Туць Андрій Федорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Туць Андрій Федорович
Народився 12 грудня 1935(1935-12-12)
Помер 3 жовтня 1994(1994-10-03) (58 років)
Діяльність письменник

Андрі́й Фе́дорович Ту́ць (12 грудня 1935(19351212), с. Корнів, Городенківський повіт, Річ Посполита ІІ — †3 жовтня 1994) — український письменник, педагог і громадський діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Андрі́й Фе́дорович Ту́ць народився в селянській родині в с. Корнів, що на Городенківщині. Успішно закінчив школу й поступив на навчання до Львівського державного університету імені Івана-Франка. Спочатку навчався на факультеті української філології. Згодом Андрій закінчив ще й факультет іноземних мов (заочно) у Чернівецькому державному університеті імені Юрія Федьковича[1].

Саме з університетських часів Андрій Туць захопився літературою і почав писати. Після навчання й до кінця життя працював учителем німецької мови в селі Росохач Городенківського району. Тоді й з'явились перші публікації його творів. Спочатку в місцевій пресі, а потім був представлений і в республіканській періодиці[1].

Андрій Федорович був учасником Першої обласної конференції Товариства української мови імені Т. Г, Шевченка в м. Івано-Франківськ. Був ініціатором створення Товариства української мови імені Т. Г, Шевченка в Городенківському районі та Росохацькій школі. Як делегат від Івано-Франківської обл., Андрій Федорович відвідав з'їзд Товариства української мови імені Т. Г. Шевченка «Просвіта» в м. Київ[2].

В той же час не полишав писати. Друкувався в газеті «Агро» м. Коломиї, багато писав для дітей[2].

Помер від важкої хвороби 3 жовтня 1994 р. Похоронений в Корневі на місцевому кладовищі.

Твори[ред. | ред. код]

  • Мамина наука[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Туць Андрій - Хата-читальня Прикарпаття. sites.google.com. Архів оригіналу за 23 квітня 2017. Процитовано 1 червня 2018.
  2. а б село Корнів - Туць Андрій Федорович. korniv.at.ua. Процитовано 1 червня 2018.
  3. Мамина наука - Хата-читальня Прикарпаття. sites.google.com. Архів оригіналу за 19 жовтня 2020. Процитовано 1 червня 2018.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Село Корнів