УСМ Бліда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«УСМ Бліда»
Повна назва Уніон Спортів де ла
медіна да Бліда
(араб. الاتحاد الرياضي لمدينة البليدة‎)
Прізвисько Рятувальники,
Зелені
Засновано 1932
Населений пункт Бліда, Алжир Алжир
Стадіон «Мустафа Тшакер»
Вміщує 35 000
Президент Алжир Ліес Зуауї
Головний тренер Алжир Юнес Іфтікен
Ліга Алжирська Професіональна
Ліга 2
2017/2018 16-те Алжирська Професіональна
Ліга 1
Домашня
Виїзна
Запасна

Уніон Спортів де ла медіна да Бліда або просто «УСМ Бліда» (араб. الاتحاد الرياضي لمدينة البليدة‎) — професіональний алжирський футбольний клуб з міста Бліда, який виступає в Алжирській Професіональній Лізі 1. Клуб засновано 16 червня 1932 року. УСМ Бліда — один з перших клубів, які були засновані в Алжирі. Команда має свою футбольну академію, в якій багато алжирських гравців навчалися футбольній майстерності, в тому числі Білал Зуані, Бубекеур Ребіх, Смаїл Дісс, Шемс Еддін. Всі гравці команди виступають у формі зеленого та білого кольорів. Команда ставала віце-чемпіоном Алжиру 2003 року та фіналістом національного кубку 1996 року. Тренує команду Юнес Іфтікен, домашні матчі клуб проводить на 35 000-тисячному стадіоні «імені Мустафи Тшакера», головними спонсорами УСМ Бліди є Joma та Неджима.

Історія[ред. | ред. код]

Заснування в 1932 році та перші роки існування клубу[ред. | ред. код]

Склад першого керівництва клубу в 1932 році  :

  • Президент
    • Хамід Кассул
  • Віце-президенти
    • Салах Зідам
    • Аїсса Дахман
    • Рабах Ель-Герс
    • Махмуд Укакі
  • Генеральний секретар
    • Белькасім Бен Арбія
  • Головний бухгальтер
    • Нуреддін Бутмак
  • Спортивний директор
    • Ахмед Хуарі
  • Тренер
    • Мохамед Імшаоден

Футбольний клуб УСМБ представляє регіон Бліда. Клуб був заснований до здобуття незалежності Алжиром і в той час мав назву УСМБ (Сортивний Союз Мусульман Бліди). Він розпочав свої виступи у Чемпіонаті Північної Африки та Кубку Північної Африки. Проте цей клуб не слід плутати з клубом УСМ Бліда (Юніон Атлетік Медіна Бліда), який було створено в 1980 році.

1932–1949[ред. | ред. код]

У 1932 році УСМ Бліда розпочав виступи в третьому дивізіоні чемпіонату Алжиру та був членом Французької Федерацією Аматорського Футболу (ФФАФ). Указом тодішнього генерал-губернатора П'єра Бордеса (з 1936 по 1937 рік) вимагав протягом 5 років, щоб у кожному мусульманському клубу було як мінімум по три громадянина Франції. 30 травня 1938 року УСМБ звертається до Першому дивізіоні чемпіонату Алжиру. Сталося це завдяки тому що в сезоні 1937/1938 років клуб здобув перше місце у групі А Другого дивізіону чемпіонату Алжиру, а в матчі плей-оф за прав виходу до Першого дивізіону за сумою двох поєдинків з рахунком 4:0 переміг АС Делліс, хет-триком у другому матчі цього протистояння відзначився Омар Усіфі Нігро. Але у вересні 1937 року на стадіоні Буфарік з рахунком 1:3 зазнав поразки від ЕС Зеральда в першому раунді Кубку Північної Африки.

У 1945 році УСМ Бліда здобув Кубок Фальконі, перемігши спочатку в півфіналі Олімпік Хуссейн Дей, а в фіналі на «Міському стадіоні Алжиру» переміг місцевий Ред Стар (слід зазначити, що у Кубку Фальконі в той час брали участь виключно клуби з Алжиру, які виступали у будь-яких дивізіонах чемпіонату). Після такого досягнення керівництво Ліги пошани (найвищий футбольний дивізіон чемпіонату) тимчасово дозволило клубу виступати в ньому. Проте через скорочення кількості учасників дуже скоро клуб втратив своє місце в чемпіонаті та повернувся до Першого дивізіону.

У сезоні 1946/47 років УСМ Бліда виграв чемпіонат Першого дивізіону та випередив найближчого переслідувачі на сім очок. В тому сезоні вихід УСМ Бліди до найвищого дивізіону забезпечили перемоги над клубом європейців СС Бліда (6:1 та 4:0). В тому ж сезоні команда дійшла до 1/4 фіналу Кубку Північної Африки, де поступилася марокканському клубу Уніон Спортів Мароккан, при цьому в попередньому раунді УСМ Бліда здолала найсильніший на той час туніський клуб Хаммам Ліф.

У сезоні 1947/48 років клуб виступав у Лізі пошани та посів у ній 8-ме місце.

1950—1956[ред. | ред. код]

У сезоні 1950—51 років УСМ Бліда в Кубку Північної Африки зустрілася з іншим сильним клубо з Алжиру, УСМ Оран, і гості з Орану перемогли в тому матчі з рахунком 1:0. У 1952/53 та 1954 роках гравці команди, серед яких Юаю, Зурагі Зубір, Уссер, Хабату Смаїн Бракні Шалан, Хаджи, Себкауї, Мазуза, Буак, Бегга, Даман Мохтар грали на рівних з багатьма своїми суперниками. По завершенні сезону 1954/55 років у відповідь на заклик Національного фронту звільнення, УСМ Бліда припинив виступи у колоніальних змаганнях, а його гравці почали працювати на підпілля. Багато з них у цій боротьбі загинуло, в тому числі: Зурахі Зубір, Джакер Бакні та брати Ларрусі. Результат цієї війни був невідворотній, а вболівальники УСМ Бліди вже почали думати про відновлення. В серпні 1962 року на фоні загальної ейфорії Ель-Хуарі, Хаджи, Мадед, Адуз, Сіді Мусса та багато інших зробили спробу відродити клуб, після того як з 1955 року він бойкотував усі змагання та фактично припинив своє існування. Вони зупинили свій вибір на західній частині міста, на Муніципальному стадіоні в Алжирі. Цей вибір можна пояснити досить просто, за 7 років війни в країні стадіон був практично не ушкоджений.

В регіоні та Алжирі в цілому, які сильно постраждали від затяжної війни, УСМБ почав шукати підсилення для команди, але на їх шляху постала інша проблема, не лише значна кількість етнічних французів, але й мусульманські футболісти або загинули, або покинули територію країни, отож команда знайшла декількох гравців, серед яких було й двоє французького походження: Сарагосі (ФКБ) та Бальдо Ель-Харраш, які носило зелено-білу форму аж до завершення своєї кар'єри. Міський стадіон у цей час був повністю заповнений та навіть вібрував від голосів фанатів. Бліда перемогла в тому матчі з рахунком 4:1.

Після відновлення команди, вона спочатку розпочала свої виступи в Першому дивізіоні чемпіонату Алжиру, перш ніж розпочати виступи в найвищому дивізіоні. А вже через рік УСМ Бліда повертається до Ліги пошани. В цей час клуб перемагає своїх суперників з розгромними рахунками, такими як 8:0 та 11:0. Лідерами тієї команди були Сарагосі, Тітус, Бега, Шалан, Усер, Захран Мазуза, Бальдо, Гуераш.

1965–1975[ред. | ред. код]

У 1965 році команда дійшла до півфіналу Кубку Алжиру з футболу, де вона плступилася клубу «ЕСМ Мостаганемуа».

Врешті-решт в 1967 році «УСМ Бліда» вилетів до нижчого дивізіону. Кілька гравців та головний тренер Мазуза покинули клуб.

Чотири роки по тому, «УСМБ» виграв чемпіонат другого дивізіону у групі «Середній Захід» і протистояв переможцю групи «Центр» другого дивізіону УС Хелз. У цьому двоматчевому протистоянні розігрувалася єдина путівка до найвищого дивізіону чемпіонату Алжиру. Два матчі мали відбутися на нейтральних полях: перший — в Тізі-Узу, другий — в Мілані (не варто плутати з Міланом). По ходу першого матчу УСМ Бліда на чолі з Хосні Джиллалі на останніх хвилинах зустрічі зрівняла рахунок завдяки голу Келлала. У Мілані, через п'ятнадцять днів, Аклі Брахімі потрапив до лікарні в Алжирі. Тренер Мазуза пізніше повернувся до клубу, який згодом запросив таких відомих гравців як Аллілі, Саадан, Аклі Бентуркі, Селамі, Бензохра, Келлал, Мокадем та Берруан.

1972–1992[ред. | ред. код]

З моменту свого першого сезону в Національній Лізі А, «УСМ Бліда» входить до числа найкращих клубів країни. У наступному році, клуб виходить до півфіналу Кубку Алжиру, де зустрічається з непереможним на той час «УСМ Алжир», у матчі з яким зазнав поразки.

У 1977 році з реалізацією реформи спорту та націоналізації спортивних клубів, «УСМ Бліда» був перейменований в НРБ. Кількість уболівальників на трибунах постійно зменшувалася, а інтерес до клубу поступово згасав.

Мешканець міста та колишній спортсмен Сельмі Джилалі, всіляко підтримував та заохочував гравців клубу, а тренер клубу Хамід Баша поступово побудував сильну та досвідчену команду. «УСМ Бліда» після декількох років занепаду стала автором сенсації, після перемоги над Булугін НАХД в Кубку Алжиру. У 1982 році клуб вже виступав у регіональних змаганнях. Ситуація покращується з появою на посту президента клубу Абдуллаха Керраша. Вже в сезоні 1986/87 років клуб виступає в другому дивізіоні національного чемпіонату, а в сезоні 1991/92 років УСМБ виступає вже в Першому дивізіоні.

1992—наш час[ред. | ред. код]

Протягом сезону 1992/93 років УСМ Бліда був серед лідерів Першого дивізіону та до останнього боровся за підвищення у класі. Але в матчі останнього туру проти СА Бетна та втратив цю можливість. У алжирській пресі ходили звинувачення у тому, що цей матч мав договірний характер.

В середині 90-их років команда займала переважно місця в середині турнірної таблиці.

У 1996 році команда дійшла до фіналу Кубку Алжиру, але у фінальному матчі на стадіоні «5 липня» поступилася у додковому часі МК Оран з рахунком 0:1.[1]

УСМ Бліда вмлетів до Другого дивізіону за підсумками сезону 1995/96 років, але вже наступного сезону здобув право повернутися до елітного дивізіону, але в сезонні 1997/98 років команда знову повинна була покинути перший дивізіон, проте інший конкурент клубу знявся зі змагань, тож УСМ Бліда продовжив свої виступи.

На початку XXI століття УСМ Бліда займав місця в нижній або середній частині турнірної таблиці національного чемпіонату. Виключенням у цьому списку є сезон 2002/03 років, коли УСМ Бліда став віце-чемпіоном країни.[2] В сезоні 2013/14 років клуб вилетів до першого дивізіону, але вже в наступному сезону став переможцем групи «Центр» Другого дивізіону та повернувся до еліти алжирських футбольних змагань. В національному кубку також команда не досягла особливих успіхів, в цей період найкращим досягненням клубу в кубку став вихід до 1/2 фіналу турніру в сезоні 2001/02 років, де УСМБ поступилися МК Орану.[3]

Досягнення[ред. | ред. код]

Відомі гравці[ред. | ред. код]

Легіонери
  • Гана Аваду Мусса
  • Республіка Конго Вілфрід Ендзанга
  • Камерун Конгю Жуд Верню
  • Франція Бутабут Мансур
  • Гана Масаду Хассан
  • Нігер Обіакор Огочукву Ікечукву
  • Камерун Нкеме Арем Марсельєн
  • Буркіна-Фасо Таль Амаду Тідіан
  • Бразилія Марселу Гонсалвіш ді Олівейра
  • Чад Езекієль Н'Дюассель
  • Буркіна-Фасо Таль Мамаду
  • Буркіна-Фасо Траоре Аруна
Колишні капітани

Відомі тренери[ред. | ред. код]

Список тренерів УСМ Бліда
Дата Ім'я Нац.
1932 - 1935 Мохаммед Імшауден Алжир
1935 - 1936 Мохамед Шербі Алжир
1936 - 19?? Хассен Алжир
1945 - 1947 Хакен Кермуш Алжир
1947 - 1948 Омар Укіфі Алжир
1948 - 1949 Махмуд Белькесс Алжир
1949 - 1953 Хеліфа Алжир
1953 - 1956 Смаїл Хабатуа Алжир
1962 - 1966 Смаїл Хабатуа Алжир
1968 - 1973 Абделькадер Мазуз Алжир
1973 - 1974 Буак Бенаїсса Алжир
1974 - 1975 Алжир
1975 - 1976 Алжир
1976 - 1977 Смаїл Хабатуа Алжир
1977 - 1978 Алжир
1978 - 1979 Алжир
1979 - 1980 Насреддін Аклі Алжир
1980 - 1981 Алжир
1981 - 1982 Алжир
1982 - 1983 Алжир
1983 - 1983 Алжир
1984 - 1984 Алжир
1985 - 1986 Фарід Алілі та Насреддін Аклі Алжир
1986 - 1987 Алжир
1987 - 1988 Рашид Хаджи та Хамуд Ауйссет Алжир
1988 - 1989 Алжир
1989 - 1990 Алжир
1990 - 1991 Алжир
1991 - 1992 Ель-Хаді Бентуркі Алжир
1992 Шенафі Алжир
1993 Абдельазіз Сафсафі Алжир
1993 - 1994 Ахмед Ешуф та Бельабед Алжир
1994 - 1995 Ахмед Ешуф
Насреддін Аклі та Мохамед Касі-Саїд
Алжир
1995 - 1996 Белабед та Ахмед Ешуф Алжир
1996 - 1997 Мезіан Ігіл Алжир
1997 - 1998 Мезіан Ігіл та Ахмед Ешуф Алжир
1998 - 1999 Нуреддін Сааді
Ахмед Ешуф та Ларіш
Алжир
1999 - січень 2000 Насреддін Аклі Алжир
Дата Ім'я Нац.
січень 2000 - липень 2001 Камель Муасса Алжир
вересень 2001 - липень 2002 Саїд Хадж Мансур Палестина
серпень 2002 - листопад 2003 Юнес Іфтікен Алжир
листопад 2003 - липень 2004 Дан Ангелеску Румунія
липень 2004 - листопад 2004 Рашид Буарата Алжир
листопад 2004 - квітень 2005 Дан Ангелеску Румунія
квітень 2005 - травень 2005 Насреддін Аклі Алжир
серпень 2005 - жовтень 2005 Рубім Бразилія
листопад 2005[4] Фуад Буалі Алжир
листопад 2005 - червень 2007 Камель Мусса Алжир
червень 2007 - грудень 2007 Камель Зане Алжир
грудень 2007 - червень 2008 Юнес Іфтікен Алжир
червень 2008 - жовтень 2008 Абделькадер Амрані Алжир
листопад 2008 Хосін Абдельазіз Алжир
листопад 2008 - березень 2009 Саїд Хаммуш Алжир
березень 2009 - липень 2009 Ель Хаді Хеззар Алжир
серпень 2009[5] Мануель Фернандеш Португалія
серпень 2009 - березень 2010 Камель Мусса Алжир
березень 2010 - листопад 2010 Мохтар Ассас Алжир
листопад 2010 - березень 2011 Абделькадер Лаїш Алжир
березень 2011 - червень 2011 Юнес Іфтікен Алжир
червень 2011 - жовтень 2011 Абделькрім Лареш Алжир
листопад 2011 - лютий 2012 Резкі Амруш Алжир
березень 2012 - червень 2012 Салім Менад Алжир
липень 2012 - листопад 2012 Насреддін Аклі Алжир
листопад 2012 - січень 2013 Салім Менад Алжир
січень 2013 - квітень 2013 Камель Бухалал Алжир
травень 2013 - жовтень 2013 Юнес Іфтікен Алжир
жовтень 2013 - червень 2014 Мохамед Беншуія Алжир
липень 2014 - червень 2015 Камель Муасса Алжир
12 червня 2015 - 7 жовтня 2015 Джамель Беншадлі Алжир

Відомі президенти[ред. | ред. код]

Президенти клубу УСМ Бліда
Номер Президенти Період
1 Карубі Бен Аїсса червень 1932 - листопад 1935
5 Алі Руабах "Брахам" листопад 1935 - липень 1936
2 ? липень 1936-1953
3 Доктор Хаджи Мустафа 1953-1956
4 Доктор Хаджи Мустафа 1962-1964
5 Абделькадер Абед 1964-1965
6 Доктор Хаджи Мустафа 1965-1969
7 Рашид Озманетолба
8 Мустафа Менуар
9 Мохамед Шельха
10 Брахам Дайден
11 Рашид Озманетолба
Номер Президенти Період
12 Джиллалі Салімі 1981-1985
13 Абдаллах Керраш 1985-1988
14 Маамар Джегуагуен 1989-1991
15 Зубір Бендалі 1991-1994
16 Мохамед Заїм (1) 1996-2004
17 Мохамед Захаф 2004-2007
18 Мустафа Феррухі 2007
19 Мохамед Заїм (2) 2008-2014
20 Мохамед Дуйден 2014-2015
21 Хамід Фуфа 2015
22 Ліес Зуауї 2015-

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Алжир 1995/96
  2. Алжир 2002/03
  3. Алжир 2001/02
  4. 2 матчі (1 нульова нічия та 1 поразка)
  5. Очолював команду лише в 1-му та 2-му турах, обидва матчі завершилися поразкою УСМ Бліда

Джерела[ред. | ред. код]