Трикутний будинок у Раштоні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трикутний будинок у Раштоні
Зображення
Країна  Велика Британія
Адміністративна одиниця Rushtond
Історичне графство Нортгемптоншир[d]
Власник English Heritage
Оператор English Heritage
Архітектор Thomas Tresham IId
Дата офіційного відкриття 1597
Кількість поверхів 3
Статус спадщини реєстрова будівля I ступеняd
План приміщення
Географічний код Великої Британії SP8304083072[1]
Категорія Вікісховища для інтер'єра елемента d
Мапа
Офіційний сайт
CMNS: Трикутний будинок у Раштоні у Вікісховищі

Координати: 52°26′21″ пн. ш. 0°46′47″ зх. д. / 52.4393000000277780° пн. ш. 0.779900000028° зх. д. / 52.4393000000277780; -0.779900000028

Трикутний будинок у Раштоні (англ. Rushton Triangular Lodge) — примітна будівля поблизу Раштона[en], побудована сером Томасом Трешемом (помер у 1605 році) між 1593 і 1597 роками. В даний час охороняється як англійська спадщина. Відмінною особливістю будинку є його насиченість символами, пов'язаними з числом 3, Трійцею і Біблією.

Історія[ред. | ред. код]

Томас Трешем, який походив з католицької сім'ї, в юності не приділяв достатньої уваги питанням релігії, але у 1580 році, після прибуття в Англію католицьких місіонерів, став завзятим католиком. Незабаром після звернення Трешем, разом з лордом Во[en], сером Вільямом Кейтсбі та іншими постав перед Зоряною палатою за звинуваченням у наданні притулку єзуїту Едмунду Кемпіону[en]. 15 листопада 1581 року відбувся суд, якого він чекав у Флітській в'язниці, яку він залишив тільки в 1593 році[2]. Точна хронологія його тюремних ув'язнень не відома. Можливо, він був у в'язниці також в 1599 році[3]. Ймовірно, в цьому проміжку будинок був побудований.

Трикутні будови досить рідкісні на Британських островах. З тих, які могли стати джерелом натхнення для Трешема, дослідники відзначають Хрест Елеонори[en] в Геддінгтоні[en], церкву в Молдоні, що має трикутну основу і побудований Джоном Торпом[en] Лонгфордський замок[en].

Зберігся недатований лист Трешема, котрий дозволяє зробити висновок, що ідея будинку, наповненого біблійним символізмом, прийшла до нього під час одного з тюремних ув'язнень. Необхідно відзначити, що в XVI столітті прізвище Tresham вимовлялася як Traysam, походячи від старофранцузької trei, 'три'[2].

Перша згадка про побудований Трешемом трикутний будинок міститься в записах Річарда Сімондса[en], який відвідав околиці будинку незадовго до битви при Несбі (14 липня 1645 року).

У другій половині XIX століття власниця Раштон-холу місіс Кларк Торнхілл в безуспішних пошуках таємного проходу між особняком і трикутним будинком розпорядилася очистити основу будинку.

Опис[ред. | ред. код]

Розміри і зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Триповерховий будинок розташований на північному сході від Раштон-холла[en], сімейної резиденції Трешемів до початку XVII століття. В основі його лежить рівносторонній трикутник зі стороною 33 фути на верхньому поверсі і 33 ⅓ фути біля основи. Його сторони спрямовані приблизно на південний схід, північ і південний захід.

Кожна сторона цокольного поверху висвітлюється трьома невеличкими вікнами у формі трилисника з трикутними отворами в центрі.

Другий поверх має вікна більшого розміру, також по три на кожну сторону, вправлені в квадратні кам'яні плити, в кожному кутку яких розміщено декоративний щит. Світлові отвори у формі тонкого хреста з 12 круглими отворами розташовані в центрі[4]. Вище їх розташований карниз, що позначає рівень наступного поверху. По кутах карниза поміщені щити з літерами T.

Над верхнім поверхом розташовується антаблемент, архітрав якого рівномірно поділений дев'ятьма гаргульями з трубками для стоку води.

Вхідні двері мають 6 футів заввишки і 2 футів 3 дюйми (27 = 33 дюйма) завширшки. Над ними поміщений гербовий щит Трешемів.

Головна кімната на кожному поверсі має шестикутну форму, решта три, відповідно, рівносторонніх трикутників. В одній з кімнат є ґвинтові сходи[2].

Написи і зображення[ред. | ред. код]

Схема розташування малюнків і написів на Трикутному будинку

Над карнизом, по 2 з кожної сторони, розташовані цифри і букви трифутової висоти, утворюють напис 15 93 TT — дату початку будівництва та ініціали власника. Верхній поверх, так само як і цокольний, має вікна у формі трилисника, але вони поміщені в квадратні рами і мають різні орнаменти.

Всередині розташованого над входом фронтону поміщені латинські слова TRES TESTIMONIVM DANT з 1-го послання Іоанна, відсилають до Трійці. Також над входом розташовані цифри 5555, які виходять додаванням до 1593 (рік початку будівництва) числа 3962 (року до н. е., в якому, згідно з підрахунками Беди Преподобного, стався Всесвітній потоп).

Над кожним з вікон верхнього поверху розташоване по дві літери, що дають у підсумку фразу MENTES TVORVM VISITA з латинського гімну[2].

Кожна розташована на архітраві гаргулья має на грудях щиток, усередині якого розташовується або трикутник в колі (для кутових гаргулій), або літера. Також літери є на балках, на яких сидять гаргульї. Вважається, що ці літери утворюють латинську фразу з Одкровення Іоанна Богослова.

Фриз антаблемента зайнятий написами, по одній на кожній стороні, кожна з 33 літер.

Центральний щипець з кожної сторони несе зображення сонячного годинника, і нижче, в поглибленні, слово. Зовнішні щипці несуть зображення різних символів: семисвічник, пелікан, курка з курчатами, голуб і змія, сім очей Господа[en] і рука Господа на глобусі.

У культурі[ред. | ред. код]

Трикутний будинок фігурує в одній з глав роману Алана Мура Voice of the Fire[en], присвяченій Френсісові Трешему, синові Томаса і учаснику Порохової змови.

Сер Ніколаус Певзнер виніс зображення цього будинку на обкладинку своїх Pevsner Architectural Guides[en], присвяченого Нортгемптонширу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. National Heritage List for England
  2. а б в г Jourdain, 1903.
  3. Taylor, 1896.
  4. Можливо, хрести з'явилися в сучасний період.

Література[ред. | ред. код]