Три богатирі на далеких берегах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Три богатирі на далеких берегах
Три богатыря на дальних берегах
Офіційний український постер
Вид анімаційний
Жанр комедія
Режисер Костянтин Феоктистов
Продюсер Олександр Боярський,
Сергій Сельянов
Сценарист Олександр Боярський
Ролі озвучували Сергій Маковецький
Дмитро Биковський
Валерій Соловйов
Олена Шульман
Олег Куликович
Лія Медведєва
Марія Цвєткова
Дмитро Висоцький
Єлизавета Боярська
Федір Бондарчук
Анатолій Петров
Наталя Данилова
Михайло Черняк
Костянтин Бронзіт
Сергій Глезін
Олександр Боярський
Яків Петров
Олександр Демич
Андрій Кузнєцов
Композитор Михайло Чертищев
Кінокомпанія «Мельніца»
«СТВ»
«Перший канал»
Дистриб'ютор Наше кіно (Росія)
Галеон кіно (Україна)
Тривалість 65 хв.
Мова російська
Локалізація дубляж (Tretyakoff)
Країна  Росія
Рік 2012
Дата виходу 27 грудня 2012 (Росія)
27 грудня 2012 (Україна)[1]
Кошторис $3.5 млн.
Касові збори $33.6 млн.[2]
IMDb ID 2592484
Попередній Три богатирі та Шамаханська цариця
Наступний Три богатирі. Хід конем
3bogatirya.ru

«Три богатирі на далеких берегах» (рос. Три богатыря на дальних берегах) — російський повнометражний мультиплікаційний фільм студії «Мельніца» 2012 року, продовження франшизи про «Трьох богатирів». Фільм вийшов в російський та український прокат одночасно 27 грудня 2012 року; для українського прокату український дистриб'ютор «Галеон кіно» не створив українського дубляжу і фільм демонструвався з оригінальною російською озвучкою.

Українською фільм було вперше дубльовано студією «Tretyakoff Production/CinemaSound Production» у 2017 році для телеканалів «Новий канал» та «ICTV».[3]

В Росії мультфільм отримав віковий рейтинг «0+» (без вікових обмежень), а в Україні — віковий рейтинг «16+» (перегляд неповнолітніми глядачами рекомендується разом з батьками або з відома батьків до 16 років).

Сюжет[ред. | ред. код]

До Баби Яги приїжджає Коливан із за кордону і надівши перуку, збирається продавати китайські сувеніри. На базарі його знаходить кінь Юлій, приймає за німця і відводить до Князя Київського. Там він розповідає йому про закордонні подарунки. Довірливий князь своєю бездіяльністю дозволяє Коливаню залучити на свій бік бояр. Але наступного дня повинні приїхати богатирі, і князь відсторонює заморського купця від влади.

Баба Яга замість фактичного правління Києвом заманює богатирів у величезну бочку, яку хатинка на курячих ніжках скидає в океан. Потім вона копіює богатирів з картини Любави та Альошеньки «Три богатирі» (яку можна було побачити на початку попереднього фільму) і відправляється разом з Коливанем в палац. Там новоявлена фрейліна викликає зі скриньки двох гігантських зайців, які «знешкоджують» варту і змушують князя верхи на Юлію зламати стіну і стрибнути на вершину вежі. Тут до вимуштруваної дружини виходить Коливань з боярами й говорить, що Князь Київський до божевілля призначив його головним правителем, і як підтвердження викликає клонів богатирів, які підтверджують його слова. Дружина розходиться.

У цей час богатирі, закинуті на екзотичний острів, приходять до папуасів, і ті призначають їх великими царями і просять врятувати від великої горили Гомуми. Богатирі перемагають Гомуму, і той обіцяє не ображати остров'ян.

Тим часом у Києві ж Коливан відбирає у городян коштовності, а Баба Яга організовує бал. Дружини богатирів дізнаються, що їхніх чоловіків підмінили, а Юлій, Князь, бабка і Тихон організовують партизанський рух. У корівнику їх знаходять гігантські кролики, але корова яка закохана в Юлія рятує партизан. Князь з'являється на вулицях міста і закликає городян повстати проти влади, а дружини богатирів зі Змієм Гориничем пробираються у палац і розправляються над Коливанем і Бабою Ягою. Останні тікають в підземелля і знову викликають кроликів зі скриньки. В кінці народ розбігся, а змовники схоплені. Тут повертаються богатирі і виправляють положення. В кінці фільму клони богатирів відправляються на плоту з папуасами.

Персонажі[ред. | ред. код]

Ілля Муромець верхи на Бурому
Олешко Попович верхи на Юлію
Добриня Микитич верхи на верблюді

Князь Київський — жадібний, хитрий, при цьому боягузливий. Проте здатний на подвиг.

Ілля Муромець — найстарший богатир. Добрий, безкорисливий, вірить у долю, прикмети і землю руську. Одружений із журналісткою Оленою, літописицею і феміністкою («Я не баба, а літописець»). Має двійника.

Олешко Попович — наймолодший богатир, дурний але веселий і чесний. Не зміг навчитися грамоті. Його перший подвиг закінчився провалом, але він зрозумів, що потрібно виправитися і не підвести Русь і рідне місто Ростов. У Альоші є дружина, юна красуня Любава, а також кінь який уміє розмовляти — Юлій, осел Мойсей і дядько Тихін.

Добриня Микитич — найосвіченіший богатир. Любить поспати і вважає, що сон додає сили. Одружений на владній та господарській Настасії.

Юлій — кінь Альоші Поповича, який вміє говорити. Відрізняється розумом. Іноді він возить на собі Альошу, а іноді це робить Мойсей, але Альоша може змусити його проїхати з собою. Один із найсмішніших казкових персонажів. Рідне місто — Новгород. Там він жив при храмі, в якому прочитав багато книжок, а тому назвав себе на честь «римського полководця та імператора». Потім був викрадений циганами, які пізніше віддали його Тихону, забравши натомість сорочку, чоботи та меч.

Баба Яга — потомствена чаклунка в шостому поколінні, розуміється на стародавній темній магії.

Коливан — один із головних лиходіїв. Чудово грає в лото, завдяки чому має багато боржників, якими користується в корисливих цілях. Хитрий але боязкий, низький і товстий.

Бекет — кримський хан, страждаючий склерозом. Намагався вбити Єлисея. Також він намагався вбити своїм військом Добриню, але той розбив його військо та забрав усе, що було у Бекета.

Гомума — гігантська горила, яку довелося перемогти богатирям на далеких берегах. Нагадує Кінг-Конга.

Дружини богатирів — Любава (дружина Альоші), Альонушка (дружина Іллі), Настасья Пилипівна (дружина Добрині). Можна охараткеризувати «І в хату палаючу увійдуть, і качалкою приголублять».

Тихон — дядько (наставник) Альоші, турботливий і злегка буркотливий. У деяких випадках винахідливий, але боягуз. Любить Альошу як своє дитя. У мультфільмі «Три богатирі і Шамаханська цариця» проявив себе спритним, знайшовши можливість втечі Князя із темниці.

Бабка — бабуся Любави. Буркотлива, але весь час піклується про всіх і допомагає в скрутному становищі.

Змій Горинич — триголовий антропоморфний дракон і найкращий друг Добрині Микитовича. Страждає розтроєнням особистості. Внаслідок цього кожна голова говорить своїм голосом, а у мові всі три голови часто плутають однину і множину.

Ролі озвучували[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сергій Маковецький Князь Київський Князь Київський
Дмитро Биковський Ілля Муромець Ілля Муромець
Олег Куликович Альоша Попович / Змій Горинич Альоша Попович / Змій Горинич
Валерій Соловйов Добриня Микитич Добриня Микитич
Дмитро Висоцький Юлій Юлій
Єлизавета Боярська Баба Яга Баба Яга
Федір Бондарчук Коливан Коливан
Олена Шульман Настасья Пилипівна Настасья Пилипівна
Марія Цвєткова Альонушка Альонушка
Анатолій Петров Тихон / кримський хан Бекет Тихон / кримський хан Бекет
Наталія Данілова Бабка Бабка

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано українською студією «Tretyakoff Production/CinemaSound Production» у 2017 році для телеканалів «Новий канал» та «ICTV».

А також Аліна Проценко, Аліса Гур'єва, Дмитро Лавров, Олексій Сафін, Євген Малуха та інші.

Реліз[ред. | ред. код]

Фільм вперше вийшов в російський прокат 27 грудня 2012 року. Фільм вперше вийшов в український прокат 27 грудня 2012 року, для українського прокату український дистриб'ютор «Галеон кіно» не створив українського дубляжу і фільм демонструвався з оригінальною російською озвучкою.

Український дубляж до фільму вперше було створено студією «Tretyakoff Production/CinemaSound Production» у 2017 році для телеканалів «Новий канал» та «ICTV»; показ з цим дубляжем вперше відбувся 30 грудня 2017 року.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]