Трупіал чорноголовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Трупіал чорноголовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Трупіалові (Icteridae)
Рід: Трупіал (Icterus)
Вид: Трупіал чорноголовий
Icterus graduacauda
Lesson, 1839
Ареал виду
Ареал виду
Підвиди

(Див. текст)

Посилання
Вікісховище: Icterus graduacauda
Віківиди: Icterus graduacauda
ITIS: 179065
МСОП: 22724081
NCBI: 105514

Трупіа́л чорноголовий[2] (Icterus graduacauda) — вид горобцеподібних птахів родини трупіалових (Icteridae). Мешкає в США і Мексиці[3].

Опис[ред. | ред. код]

Чорноголовий трупіал

Довжина птаха становить 21,5-24 см, вага 31-52 г. Самці мають переважно жовте забарвлення, голова, крила і хвіст у них чорні. Махові пера мають білі краї, другорядні покривні пера крил формують на крилах жовті смуги. Спина і гузка мають оливковий відтінок. У самиць потилиця і спина тікож мають оливковий відтінок. Забарвлення молодих птахів є подібним до забарвлення самиц, однак крила у них тьмяно-коричневі. Ранньою осінню, іноді наприкінці літа, молоді птахи линяють і набувають дорослого забарвлення.

Підвиди[ред. | ред. код]

Виділяють чотири підвиди:[4]

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Чорноголові трупіали живуть в густих вічнозелених субтропічних лісах та лісових масивах, віддають перевагу тінистим галерейним лісам. Зустрічаються на висоті до 2100 м над рівнем моря. Іноді приєднуються до змішаних зграй птахів. Живояться комахами, їх личинками та іншими безхребетними, яких шукають під корою або в гнимлій деревині, а також плодами, насінням і нектаром. Сезон розмноження в США триває з квітня по червень, в Мексиці з квітня по вересень. Гніздо має мішечкоподібну або чашоподібну форму, птахи плетуть його з зелених стебел трави, встелюють м'якою травою і підвішують на дереві. В кладці від 3 до 5 яєць. За сезон можу вилуптися два або три виводки. Чорноголові трупіали часто стають жертвами гніздового паразитизму буроголових вашерів.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як такий, що не потребує особливих заходів зі збереження. За оцінками дослідників, популяція чорноголових трупіалів становить 3,5 мільйони дорослих птахів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Icterus graduacauda: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 08 серпня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Audubon Field Guide. National Audubon Society. 13 листопада 2014. Процитовано 9 травня 2016.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Oropendolas, orioles, blackbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 08 серпня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]