Трамвай у Клермон-Ферран

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трамвай у Клермон-Ферран
Опис
Країна  Франція
Місто Клермон-Ферран
Дата відкриття 1890 — історична мережа
листопад 2006 — сучасна мережа
Маршрутна мережа
Кількість маршрутів 1
Довжина маршрутів 15,7 км
Рухомий склад
Кількість вагонів 26
Основні типи рухомого складу Транслор
Кількість депо 1
Схема маршрутів

CMNS: Трамвай у Клермон-Ферран у Вікісховищі

Трамвай у Клермон-Ферран (фр. Tramway de Clermont-Ferrand) — трамвайна мережа французького міста Клермон-Ферран.

Історія[ред. | ред. код]

Перші електричні трамваї на вулицях міста з'явилися у 1890 році[1]. На початку ХХ столітті мережа активно розвивалася, але після першої світової війни розвиток практично припинився. Наприкінці 1940-х років почалася стагнація мережі, трамвай як і в інших французьких містах не витримував конкуренції автомобіля, що й призвело до повної ліквідації мережі у 1956 році. Після чого громадський транспорт міста на наступні 50 років був представлений лише автобусами.

Лінія[ред. | ред. код]

Розмови про повернення трамваю на вулиці міста розпочалися ще у 1970-х роках, але до практичної реалізації проекту дійшло лише на початку 2000-х. Тендер на будівництво був оголошений у 2002 році, урочисте відкриття нової лінії відбулося у жовтні 2006 року, але у звичайному режимі початкова дільниця запрацювала лише через місяць.[2] Наприкінці грудня 2013 року сталося невелике розширення мережі, була відкрита нова дільниця завдовжки приблизно 1,5 км та 3 нових зупинки. Станом на літо 2019 року в місті працює одна лінія та 34 зупинки. Мережу обслуговують 26 зчленованих низькопідлогових трамваїв довжиною 32 метра, 20 трамваїв працюють з момента відкриття а ще 6 були придбані пізніше.

Особливості[ред. | ред. код]

Трамвайна мережа в місті побудована за технологією транслор, коли трамвай рухається на гумових шинах використовуючи єдину напрямну рейку, замість звичайної трамвайної колії.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Перший електричний трамвай. Офіційний сайт Клермон-Ферран. Процитовано 22 липня 2019.
  2. Inauguration mais mise en service retardée pour le Translohr de Clermont-Ferrand. metro-pole.net. Архів оригіналу за 26 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]