Турбівська селищна рада

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Турбівська селищна рада
Основні дані
Країна Україна Україна
Область Вінницька область
Район/міськрада Липовецький район
Адм. центр смт Турбів
Утворена в 1956 році
Код КОАТУУ 0522255500
Облікова картка Турбівська селищна рада 
Склад
Кількість членів 30 депутатів
Голова ради Завальнюк Василь Васильович
Територія і населення
Площа 7,011 км²
Населення 6 558 (01.01.2011)
Нас. міське 6 558
Густота 935,39 осіб/км²
Населені пункти смт Турбів
Контактні дані
Поштовий індекс 22513
Адреса 22513, Вінницька обл., Липовецький р-н, смт Турбів, вул. Миру, 42
Телефонний код +380 4358

Турбі́вська се́лищна ра́да — адміністративно-територіальна одиниця та орган місцевого самоврядування в Липовецькому районі Вінницької області. Адміністративний центр — селище міського типу Турбів.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Турбівська селищна рада утворена в 1956 році.

  • Територія ради: 7,011 км²
  • Населення ради: 6 558 осіб (станом на 1 січня 2011 року)
  • Територією ради протікає річка Деснянка

Населені пункти[ред. | ред. код]

Селищній раді підпорядковані населені пункти:

Склад ради[ред. | ред. код]

Рада складалася з 30 депутатів та голови.

Керівний склад попередніх скликань[ред. | ред. код]

Прізвище, ім'я, по батькові Основні відомості Дата обрання Дата звільнення
Завальнюк Василь Васильович Селищний голова, 1957 року народження, член Партії промисловців і підприємців України 26.03.2006 31.10.2010
Бондар Олександр Іванович Селищний голова, 1961 року народження, освіта вища, член Партії регіонів 31.10.2010

Примітка: таблиця складена за даними сайту Верховної Ради України[1][2]

Депутати[ред. | ред. код]

За результатами місцевих виборів 2010 року депутатами ради стали[3]:

За суб'єктами висування[ред. | ред. код]

Суб'єкт висування Кількість обраних депутатів %
Самовисування 15 50
Партія регіонів 7 23,3
Комуністична партія України 3 10
Політична партія «Нова політика» 3 10
Українська Народна Партія 2 6,7

За округами[ред. | ред. код]

Історія діяльності селищної ради[ред. | ред. код]

З часу встановлення в Турбові радянської влади змінмлось багато голів сільської ради.

У 1944 році головою Турбівської сільради була обрана Горпина Феодосіївна П'янківська. Ця легендарна жінка, перебуваючи в евакуації в Північному Казахстані, працювала в колгоспі «Серп і молот». Зароблені гроші в сумі 11000 крб 5.02.1943 року внесла на будівництво танкової колони, а зароблений хліб у розмірі 12 пудів внесла 10.03.1943 року у фонд Червоної Армії. За роботу в колгоспі була нагороджена медаллю «За доблестный труд в Великой Отечественой войне». Повернвшись з евакуації і ставши головою сільської ради, Горпина Феодосіївна проводить роботу по відновленню господарства і соціально-культурних установ Турбова, зруйнованих німецько-фашистськими загарбниками.

У післявоєнні роки головами сільської (а згодом селищної) ради були: О. П. Самусенко, С. Д. Петрук, Т. Є. Бесараба, А. П. Архіпчук, Л. М. Борецький, В. С. Панасюк, С. П. Бондарчук, Г. С. Монастирська, А. М. Мушинський, М. Ф. Зубко, Л. С. Козловський, В. І. Ротко, В. Ф. Кривоніс, В. В. Грибачов.

Великий внесок у розвиток селища зробила голова селищної ради двох скликань Г. С. Монастирська. З 1971 по 1975 роки Галина Семенівна зуміла збудувати в Турбові нову типову школу, універмаг, приміщення селищної ради. За її сприяння зведені терапевтичне і дитяче відділення лікарні, закуплено обладнання для флюорографічного кабінету.

Понад 20 років працює в Турбівській селищній раді Василь Сергійович Панасюк. Був секретарем, пізніше головою селищної ради, потім знову секретарем.

Людмила Федорівна Юра працювала секретарем Турбівської селищної ради близько 10 років. Т. О. Откидач після закінчення Київського інституту культури завідувала Турбівським міським будинком культури. У 1984 році була обрана секретарем селищної ради де працювала 18 років. Неодноразово обиралась депутатом Турбівської селищної ради.

У 2006 році селищним головою Турбова був обраний Василь Васильович Завальнюк. Цікавим фактом є те, що В. Завальнюк є праправнуком Артема Завальнюка, якого в 1848 році найбільший землевласник Турбова Кароль Драгомірецький збирався закатувати за участь у селянському бунті проти поміщицького свавілля.

Період роботи В. Завальнюка на посаді селищного голови випав на час політичної нестабільності і глибокої політичної кризи, коли кошти з державного бюджету для потреб селища майже взагалі не надходили.

У 20042005 роках за вказівкою тодішньої місцевої влади по вулицях селища були зняті усі освітлювальні ліхтарі, що спричинило низку ДТП у вечірній і нічний часи та загибель людей. Приступивши до виконання обов'язків селищного голови, у 2006 році В. Завальнюк спільно з Липовецьким райавтодором встановив і обладнав захисні споруди на мосту і греблі через Десну і розпочав до розв'язання проблеми освітлення селища. За період 20072008 рр. встановлено 20 км ліній електропередач вуличного освітлення, закуплено і встановлено 300 вуличних ліхтарів, 4 таймери, що дасть змогу більш раціонально забезпечувати освітлення вулиць.

Нині освітлені вулиці Миру, Маяковського, Пролетарська, Шевченка, Молодіжна, Корольова, Фрунзе, Б. Хмельницького, Шкільна, Свердлова, Крупської, Лисенка, Червона Гірка.

Проведені поточні і капітальні роботи низки вулиць, завершено роботу з реконструкції центральної площі і тротуарів селища.

Проведена робота із санітарного очищення і озеленення території Турбова, підготовлено проект для участі в обласному конкурсі з облаштування селищного парку як зони відпочинку, упорядковано селищне кладовище: встановлено огорожу, відремонтовано під'їзні дороги.

Відновлено роботу спортивно-оздоровчого комплексу: проведено якісний ремонт приміщення, встановлено 200 глядацьких місць, закуплено і встановлено системи електроопалення, водопостачання, сантехнічне обладнання, закуплено спортінвентар, спортивну форму, встановлено освітлення на селищному стадіоні.

Завдяки підтримці селищної ради юнацькі спортивні команди Турбова беруть участь у міжнародних спортивних змаганнях. У 2008 р. юнацька команда (1996 р.н.) отримала кубок першості з футболу у Польщі. У 2009 р. юнацька команда також отримала кубок першості з футболу. Турбівські команди брали участь у змаганнях, що проходили у Чехії, Берліні та Польщі.

У 2006–2010 рр. секретарем селищної ради працювала Довгаленко Валентина Леонідівна, яка тричі обиралась депутатом Турбівської селищної ради.

У травні-червні 2010 р. за сприяння Посольства України в Алжирській Народній Демократичній Республіці в рамках спортивного обміну до Турбова завітала дитяча футбольна команда «Гідра». Делегацію очолив Голова Народної Ради району Гідра пан Керім Беннур. В рамках приїзду алжирської делегації селище відвідали Надзвичайний та Повноважний Посол Алжирської Народної Демократичної Республіки в Україні пан Мохаммед Башир Маззуз та члени Посольства АНДР в Україні.

На місцевих виборах 2010 року селищним головою обрали Олександра Івановича Бондаря. Після закінчення Вінницького педінституту працював учителем Турбівської середньої школи, потім інспектором Липовецького РВ УМВС по роботі з неповнолітніми. З 1998 р. до моменту обрання селищним головою підполковник О. І. Бондар — начальник сектору громадянства, імміграції, реєстрації фізичних осіб Липовецького РВ УМВС України.

На місцевих виборах 2015 року селищним головою знову обрано Василя Васильовича Завальнюка.

Міжнародне співробітництво[ред. | ред. код]

Зустріч представників Посольства Алжиру в Турбівській селищній раді. На фото: Перший серетар Посольства Арезкі Аумрі, Посол АНДР Мохаммед Башир Маззуз, секретар селищної ради Валентина Довгаленко, селищний голова Василь Завальнюк. 2010 р.

Селищною радою Турбова була підписана угода про співробітництво з польським містом Мейська Гурка. Також в рамках зустрічі алжирської делегації відбувся ряд переговорів на різних рівнях щодо співробітництва.[4]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Керівний склад попередніх скликань ради на сайті Верховної Ради України
  2. Секретарі попередніх скликань ради на сайті Верховної Ради України
  3. Турбівська селищна рада. Результати виборів депутатів. ЦВК. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 14 жовтня 2015. 
  4. Алжир ищет дружбу в Винницкой области. Архів оригіналу за 3 червня 2010. Процитовано 6 жовтня 2011.