, Траз-уш-Монтеш, «Загір'я»)[3][4][5][6]. Була однією з шести історичних провінцій Португальського королівства. Розташовувалася на північному сході країни, на південь від Галісійських гір, в межах річок Тамега на заході й Дору на півдні. До кінця XVI століття називалася комаркою. Назва походить від гірського масиву, який відділяє провінцію на заході від іншої провінції Дурмінії (Дору-Міню)[3]. На півночі межувала з Галісією; на підні — з португальською провінцією Бейра; на сході і південному сході — з Леоном[3] . Довжина з півночі на південь — близько 110 миль, ширина з заходу на схід — 80 миль[3]. Рельєф переважно гористий[3]. Основу господарства становило виноробство, вирощування фруктів різних сортів та полювання на багату дичину[3]. 1936 року перейменована на провінцію Трансмонтана і Верхнє Дору.

Муніципалітети[ред. | ред. код]

Муніципалітети, що входили до складу Трансмонтани і Верхнього Дору в 1936—1979 роках:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. e Alto Douro European Portuguese: Convert Text to IPA Transcription
  2. БСЭ.
  3. а б в г д е Tra-los-Montes // The new encyclopædia; or, Universal dictionary of arts and sciences. London, 1807. p. 442.
  4. Mallets, Allain Manesson. Beschreibung des gantzen Welt-Kreises. J.A. Jung, 1719. P. 496.
  5. Johann Hübner. Kort begryp der oude en nieuwe geographie. 1722. S.13.
  6. Everhard Otto. Notitia Praecipuarum Europae Rerumpublicarum. 1749. P. 302.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Трансмонтана і Верхнє Дору