Тур-Алі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тур-Алі
Ім'я при народженні طور علی پہلوان‬
Народився невідомо
Байбурда
Помер 1362
Ерзінджан
Національність огузи
Титул бей Ак-Коюнлу
Термін 1340—1362 роки
Попередник засновано
Наступник Фахраддін Кутлуг-бей
Конфесія іслам
Рід Ак-Коюнлу
Батько Пехлеван-бек
Діти 1 син

Тур-Алі або Туралі-бек (*д/н — 1362) — перший бей Ак-Коюнлу в 13401362 роках. Повне ім'я Ала ад-Дін Туралі бен Пехлеван.

Життєпис[ред. | ред. код]

Син Пехлеван-бека, очільника племені баяндур. Замолоду брав участь у походах еміра Чобана та його сина Темірташа. Після загибелі останнього 1328 року зосередив увагу на зміцненні влади над сусідніми племенами. У 1335 році після смерті ільхана Абу-Саїда активно втручався в боротьбу між Чобанідами та Джалаїридами. Водночас поступово підкорив родинні племена, утворивши 1340 року племінну конфедерацію Ак-Коюнлу. Прийняв титул бея.

Тривалий час не мав постійної ставки, кочував з місця на місце, здійснюючи грабіжницькі походи. Уклав союз з бейликом Еретна. У 1341 році розпочав війну проти династії Сутай, що володіла Діярбакиром. Для боротьби з нею уклав союз з Саліхом Шамс ад-діном (з династії Артукідів), еміром Мардіна. Війна тривала протягом 1340-х років.

З 1348 року здійснював походи проти Трапезундської імперії, які приносили чималу здобич. У 1350 року переміг Сутай, сплюндрувавши Діярбакир та територію до Мосула. У 1352 році змусив імператора Олексія III видати сестру Марію за свого сина Кутлуга. Після цього припинив грабувати трапезундські землі.

Протягом 1350-х років позбувся залежності від Чобанідів, водночас не підкорився Джалаїрському султанату. Помер у 1362 році. Новим беєм став Фахраддін Кутлуг-бей.

Джерела[ред. | ред. код]

  • F. Sümer, «Ak Koyunlular», Türk Dünyası Araştırmaları,İstanbul, «Şubat», 1986.