Українська комісія з питань правничої термінології

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Українська комісія з питань правничої термінології (УКППТ) — державний орган, створений з метою «забезпечення точного і однакового вживання правничих термінів у законотворчій роботі та в офіційних актах»[1]. Проіснувала з 1995 по 2000 рік.

Комісія була створена Указом Президента України №458/1995 від 19 червня 1995. Основними завданнями комісії були:

  • вивчення законодавчого матеріалу з метою визначення та уніфікації юридичної термінології, складання реєстрів українських правових термінів, укладання юридичних словників;
  • підготовка рекомендацій щодо однакового застосування юридичних термінів у різних галузях права;
  • здійснення термінологічно-мовної експертизи проектів актів законодавства.

У 1996 р. комісією була затверджена Нормативна таблиця для відтворення українських власних назв засобами англійської мови та правил до неї (див. Транслітерація). Нормативи вживання термінів та власних назв, затверджені Українською комісією з питань правничої термінології, вважалися обов'язковими для застосування в законодавчих і офіційних актах.

Склад комісії та її голова затверджувалися Президентом України. Організаційне та інші види забезпечення діяльності Комісії здійснювала Українська правнича фундація[1].

Комісія припинила діяльність згідно з Указом Президента України «Про ліквідацію деяких консультативних, дорадчих та інших органів» від 14 липня 2000 року.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]