Третя стать

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Третя стать або третій гендертермін, який використовують для опису людей, які не ідентифікують себе ні як чоловік, ні як жінка, а також людей, які зараховують себе або зараховуються суспільством до іншого гендеру, не вкладається в двійкову систему розуміння статі. Під терміном «третій» як правило розуміється «інший», оскільки деякі антропологи і соціологи описують «четвертий», «п'ятий», і навіть «деякі» гендери.[1][2][3][4]

Третя стать в традиційних і сучасних культурах[ред. | ред. код]

Для різних культур або окремих осіб третя стать може розумітися по-різному, наприклад, як проміжний стан між чоловіком і жінкою, як стан буття («дух чоловіки в тілі жінки»), як стан заперечення обох статей, як здатність перетинати, перетікати або змінювати стать, як інша категорія, взагалі не залежить від категорій «чоловік» і «жінка».

Термін використовується для опису специфічних ідентичностей в ряді сучасних традиційних культур: Хіджра в Індії, Бангладеш та Пакистані, фаафафіне, факалеіті, маху, вакавахіне, акаваіне в Полінезії [5], катой в Таїланді, бердаші в культурі індіанців Північної Америки, Муксу в Мексиці [6], чібадос, ештайм, машога, мангаіко в Африці[7][8][9] , клятвені діви в Албанії , Вірджинія в Чорногорії , феммініеллі в неаполітанської традиції Італії[10] , бакла в Філіппінах[11], Варія, Бісс, калалаі, Калабан[12][13] в бугійскій культурі Сулавесі в Індонезії, Ханіт в Омані[14], сіпінікі в культурі інуїтів[15][16] в Канаді та інших.

У сучасному західному суспільстві також розглядаються ряд трансгендерних і інтерсекс ідентичностей: гендерквір, шімейл, бігендер і т.д.

Бердаш з народу зуні

Люди третьої статі в культурі різних племен індіанців Північної Америки, які є представниками однієї біологічної статі, але які приймають гендерну ідентичність іншого, називаються бердашами (від фр. berdaches) або «людьми з двома душами» (англ. two-spirit або two spirit, від оджибве niizh manidoowag). Вважається, що феномен Бардаша часто зустрічався в Америці, і представлений в кожному великому племені від ірокезів на північному сході і вздовж усього східного узбережжя до племен піма, навахо, іллінойс, арапахо і мохаве на Великих рівнинах; в племенах яки і сапотеков в Мексиці, в декількох американських племенах і серед ескімосів Аляски. Дане явище як «третя стать» було задокументовано антропологами не менше ніж у 155 північноамериканських племен[17]. Бердаші-чоловіки ― шановані в індіанських племенах люди, які часто ставали цілителями, правознавцями, радниками, знахарями, жерцями і чаклунами.

Поняття часткової і повної зміни статі широко були поширені у чукотських шаманів . «М'який чоловік» означав людину, перевтілену в істоту жіночої статі, а «чоловікоподібна жінка» - чоловічого. Подібні перетворення могли відбуватися у молодих шаманів в ранній юності і представляти із себе кілька стадій - від легкого наслідування і носіння одягу протилежної статі до повного перетворення, де юнак вже повністю втрачає звички і навички своєї статі, набуваючи жіночі звички і нахили. Вважалося, що «м'який чоловік», володіючи жіночими якостями, був вправний у всіх видах шаманства. Люди зміненої статі також зустрічалися у племен Північно-Східної Сибіру - камчадалов, коряків, нівхів, юкагиров, азійських ескімосів, ітельменів, алеутів, а також у жителів острова Кадьяк в Беринговому морі[18][19]. Вони повинні були займатися жіночими роботами, їм заборонялося користуватися зброєю, полювати, входити в житло через чоловічий вхід.[20]. Якути також використовували елементи жіночого одягу в шаманських практиках. Такі шамани носили жіноче плаття і по-жіночому заплітали своє довге волосся.[21]

Геродот і Псевдо-Гіппократ розповідають про скіфських жерців - енареєм, що страждали «жіночою хворобою», - коли чоловіки ставали жіночними за характером, надягали жіночі сукні і виконували жіночі види робіт. Енареї вважалися найекзотичнішій корпорацією серед скіфського жрецтва і привертали до себе найбільшу увагу; вони були пов'язані з культом богині Афродіти ― Артімпаси[22]. Саме слово «Енарей» фахівці з іранськх мов пояснюють похідним від кореня «нар» («чоловік»): «Енарей» має означати "не-чоловік»[23]. Енареї перетворювалися на жінок і вели жіночий образ життя, мали спадковий дар. Їх ритуали рясніли екстатичними елементами, а «Учителем жіночої хвороби для інших скіфів» вважався Анахарсіс, що прославився своєю мудрістю, який сам став жінкоподібним в Елладі.[24]

Ардханарішвара

У ведичній літературі Стародавньої Індії стать людини чітко розділена на три окремі категорії (prakriti): пумс-пракріті - чоловіча стать, стри-пракріті - жіноча стать і тритья-пракріті - третю стать[25][26]. Найчисленнішими представниками третьої статі були люди з гомосексуальною орієнтацією, а також трансгендери, інтерсекс-люди і т. д. Категорію третьої статі відносили також до численної соціальної групи, відомої як «нейтральна стать», що має назву напумсака - ті, які не беруть участі в продовженні роду. Є п'ять різних типів людей напумсака: дотримуються целібату, діти, люди похилого віку, імпотенти, люди третьої статі[27].

Згадки про «третю стать» є в текстах індійських духовних традицій і вчень: індіузм (Нарада-смріті, Сушрута Самхіта, Ману-смріті, Камасутра, Яджнавалкья-смріті, Чарака-Самхита, Артхашастра, Магабхарата, Шветашватара-упанішада , Бхаґавата-Пурана, Бріхат-Джатака, Варахаміхіра, Дхарма-шастри і тд), джайнізм [28], буддизм [29]. Веди, є священними писаннями індуїзму, стверджують, що всі три статі (чоловіча, жіноча і третя стать) визначаються вже в момент зачаття (Ману-смріті 3.49, 3.3.4; Сушрута Самхіта, Аштанга хрідая Самхита 2.5). У медичних текстах Аюрведа описані конкретні причини появи третьої статі (Сушрута-Самхіта 3.2.38, 42-43, Чарака-Самхіта 4.4.30-31).

В цілому, ведичні писання налічують понад 55 типів третьої статі - 8 типів напумса, 5 типів кліба, 20 типів шандха, 10 типів настрія, 14 типів панда і т. д.[26] У Кама-шастрах (Камасутра 2.9.1) говориться, що люди третьої статі бувають двох видів, в залежності від свого чоловічого або жіночого зовнішнього вигляду. Гомосексуальні чоловіки кліба (гей), а жінки - свайріні (лесбійка ). Кожна з цих вищевказаних груп поділяється на 2 категорії в залежності від схильності до чоловічої або жіночої поведінки - чоловічі та жіночі кліба; чоловічі та жіночі свайріні, а також на додаткові підкатегорії.

Шандха і шандхі відносяться до представників третьої статі і за сучасною гендерною класифікацією називаються трансгендерами [26]. Шандха повністю не ототожнювали себе зі своїм біологічним гендером і ідентифікували себе як представники протилежної статі, зовні намагаючись бути схожим на них, прикриваючи свої фізичні статеві особливості. На відміну від кліба і свайріні, шандха не поділяли гомосексуальних стосунків. Напумса - люди, що народилися з частиною чоловічих і жіночих геніталій, відомі сьогодні як інтерсекс-люди. До цієї категорії також можуть належати будь-які представники третьої статі, які не можуть мати потомства. Камі - бісексуальні люди, здатні виробляти потомство і не володіють характером напумса (третьої статі і інших сексуально нейтральних людей).

Буддійський канон теж не передбачає наявність лише двох статей: чоловічого і жіночого, і вказує на інші види статей, такі як «чоловік як жінка» (вепурісіка)[30], сексуально невизначені (самбхінна)[31] і андрогіни (убхатовьянджанака) [32]. У Віная-пітака ― першої з трьох частин Тапітаки, визначені чотири гендерних типи: чоловічий, жіночий, убхатобьянджанака і пандака. У палійскій літературі зазначено п'ять видів пандакі: асіттакапандака (asittakapandaka), уссуяпандака (ussuyapandaka), опаккамікапандака (opakkamikapandaka), паккхапандака (pakkhapandaka), напумсакапандака (napumsakapandaka)[33][34][35].

Юридичне визнання третьої статі[ред. | ред. код]

У ряді держав світу «третя стать» має офіційний статус:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Roscoe, Will (2000). Changing Ones: Third and Fourth Genders in Native North America. Palgrave Macmillan (June 17, 2000) ISBN 0-312-22479-6
    See also: Trumbach, Randolph (1994). London’s Sapphists: From Three Sexes to Four Genders in the Making of Modern Culture. In Third Sex, Third Gender: Beyond Sexual Dimorphism in Culture and History, edited by Gilbert Herdt, 111-36. New York: Zone (MIT). ISBN 978-0-942299-82-3
  2. Graham, Sharyn (2001), Sulawesi’s fifth gender [Архівовано 26 листопада 2014 у Wayback Machine.], Inside Indonesia, April-June 2001.
  3. Martin, M. Kay and Voorhies, Barbara (1975). Supernumerary Sexes, chapter 4 of Female of the Species (New York: Columbia University Press, 1975), 23.
  4. McGee, R. Jon and Richard L. Warms 2011 Anthropological Theory: An Introductory History. New York, McGraw Hill.
  5. National fono for Pacific "third sex" communities,. Media release from New Zealand Aids Foundation, August 5, 2005. Архів оригіналу за 16 грудня 2005. Процитовано 10 березня 2021.
  6. Lynn Stephen. Sexualities and Genders in Zapotec Oaxaca. Latin American Perspectives. 29(2)41–59
  7. Bleys, Rudi C. (1995). The Geography of Perversion: Male-to-Male Sexual Behavior Outside the West and the Ethnographic Imagination, 1750-1918. New York University Press. ISBN 9780814712658
  8. Donham, Donald (1990). History, Power, Ideology. Central Issues in Marxism and Anthropology, Cambridge
  9. Megan Sinnott (January 2004). Toms and Dees: Transgender Identity and Female Same-Sex Relationships in Thailand. University of Hawaii Press. p. 39. ISBN 978-0-8248-2852-3. Towles, Joseph A. (1993). Nkumbi initiation: Ritual and structure among the Mbo of Zaire, Musée royal de l'Afrique Centrale (Tervuren, Belgique)
  10. Charlie McNabb. Nonbinary Gender Identities: History, Culture, Resources / Library of Congress Cataloging-in-Publication Data. — USA, Rowman & Littlefield, 8 дек. 2017 г. — 304 с. — ISBN 9781442275522.
  11. Nanda, Serena (1999). Gender Diversity: Crosscultural Variations. Waveland Pr Inc, 7 October 1999. ISBN 1-57766-074-9
  12. Oostvogels, Robert (1995). The Waria of Indonesia: A Traditional Third Gender Role, in Herdt (ed.), op cit
  13. Graham Davies, Sharyn (2006). Challenging Gender Norms: Five Genders Among Bugis in Indonesia. Case Studies in Cultural Anthropology. Thomson Wadsworth. p. xi. ISBN 978-0-495-09280-3. OCLC 476076313
  14. Wikan, Unni (1991). The Xanith: a third gender role? in Behind the veil in Arabia: women in Oman. Chicago: University of Chicago Press
  15. Chiland, Colette (2003-01-01). Transsexualism: Illusion and Reality. SAGE. p. 28. ISBN 978-1-4129-0264-9.
  16. Stern, Pamela R. (2010-06-16). Daily Life of the Inuit. ABC-CLIO. pp. 11–12. ISBN 978-0-313-36312-2.
  17. William Roscoe. Changing Ones - Third and Fourth Genders in Native North America / Palgrave Macmillan, a division of Macmillan Publishers Limited. — Palgrave Macmillan. — USA, 1998. — 320 с. — ISBN 978-0-312-22479-0.
  18. Богораз В. Г. Чукчи и религия. Часть 2. — Глабсевморпуть при СНК СССР. Научно-исследовательская ассоциация Институтов народов севера имени П. Г. Смидовича. Авторизованный перевод с английского. — Ленинград, 1939. — 206 с.
  19. Е.А. Верещака. «ПРЕВРАЩЕНИЕ ПОЛА» В КУЛЬТУРЕ ЧУКЧЕЙ (PDF). Электронная библиотека Музея антропологии и этнографии им. Петра Великого (Кунсткамера) РАН © МАЭ РАН. Архів оригіналу (PDF) за 27 червня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  20. Мурашко О.А. Востребованные // Материалы международного интердисциплинарного научного симпозиума «Психофизиология и социальная адаптация (нео) шаманов в прошлом и настоящем». — М., 2010. — 24 квітня. — С. 161−170.
  21. Серошевский В.Л. Якуты. Опыт этнографического исследования. Т. 1. СПб., 1896. 720 с / 631 с
  22. Геродот. История в 9 книгах / Геродот. – Л.: Наука, 1972. – 600 с./7, IV: 67–68
  23. О НРАВАХ ЖИТЕЛЕЙ «МЕСТНОСТИ, ЗАНИМАЕМОЙ ОДЕССОЙ» В АНТИЧНЫЕ ВРЕМЕНА / Добролюбський Андрій Олегович – доктор історичних наук, професор кафедри історії України Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені. К. Д. Ушинського»
  24. Бессонова С.С. Религиозные представления скифов. — Киев : Наукова думка, 1983. — 140 с.
  25. В ведической литературе существует много примеров этих трех гендерных разделений. См. Srimad Bhagavatam by His Divine Grace A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada (4.17.26, 8.3.24, 4. 28.61, and 10.1, notes); The Complete Kama Sutra by Alain Danielou (2.9.1); Beneath a Vedic Sky by William R. Levacy (p. 363) and The Laws of Manu by G. Buhler (p. 84, Manusmriti 3.49).
  26. а б в Amara Das Wilhelm. Tritiya-Prakriti. — United Kingdom : Xlibris Corporation, 2004. — 596 с. — ISBN 9781413435344.
  27. Согласно всем ведическим текстам по астрологии, эти пять видов людей относятся к нейтральному полу. Основанием этому является их неспособность продолжать род.
  28. Leonard Zwilling and Michael J. Sweet. "Like a City Ablaze": The Third Sex and the Creation of Sexuality in Jain Religious Literature // University of Texas Press, Journal of the History of Sexuality : journal Article. — 1996. — 24 квітня. Архівовано з джерела 7 лютого 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  29. Jackson, Peter A. Non-normative sex/gender categories in the Theravada Buddhist Scriptures // ANU Research Publications : working/Technical Paper. — 1996. — 24 квітня. Архівовано з джерела 9 березня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  30. Vepurisika, Vepurisikā. Pali-English dictionary - Vin. II, 271; III, 129. (Page 649). Wisdom Library.
  31. Sambhinna, Saṃbhinna. Pali-English dictionary. Wisdom Library. Архів оригіналу за 15 січня 2018. Процитовано 10 березня 2021.
  32. Karen Derris, Natalie Gummer. Defining Buddhism(s): A Reader. — USA, NY 10017 : First published 2007 by Equinox an Imprint of Acumen. Published 2014 by Routledge, 8 апр. 2016. — 320 с.
  33. Bunmi Methangkun. Khon Pen kathoey Dai Yaang-rai (How Can People be kathoeys?). — Abhidhamma Foundation. — Bangkok, 1986.
  34. Peter A. Jackson. Non-normative Sex/Gender Categories in the Theravada Buddhist Scriptures // Australian Humanities Review. — 1996. — 24 квітня. Архівовано з джерела 4 квітня 2017.
  35. Non-normative Sex/Gender Categories in the Theravada Buddhist Scriptures. Архів оригіналу за 4 квітня 2017. Процитовано 10 березня 2021.
  36. Rachel Savage (07 лютого 2019). These 11 US states are now issuing third gender IDs. World Economic Forum. Архів оригіналу за 21 квітня 2021. Процитовано 10 березня 2021.
  37. Hollie Silverman (1 серпня 2019). 2 more states will offer a 3rd gender option on driver's licenses. CNN. Архів оригіналу за 12 червня 2021. Процитовано 10 березня 2021.