Трупіалець пурпуровий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Трупіал малий блискучий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трупіалець пурпуровий
Самець пурпурового трупіальця
Самець пурпурового трупіальця
Самиця пурпурового трупіальця
Самиця пурпурового трупіальця
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Трупіалові (Icteridae)
Рід: Трупіалець (Euphagus)
Вид: Трупіалець пурпуровий
Euphagus cyanocephalus
(Wagler, 1829)
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     Зимування
Синоніми
Psarocolius cyanocephalus Wagler, 1829
Scolecophagus cyanocephalus (Wagler, 1829)
Посилання
Вікісховище: Euphagus cyanocephalus
Віківиди: Euphagus cyanocephalus
ITIS: 179094
МСОП: 22724332
NCBI: 84817
Fossilworks: 368522

Трупіа́лець пурпуровий[2] (Euphagus cyanocephalus) — вид горобцеподібних птахів родини трупіалових (Icteridae)[3]. Мешкає в Північній Америці[4].

Опис[ред. | ред. код]

Самець пурпурового трупіальця
Самиця пурпурового трупіальця
Самиця пурпурового трупіальця

Довжина самців становить 23 см, вага 60-73 г, довжина самиць становить 21 см, вага 50,6-67 г. Розмах крил становить 39 см, довжина крила 121-133 мм, довжина хвоста 95-102,5 мм, довжина дзьоба 20,4-24 мм, довжина цівки 29,5-33,5 мм[5].

Самці під час сезону розмноження мають повністю чорне забарвлення з фіолетовим відблиском на голові і синьо-зеленим відблиском на решті тіла. Очі кремово-білі або блідо-жовті, дзьоб конічної форми, загострений, чорний, лапи чорні. Самиці і самці під час негніздового періоду мають сірувато-коричневе забарвлення, голова і шия у них світліші, відблиск в їх оперенні слабо виражений, очі темно-карі. Забарвлення самиць є поідбне до забарвлення дорослих птахів. Молоді самці мають чорнувате забарвлення, над очима у них сірі "брови", на спині і грудях є кілька сірих смуг.

Загалом пурпурові трупіальці нагадують північних трупіальців, однак у самців північних трупіальців відблиск в оперенні голови більш виражений, а дзьоб коротший. Також пурпурових трупіальців можна сплутати з пурпуровошиїм граклом, однак у останніх хвіст помітно довший.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Пурпурові трупіальці гніздяться на півдні Канади і в США. Взимку вони мігрують на південь, де зимують на південному сході США і в Мексиці. На заході США пурпурові трупіальці ведуть осілий спосіб життя, в районі Великих озер ареал цих птахів розширюється на схід[6]. Пурпурові трупіальці живуть на відкритих і напіввідкритих місцевостях — луках і полях, часто поблизу води, на висоті до 1300 м над рівнем моря. Вони легко адаптуються до присутності людей і часто зустрічаються в садах, особливо на сході ареалу. Там де їх ареал перетинається з ареалом пурпуровошиїх граклів, трупіальці частіше зустрічаються у відкритих ландшафтах, тоді як гракли віддають перевагу передмістям і містам.

Пурпурові трупіальці під час негніздового періоду часто формують великі зграї, до яких долучаються інші види, зокрема каліфорнійські сороки. Вони живляться переважно насінням і комахами, також деякими ягодами. Шукають їжу в полях і на мілководдях, іноді ловлять комах в польоті. Подедкуди вважаються шкідниками посівів.

Пурпурові трупіальці гніздяться розрідженими колоніями, які зазвичають включають декілька пар, однак іноді нараховують до 100 гніздових пар. Гніздо має чашоподібну форму, розміщується в чагарнику, на дереві або на скелі. Насиджують самиці, інкубаційний період триває близько 2 тижнів. Пташенята покидають гніздо через 2 тижні після вилуплення.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Euphagus cyanocephalus: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 09 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Oropendolas, orioles, blackbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 09 жовтня 2022.
  4. Peterson, Roger Tory; Peterson, Virginia Marie (2002). Birds of Eastern and Central North America (вид. 5th). New York, NY: Houghton Mifflin. с. 310. ISBN 0-395-74047-9.
  5. Godfrey, W. Earl (1966). The Birds of Canada. Ottawa: National Museum of Canada. с. 359.
  6. Stepney, P.H.R.; Power, Dennis M. (December 1973). Analysis of the Eastward Breeding Expansion of Brewer's Blackbird Plus General Aspects of Avian Expansions (PDF). The Wilson Bulletin. 85 (4): 452—464.

Джерела[ред. | ред. код]