Тринітрометан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тринітрометан
Інші назви Нітроформ
Ідентифікатори
Номер CAS 517-25-9
Номер EINECS 208-236-8
SMILES C([N+](=O)[O-])([N+](=O)[O-])[N+](=O)[O-][1]
InChI InChI=1S/CHN3O6/c5-2(6)1(3(7)8)4(9)10/h1H
Властивості
Молекулярна формула CHN3O6
Молярна маса 151,04 г/моль
Зовнішній вигляд Світло-жовті кристали
Густина 1,469 г/см3
Тпл 15 °C (59 °F; 288 K)
Розчинність (вода) 44г/100мл при 20 °C
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Трінітрометан CH-(NO2)3 (нітроформ) вперше був отриманий в 1857 р. Шишковим. Завдяки високій реакційній здатності він широко використовується для синтезу полінітросполук.

Фізичні властивості[ред. | ред. код]

Чистий безводний нітроформ — це безбарвна кристалічна речовина, що має характерний різкий запах. Температура плавлення його 26,38 °С, але сильно знижується в присутності домішок. Температура кипіння 45-47 °С при 2,9 кПа, густина 1,615 кг/см3 Нітроформ легко поглинає вологу. Він добре розчиняється у воді і в звичайних органічних розчинниках. Розчини нітроформа у воді, етиловому спирту, оцтової кислоти і вологому діетиловому етері пофарбовані в жовтий колір; розчини в безводних бензені, хлороформі, сірковуглецю, лігроїні, діетиловому етері, а також в концентрованій сірчаній або соляній кислоті — безбарвні. Жовте забарвлення пов'язано з іонізацією нітроформа.

Вибухові властивості[ред. | ред. код]

Швидке нагрівання викликає вибух нітроформу. У звичайних умовах він відносно стійкий і на холоду може зберігатися без змін. Концентровані мінеральні кислоти при високій температурі викликають розкладання нітроформа. При ударі, детонації вибухає.

Отримання нітроформу[ред. | ред. код]

Найбільш просто отримують нітроформ з тетранітрометану через калієву сіль:

Реакцію проводять при 45-50 °С в присутності нітритів легких металів, що грають роль каталізаторів. Нітроформ виділяють шляхом додавання його солі до надлишку концентрованої сірчаної кислоти:

Маслоподібний продукт, що виділився при підкисленні солі сепарують або екстрагуються диетіловим ефіром або хлороформом. Потім відганяють розчинник під вакуумом і нітроформ залишається у вигляді леткої, неприємно пахнучої рідини, що твердне у майже безбарвні кристали, які плавляться при 25 °С

Дією концентрованої HNO3 на ацетилен.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Орлова Е. Ю. Химия и технология бризантных взрывчатых веществ, 3 изд., Л.: 1981. — 312 с.
  1. Trinitromethane