Трансцендентні етюди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трансцендентні етюди
фр. Études d'exécution transcendante
Композитор Ференц Ліст[1]
Каталог S. 139
Видано 1852[1]
Інструментування фортепіано[1]
Частин 12 етюд

CMNS: Трансцендентні етюди у Вікісховищі

Трансцендентні етюди (фр. Études d'exécution transcendante), S.139 — цикл з 12 фортепіанних творів, написаних Ференцем Лістом в 1852 році. Версія 1852 року є переглядом складнішої версії 1837 року, яка в свою чергу була переробкою ранніх етюдів 1826 року.

Історія[ред. | ред. код]

Робота над трансцендентними етюдами була розпочата у 1826 році, коли Ф. Ліст написав відносно легкі в технічному відношенні «Етюди в 12 вправах» (Étude en douze exercices, S. 136). Пізніше Ліст значно переробив ці етюди у бік технічного ускладнення, під назвою «12 великих етюдів» (Douze Grandes Études, S. 137) ця версія була опублікована 1837 року.

Трансцендентні етюди S. 139 є редакцією «Douze Grandes Etudes». Як третя і остаточна версія, вона була опублікована 1852 року і присвячена Карлу Черні, вчителю композитора і автора великої кількості фортепіанних етюдів. У порівнянні з попередньою версією, більшість етюдів були дещо спрощені, скорочені, зокрема були усунуті інтервали більші за дециму, що зробило їх доступнішими для піаністів з невеликими руками.

Щоправда четвертий етюд, названий на честь українського гетьмана — «Мазепа», в остаточній версії навіть складнішій, оскільки вимагає техніки дуже швидкого чергування рук в акордах.

В остаточній версії, Ліст дописав для кожного з етюдів програму, окрім етюдів № 2 та № 10. Пізніше Феруччо Бузоні запропонував назви і для цих етюдів — Fusées («Ракети») і Appassionata відповідно, проте ці назви не стали широко відомі. Серед інших назв, особливу увагу українського музиканта привертає назва четвертого трансцендентного етюду — «Мазепа», що відсилає до постаті українського гетьмана. Аналогічну назву і значною мірою аналогічний музичний матеріал має також симфонічна поема Ліста — «Мазепа». В циклі етюдів цей етюд є одним із найскладніших, зокрема він вимагає віртуозної техніки стрибків та швидкого чергування рук.

Список етюдів[ред. | ред. код]

У цикл входять такі 12 етюдів:

Етюд № 1, початок
Етюд № 2, початок
Етюд № 3, початок
Етюд № 4, початок
Етюд № 5, початок
Етюд №6 , початок
Етюд № 7, початок
Етюд № 8, початок
Етюд № 9, початок
Етюд № 10, початок
Етюд № 11, початок
Етюд № 12, початок

Інші твори з подібною назвою[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]