Трансферт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Тра́нсфе́р (також трансферт; від англ. to transfer — переносити, переміщати) — операція перенесення осіб, предметів, цінностей, документів тощо (залежно від контексту) від одного власника або споживача до іншого. В українській мові поняття застосовується у туристичній, банківській, інноваційно-економічній, спортивній, правовій, психологічній та інших сферах.

Транскрипції[ред. | ред. код]

Термін використовується у різних транскрипціях:

  • у франкомовній (трансферт, з літерою «т» на кінці) — застосовується у професійній лексиці банківських працівників;
  • у англомовній (трансфер, без літери «т» на кінці) — застосовується у науковій сфері та бізнесі (трансфер технологій, норм тощо).

Трансфе́ри:

  1. Перехід населення будь-якої території з одного громадянства в інше в зв'язку з передачею території, на якій вона проживає, однією державою іншій.
  2. Цінності, що передаються на безповоротній основі, коли в обмін на передані ресурси не надходить якогось вартісного еквівалента і, отже, є відпливом (вивезенням) капіталу з-під юрисдикції України. Трансферти поділяються на поточні та капітальні, які, у свою чергу, можуть здійснюватись у натуральній та грошовій формі.
  3. Переказ іноземної валюти або золота з однієї країни до іншої, грошей з однієї фінансової установи в іншу, банківські операції по зустрічних переказах валют двох або декількох країн. Перенесення банківських операцій з одного на інший рахунок.
  4. Кошти, що передаються з державного бюджету до місцевих бюджетів або з місцевих бюджетів вищого рівня до бюджетів нижчого рівня у вигляді дотацій, субсидій, субвенцій та в інших формах.
  5. Переміщення правових норм з одного закону (кодексу) до іншого під час систематизації та кодифікації законодавства.
  6. Передача права володіння цінними іменними паперами іншій особі.
  7. Перехід спортсменів за дотримання певних фінансових угод з однієї команди в іншу.
  8. Переміщення (переведення, перехід) висококваліфікованих фахівців (учених, акторів, спортсменів та ін.) в інші країни (театри, команди) на певних фінансових умовах.
  9. Перенесення знань, умінь, навичок з однієї сфери діяльності в іншу.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]