Трон з кісток дракона

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Трон з кісто́к драко́на» (1988) — перший роман з трилогії «Пам'ять, горе і шип» американського письменника Теда Вільямса. Жанр — епічна фентезі з елементами фантастики жахів та готичного роману.

Короткий зміст[ред. | ред. код]

Багаторічний правитель людської імперії помирає, а з ним відходять у Лету десятиліття спокою та стабільності. Спадкоємець престолу — принц Еліас — виявляється посереднім правителем. До того ж він потрапляє під негативний вплив свого радника, священика Прейратса. Зрештою, між Еліасом та його молодшим братом Джошуа спалахує конфлікт, який призводить до війни у королівстві. Розкол відбувається і серед сюзеренів короля, деякі з яких вирішують підтримати Джошуа.
На тлі цих подій королівство потерпає від страшних стихійних лих, бунтів, заворушень, а тут ще й всі знамення говорять про пробудження злого ельфійського бога, що палає ненавистю до всього людського роду…
У епіцентрі такої круговерті опиняється молодий учень королівського вченого та мага — Саймон. Саме йому доведеться зіграти вирішальну роль у вирішенні долі Світлого Арду…

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Місце дії книги — Світлий Ард. Цей світ наповнений алюзіями на середньовічну Європу. Наприклад Пресвітер Джон списаний з легенди про Іоанна Пресвітера. Герої книги святкують давньогерманське свято Йоль та кельтське Белтайн. Боги римерів — дуже близькі до скандинавських. Більшість народів в книзі мають свої реальні «аналоги»: римери — нормани, ерністрійці — кельти, еркінландери — германці, Наббан — Римська Імперія, трітінги — скіфи.
  • В книзі також є певні відсилання до Легенди про короля Артура. Інколи Вільямс використовує знайомі моделі, але створює щось незвичайне. Наприклад темний маг — священик Прейратс стає радником короля і допомагає йому здобути могутній меч. Інша справа, що цей меч може призвести до загибелі всього королівства. Тому Прейратс в книзі виступає таким собі «Мерліном навпаки».
  • Часто Вільямс використовує маловідомі міфологічні подробиці чи аналогії. Наприклад він називає ельфів «сітхами» — стародавнім словом з кельтського фольклору.

Джерела[ред. | ред. код]