Тіссен Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Тіссен Іван Іванович
Громадянство Російська імперія
Національність німець

Тіссен Іван Іванович (Іоганн Іоганович) (?-?) — гласний Катеринославської міської Думи, купець першої гільдії, комерційний радник, добродійник.

Життєпис[ред. | ред. код]

Тіссен у Катеринославі[ред. | ред. код]

У 1803 році родина Тіссенів переїхали до Катеринославу з Данцигу. У 1805 р. у центрі Катеринослава він придбав млин, а 1810 р. заснував новий, паровий млин[1].

Діти Іоганна Тіссена продовжили його справу. На млині працювало 50 чоловік, які щорічно давали 5,5 тисяч пудів борошна. Частину борошна Тіссен продавав у власній крамниці, яка знаходилася на вулиці Казанській (наразі вулиця Грушевського).

Млин родини Тіссенів у Катеринославі (тепер Дніпро)

Борошно було високої якості і у 1900 році його експонували під час проведення Всесвітньої виставки у Парижі. За свою якість борошно отримало перше місце і золоту медаль. Далі були виставки у Кишиневі (1903 рік) та Катеринославі (1910 рік).

З 1897 по 1917 рр. був гласним Катеринославської міської думи.

Займався благодійництвом та допомагав навчальним закладам Катеринослава[2]. Під час різдвяних та пасхальних свят безкоштовно роздавав борошно незаможним катеринославцям[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кавун М. Дніпропетровськ. Віхи історії. — Дніпропетровськ: Грані, 2001
  2. Двуреченська О. С. Особливості формування міського бюджету Катеринослава наприкінці ХІХ-на поч. ХХ ст. //Історія і культура Придніпров'я: Невідомі та маловідомі сторінки, 2016, вип. 12.— С. 154.
  3. Тіссен Іван Іванович (Іоганн Іоганович). Біографічна довідка. Дніпропетровський національний історичний музей. Процитовано 10 серпня 2017.