Тхелет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Можливі відтінки тхелету

Тхе́лет (івр. תכלת‎, блакитний колір) — барвник тваринного походження, що застосовувався в давнину для фарбування тканини в синій, блакитний або пурпурно-блакитний колір. Крім того, словом «тхелет» позначають сам колір, а також забарвлену в нього тканину.

Тхелет важливий для деяких обрядів юдаїзму як обов'язковий атрибут таких предметів як цицит (пасма бачення) і одяг первосвященика. Секрет виготовлення тхелету був втрачений в давнину, після чого робилися неодноразові спроби його відновити. Це завдання вважається в кінці двадцятого століття успішно вирішеним аж до практичного застосування.

Тхелет і пурпур: втрата і відновлення[ред. | ред. код]

Втрата секрету[ред. | ред. код]

Секрет виготовлення тхелету був остаточно втрачений в VII столітті, коли Палестина була завойована мусульманами, і місцеві ремісники збігли до Візантії[1]. З цього моменту цицит, всупереч приписам Тори, робився повністю білим, без блакитної нитки. Відновлення тхелету мало не тільки історичний, а й релігійний інтерес, адже він використовується в Торі більше всіх інших барвників і пов'язаний з заповіддю цицит (пасма на кутах одягу), що виконується релігійними євреями і сьогодні.

Секрет вичинки античного тірського пурпуру був втрачений при падінні Константинополя в 1453 році.

Археологія[ред. | ред. код]

Археологи відкрили багато слідів древніх виробництв фарбників з молюсків, перш за все в Середземномор'ї. Деякі стародавні фабрики, де збереглися крупинки древніх барвників, а також раковини, притому розсортовані за сортами[2], знайдені і в Палестині[3][4]. Археологічні знахідки включають також пофарбовані зразки тканин, іноді з барвником тваринного походження.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Koren, Z.C., 2005a.
  2. Ziderman I.I., 2001.
  3. М. Бурштин, 1988, с. 257—294.
  4. Abigail Klein Leichman (15 липня 2019). Biblical Shikmona reveals its purple-dyed secrets (англ.). ISRAEL21c. Процитовано 2 серпня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]