Туралф Скулем

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Туралф Скулем
Thoralf Skolem
Туралф Скулем, 1930 рр.
Туралф Скулем, 1930 рр.
Туралф Скулем, 1930 рр.
Ім'я при народженні бук. Thoralf Albert Skolem
Народився 23 травня 1887(1887-05-23)
Саннсвер[no], Норвегія
Помер 23 березня 1963(1963-03-23) (75 років)
Осло
Місце проживання Норвегія
Країна Норвегія Норвегія
Національність норвежець
Діяльність математик, філософ, викладач університету
Alma mater Університет Осло
Галузь математика, математична логіка
Заклад Університет Осло, Інститут Кр. Міхельсена[no]
Науковий керівник Аксель Туе[de]
Відомі учні Ейстейн Оре[en]
Аспіранти, докторанти Øystein Ored[1]
Відомий завдяки: теоремі Льовенгейма — Скулема та ін.
Нагороди
Орден Святого Олафа (кавалер I класу)
Орден Святого Олафа (кавалер I класу)
орден Святого Олафа (кавалер I класу)

CMNS: Туралф Скулем у Вікісховищі

Ту́ралф А́лберт Ску́лем (норв. Thoralf Albert Skolem, у деяких джерелах Торальф Сколем і Альберт Торальф Сколем; 23 травня 1887, Саннсвер — 23 березня 1963, Осло) — норвезький математик, логік і філософ. Основні праці Скулема стосуються теорії множин, основ математики, математичної логіки, зокрема теорії моделей, також значний внесок зробив у філософію математики, теорію чисел, абстрактну алгебру, комбінаторику.

Біографія[ред. | ред. код]

Туралф Скулем народився 23 травня 1887 р. в містечку Саннсвер[no] (зараз частина міста Конгсберг) в фюльке Бускерюд. Мати — Гелене Олетте Вол (норв. Helene Olette Vaal) (1850–1914). Батько — І́вен Скулем (1849–1926) був учителем початкової школи, хоча більшість родичів займалась фермерством[2].

Навчався в середній школі в Християнії (нині в межах м. Осло). В 1905 р. закінчив школу і здав Examen artium[no] (з латини «іспит з мистецтва», випускний екзамен норвезьких гімназій, який дає право вступу в університети) і вступив в Університет Осло, щоб вивчати математику, але також взяв курси з фізики, хімії, зоології та ботаніки.

У 1909 році, під час навчання в університеті, Туралф почав працювати асистентом у відомого фізика Крістіана Біркеланна, відомого дослідами з бомбардування намагнічених сфер електронами та отримання ефектів подібних до полярного сяйва. Таким чином, першими публікаціями Скулема були статті з фізики, написані спільно з Біркеланном. У 1913 році Т. Скулем здобув учений ступінь у галузі математики. За його тези (магістерську роботу) Undersøkelser innenfor logikkens algebra (Дослідження з алгебри логіки), він отримав найвищу оцінку 1.0[3]. Про його видатне досягнення повідомили, що відбувалося в рідкісних випадках, короля Норвегії.

Т. Скулем продовжував працювати асистентом Біркеланна, навіть подорожував з ним до Судану в 1913 році для спостереження за зодіакальним світлом[4]. Незважаючи на роботу з фізики як асистента Біркеланна, він продовжував математичні дослідження і протягом цього часу досяг помітних результатів в теорії ґраток.

У зимовий семестр 1915-1916 рр. він навчався в Геттінгенському університеті, який тоді був центром досліджень з математичної логіки, математики і абстрактної алгебри, галузей, в яких згодом Т. Скулем досяг значних успіхів. Це були роки Першої світової війни, і умови перебування в Геттінгені були надзвичайно важкими. У 1916 році він повернувся в Королівський університет Фредеріка в Християнії, де він був призначений науковим співробітником (докторантом). У 1918 р. Скулем був призначений на новостворену посаду доцента математики в цьому ж університеті, і цього року був обраний до Норвезької академії наук. Він, однак, формально не вчився в докторантурі, бо у свої молоді роки, норвезький математик Вігго Брун і Скулем домовилися, що не будуть отримувати ступінь доктора, ймовірно, відчуваючи, що ступінь доктора в Норвегії не була важливою у вихованні молодого вченого. Але в середині двадцятих років з'явилося молоде покоління норвезьких математиків. Здається Скулем відчув, що він повинен виконати формальні вимоги і отримати докторський ступінь, і він "отримав дозвіл" від Бруна на представлення дисертації[5].

1926 року, у віці маже 40 років, Скулем отримав ступінь доктора з дисертацією нім. Einige Sätze über ganzzahlige Lösungen gewisser Gleichungen und Ungleichungen — Декілька тверджень про цілочисленні розв'язки певних (алгебраїчних) рівнянь і нерівностей. Формальним науковим керівником дисертації був Аксель Туе, який помер 1922 року[4].

1927 року Скулем одружився з Едіт Вільгеміне Гасволл (Edith Wilhelmine Hasvold (28.11.1899–8.10.1983))[6]. До 1930 р. Т. Скулем працював у Королівському університеті Фредеріка. З 1930 по 1938 р. — науковий співробітник Інституту Кр. Міхельсена[no] в Бергені .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  2. Фенстад, 1996, с. 99, His father, Even Skolem, taught in elementary school, but the family were mainly farming people.
  3. * Baas, Nils A. (2000) Norsk matematikk – stolte tradisjoner [Архівовано 12 лютого 2005 у Wayback Machine.]. Gunnerusforelesning i Det Kongelig Norske Videnskabers Selskab. (Баас, Нільс А. Норвезькі математики — гордість традицій. Гуннерусівська лекція в Королівському норвезькому науковому товаристві)
  4. а б http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/Biographies/Skolem.html [Архівовано 4 травня 2006 у Wayback Machine.] Біографія Туралфа Альберта Скулема на сайті http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/ MacTutor History of Mathematics archive
  5. Фенстад, 1996, с. 100, In their younger years, Viggo Brun and Skolem agreed….
  6. NORSK BIOGRAFISK LEKSIKON, Thoralf Skolem. https://nbl.snl.no/Thoralf_Skolem

Посилання[ред. | ред. код]