Тісандр Наксоський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тісандр
Народився невідомо
Наксос Сицилійський
Помер після 560 до н. е.
Наксос Сицилійський
Національність давній грек
Діяльність боксер
Титул олімпіонік
Термін 572, 568, 564 i 560 роки до н.е.
Нагороди

Тісандр (*Τίσανδρος д/н — після 560 до н. е.) — давньогрецький атлет, майстер бою навкулачки (кулачний бій), учасник і переможець Олімпійських, Піфійських, Істмійських та Немейських ігор. Можливо, мав прізвисько Клеокритон.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Наксос (Сицилія), колонія м. Наксос з о. Наксос. Більшість фактів з життя Тісандра невідомі. Був шанованим атлетом, вигравав у змаганнях навкулачки на 52 (572 рік до н. е.), 53 (568 рік до н. е.), 54 (564 рік до н. е.), і 55 (560 рік до н. е.) Олімпійських іграх. Також відомо про його 4 перемоги на Піфійських іграх.

Відомий давньогрецький дослідник Павсаній вказує, що Тісандр також був переможцем змагань на Істмійських та Немейських іграх, проте не вказує їхню кількість. Разом з тим таке ствердження поки не знайшло письмового або якогось іншого підтвердження. Водночас Павсаній зауважив, що від Наксоса не залишилося навіть руїн і лише завдяки Тісандру зберігається пам'ять про це місто.

Основні відомості стосовно Тісандра відомо з однією з Істмійських од поета Піндара, в яких останній уславив цього атлета. Про долю Тісандра після 560 року до н. е. відсутні відомості.

Джерела[ред. | ред. код]