Туманність Андромеди (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туманність Андромеди
рос. Туманность Андромеды
Оригінальний постер до фільму
Жанр фантастика
Режисер Євген Шерстобитов
Сценарист
На основі роману «Туманність Андромеди» Івана Єфремова
У головних
ролях
Сергій Столяров
Вія Артмане
Микола Крюков
Тетяна Волошина
Ладо Цхваріашвілі
Оператор Микола Журавльов
Композитор Яків Лапинський
Художник Олексій Бобровников
Кінокомпанія Київська кіностудія ім. О. П. Довженка
Дистриб'ютор Державний комітет СРСР з кінематографії
Тривалість 77 хв.
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1967
Дата виходу 4 грудня 1967 (Москва, прем'єра)
IMDb ID 0278781
Рейтинг IMDb: 6.0/10 stars

«Тума́нність Андроме́ди» (рос. «Туманность Андромеди») — український радянський широкоформатний науково-фантастичний фільм 1967 року, поставлений режисером Євгеном Шерстобитовим за однойменним романом Івана Єфремова. Первинна назва — «Туманність Андромеди. Частина 1. Бранці Залізної зірки».

Друга частина фільму, де розкривається сенс його назви — мрія про міжгалактичні подорожі, не була знята через смерть Сергія Столярова в 1969 році[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

У далекому комуністичному майбутньому наставник молоді Мвен Мас під час церемонії отримує пропозицію замінити Дара Вітра, завідувача зовнішніми станціями Великого Кільця. Йому належить забезпечити сеанс зв'язку Землі з зорельотом «Тантра». Тим часом, повертаючись із зоряної експедиції, «Тантра» опиняється в полі тяжіння невидимої «залізної зірки». Запас пального на борту не дозволяє здолати тяжіння об'єкта, корабель виходить на орбіту навколо нього. Начальник експедиції Ерг Ноор приймає рішення пробудити екіпаж з анабіозу. Астронавти висаджуються на планету біля «залізної зірки», щоб збудувати і запустити до Землі сигнальну ракету. Проте допомога прибуде щонайменше за 20 років.

Дар Вітер, у якого депресія, вирушає на археологічні розкопки з істориком Ведою Конг. Поступово їхні стосунки переростають з дружби в кохання.

Оглядаючи поверхню планети, екіпаж «Тантри» виявляє корабель невідомої цивілізації. Мвен Мас переглядає радіопередачі іншопланетних цивілізацій Великого Кільця та спостерігає запис, відправлений 300 років тому. Він з колегами розмірковує над парадоксом величі людського розуму і в той же час його нікчемності перед часом і простором. Мвен просить свого знайомого, дослідника простору Рена Боза, знайти спосіб спілкуватися з іншими цивілізаціями в межах принаймні одного покоління.

«Тантра» здійснює посадку на планету, чужинський зореліт як виявляється, зазнав аварії. Ерг, порадившись з екіпажем, вирішує допомогти іншопланетянам, але тоді стане неможливо відправити ракету. На планеті виявляється життя, форми якого ворожі людині. Один із астронавтів, Кім, гине від нападу невідомої істоти. Зрозумівши, що вона боїться світла, його колеги просуваються на всюдиході до іншопланетного судна. Воно давно покинуте, але земляни сподіваючись знайти там паливо. Неподалік виявляється зореліт тієї ж конструкції, що й «Тантра» — «Вітрило», зниклий 15 років тому. На борту немає жодного живого члена екіпажа. Прослуховування бортового журналу «Вітрила» дозволяє встановити, що його екіпаж загинув у результаті проникнення місцевих ворожих форм життя на борт зорельота. Проте, на «Вітрилі» виявляються запаси палива, які дозволяють «Тантрі» стартувати до Землі. Астронавти, відстрілюючись від істот, добувають паливо, але Ніза Кріт отримує тяжке поранення.

Мвен Мас знову відвідує церемонію посвячення молоді. Він розповідає, що Рен Боз готує експеримент зі «стиснення часу» та довідується про повернення «Тантри».

У ролях[ред. | ред. код]

Сергій Столяров  Дар Вітер, колишній завідувач зовнішніми станціями Великого Кільця
Вія Артмане  Веда Конг, історик
Микола Крюков  Ерг Ноор, член Ради Зореплавання, начальник 37-ї зоряної експедиції, командир зорельота «Тантра»
Тетяна Волошина  Ніза Кріт, астронавігатор зорельота «Тантра»
Ладо Цхваріашвілі  Мвен Мас, завідувач зовнішніми станціями Великого Кільця, наставник молоді
Роман Хомятов  Кім, член екіпажа зорельота «Тантра»
Людмила Чурсіна  Лума Ласві, лікар зорельота «Тантра»
Олександр Голобородько  Рен Боз, дослідник простору
Геннадій Юхтін  Еон Тал, член екіпажа зорельота «Тантра»
Марина Юрасова  Інгрід Дітра, член екіпажа зорельота «Тантра»
Олександр Гай  Пур Хісс, член екіпажа зорельота «Тантра»
Юрій Гаврилюк Пел Лін, член екіпажа зорельота «Тантра»
Валерій Панарін Холм, член екіпажа зорельота «Тантра»
Юзеф Мироненко Кей Бер, член екіпажа зорельота «Тантра»
Людмила Сосюра  оператор станції розподілу приміщень
Валерій Гатаєв оператор станції розподілу робіт
Алім Федоринський член екіпажа зорельота
Вітольд Янпавліс член екіпажа зорельота
Тетяна Майорова астронавігатор

Виробництво[ред. | ред. код]

Екранізувати «Туманність Андромеди» було вирішено на Київській студії імені Олександра Довженка, яка володіла найбільшими на той момент в Європі знімальними павільйонами і була оснащена за останнім словом кінематографічної техніки. У павільйонах студії були споруджені декорації інтер'єрів космічних кораблів і будівель майбутнього, виконані за ескізами Олексія Бобровникова, а натурні, «земні» епізоди знімалися в Криму, на території піонерського табору «Артек», корпуси якого на ті часи виглядали доволі футуристично[2].

Знімальна група[ред. | ред. код]

Симфонічний оркестр Українського радіо, диригент Вадим Гнєдаш.

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Хоча «Туманність Андромеди» вважається одним з головних фантастичних фільмів СРСР, він був широко розкритикований та вважається як слабким самостійним твором, так і невдалою екранізацією. На агрегаторі IMDb середня оцінка фільму складає 6 балів з 10[3]. На російському Кинопоиску — 6,2 з 10[4].

Радянський критик-фантастикознавець Всеволод Ревич ще в рік виходу «Туманності Андромеди» відгукувався: «…найголовніше — не костюми, а відносини людей, їх внутрішній вигляд, їх людська сутність. У цьому сенсі фільм не може похвалитися особливими досягненнями, нові людські відносини, що зв'язують людей комуністичного завтра, виявилися, скоріше, названими, ніж проявленими… дія майже всього фільму втиснута в маленькі інтер'єри — кабінет Дара Вітра біля моря, кабіну космічного корабля… Картині явно не вистачає широкого дихання, народних торжеств, вигляду міст майбутнього. Адже Єфремівська „Туманність“ — щонайменше камерний твір»[5].

Факти про фільм[ред. | ред. код]

  • У фільмі на столі Дара Вітра можна побачити гаджет, який за своїми розмірами, зовнішнім виглядом і призначенням відповідає сучасному ноутбукові[2].
  • Існують принаймні дві версії фільму: перша, «повна», 1967 року, тривалістю 75 хвилин, що починається словами «Вам, що живуть у двадцятому столітті. Вам, що живуть в першому столітті комуністичної ери, — ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ»; друга, «відреставрована» в 1980 році, — перемонтована і скорочена до 68 хвилин версія, в якій деякі епізоди й усі згадки про «комуністичну еру» вирізані, а справжні голоси акторів переозвучені[6].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Список нагород та номінацій
Кінопремія Рік Категорія Номінант(и) Результат Дж
VI Міжнародний кінофестиваль науково-фантастичних фільмів у Трієсті 1968 Диплом журі Туманність Андромеди Перемога [7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Туманность Андромеды [Архівовано 2017-02-08 у Wayback Machine.] // Сайт Astrotek stories (рос.)
  2. а б Фільм «Туманність Андромеди» на сайті Вокруг ТВ (рос.)
  3. Artmane, Vija; Stolyarov, Sergey; Kryukov, Nikolai (4 грудня 1967), Andromeda Nebula, процитовано 15 серпня 2018
  4. КиноПоиск.ru. www.kinopoisk.ru (рос.). Процитовано 15 серпня 2018.
  5. Ревич В. А. О кинофантастике // Экран. 1967—1968. — М.: Искусство, 1968. — С. 82—86. — 288 с.
  6. Обзор и сравнение DVD-релизов // vobzor.com (рос.)
  7. Советские художественные фильмы. Аннотированный каталог (1966-1967), 1995, с. 249.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Советские художественные фильмы. Аннотированный каталог (1966-1967) / Н. В. Шершнева. — М. : «Нива России», 1995. — С. 248—249. — 7 000 прим. — ISBN 5-88289-005-5.(рос.)

Посилання[ред. | ред. код]