Трамвай Тампи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трамвай Тампи
Опис
Країна  США
Місто Тампа
Дата відкриття 19 жовтня 2002
Власник Тампа
Оператор HART[en]
Сайт tecolinestreetcar.org
Маршрутна мережа
Кількість маршрутів 1
Довжина маршрутів 4,35 км
Рухомий склад
Кількість вагонів 11
Основні типи рухомого складу Birney
Кількість депо 1
Технічні дані
Ширина колії 1435 мм
Тип живлення контактна мережа
Електрифікація 600 в
Схема маршрутів

CMNS: Трамвай Тампи у Вікісховищі

Трамвай Тампи (англ. TECO Line Streetcar System) — трамвайна лінія в місті Тампа, Флорида, США.

Історія[ред. | ред. код]

Перші трамваї на паровій тязі з'явилися на вулицях міста у 1885 році, а вже у 1893 році містом почали курсувати електричні трамваї. Свого піку історична мережа досягла до середини 1920-х років, довжина ліній становила 85 км. У повоєнні роки, як і в більшості інших міст Сполучених Штатів, почалося стрімке скорочення мережі, остаточно мережа була ліквідована у 1946 році.

З кінця 1990-х почалися розмови про повернення трамвая, вже у 2002 році відкрилася початкова ділянка з 3,9 км. У перший рік роботи трамвайна лінія перевезла 420 тис. чоловік, що на 20 % більше, ніж очікувалося. Невелике розширення лінії на 0,6 км сталося 19 грудня 2010 року.

Лінія[ред. | ред. код]

Сучасна лінія побудована переважно одноколійною з роз'їздами, що дають змогу роз'їхатися трамваям, які прямують у протилежні боки. Маршрут проходить з південного заходу на північний схід, та має 11 зупинок. Маршрут поєднує центр міста, район Канал та історичний район Ібор[en].

Квиток на одну поїздку коштує 2,5 долара, але існують пільги для молоді та людей похилого віку. Квиток на один день коштує 5 доларів[1].

Рухомий склад[ред. | ред. код]

На лінії використовуються сучасні вагони, побудовані у вигляді історичних трамваїв Birney[en], але побудовані згідно з сучасними вимогами. Трамваї мають зварний корпус з декоративними клепками, салон з дерев'яними сидіннями, але обладнані кондиціонерами й доступні для людей з обмеженими можливостями. Трамваї побудовані компанією Gomaco Trolley[en].

Також іноді використовується відреставрований трамвай Birney, що курсував у місті з 1923 по 1946 рік, він був знайдений 1991 року в передмісті Тампи, де використовувався спочатку під будиночок, а потім під сарай. Після довготривалої реставрації вагону повернули первозданний вигляд та використовують на свята. Це єдиний діючий історичний трамвай у Флориді.

Режим роботи[ред. | ред. код]

Працює з понеділка по четвер від 12:00 до 22:00, у п'ятницю та суботу від 11:00 до 01:30, у неділю від 12:00 до 20:00. Інтервал руху становить 20 хвилин[2].

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]