Угольний (аеропорт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аеропорт Угольний
Аэропорт Угольный
ІАТА: DYR  • ICAO: UHMA
Загальні дані
64°44′06″ пн. ш. 177°44′30″ сх. д. / 64.73500° пн. ш. 177.74167° сх. д. / 64.73500; 177.74167
Тип спільного базування
Оператор Федеральне Державне Унітарне підприємство "ChukotAVIA"
Обслуговує
Анадир
Висота над р. м. 59 м / 194 фт
Вебсайт apanadyr.ru
Злітно-посадкові смуги
Напрямок Довжина Тип поверхні (PCN)
м фт
01/19 3,500 11,483 бетон
Ідентифікатори і посилання
6300936
DYR. Карта розташування: Росія
DYR
DYR
Мапа
CMNS: Угольний у Вікісховищі

Аеропорт Анадир (рос. Аэропорт Анáдырь) або Аеропорт Угольний (рос. Аэропорт Угольный) (IATA: DYRICAO: UHMA) — аеропорт спільного базування розташований за 11 км на схід від Анадиря, відокремлений від міста водами Анадирського лиману. Використовується транзитними повітряними судами як запасний аеродром у будні, а також стратегічною військовою авіацією як аеродром підскоку для Ту-95МС, що базуються в Енгельсі.

Як і багато інших аеродромів на півночі Росії, аеродром Анадир побудований у багаторічній мерзлоті.

Військове застосування[ред. | ред. код]

Основна мета побудови аеродрому — можливість заправки, поповнення бомбового озброєння (включаючи ядерні боєприпаси) літаків стратегічної авіації СРСР у разі війни з США. Для зберігання ядерних боєприпасів у вічній мерзлоті (приблизно за 10 км від аеродрому) у середині 1950-х було побудовано величезне підземне сховище «Портал» з повним протиатомним захистом. Для забезпечення роботи сховища було побудовано селище Анадир-1 (розмовне назва — Гудим).

З моменту спорудження і до початку 1990-х аеродром ділився на дві частини: «східна» — цивільний сектор, з будівлею аеровокзалу і службами аеродромного обслуговування, і «західна» — військовий сектор, що включав в себе:

  • Полк винищувачів-перехоплювачів (до 1982-го 529-й винищувальний авіаполк на Як-28П, з 1982 по 1992 171-й Тульський Червонопрапорний винищувальний авіаційний полк на Су-15ТМ, завдання — прикриття аеродрому у воєнний час, супровід стратегічних бомбардувальників під час бойових вильотів у воєнний час, у мирний час — прикриття східного кордону. При наближенні до кордону літаків іноземних держав, піднімалася чергова пара (цілодобове чергування), яка йшла паралельним курсом, але не перетинаючи кордону, своєю присутністю відбиваючи бажання порушити кордон СРСР.
  • 445-й окремий батальйон аеродромного обслуговування (ОБАТО), що входив до складу стратегічної авіації, і не підпорядковувався командуванню Далекосхідного військового округу. Батальйон відповідав за підтримання аеродрому в постійній готовності до прийому повітряних суден (за станом ЗПС), заправку повітряних суден — як бомбардувальників, так і винищувачів-перехоплювачів. Командир батальйону (посада передбачала звання «полковник») мав право «закривати» аеродром не тільки для військових повітряних суден, але і для цивільних.
  • Вузол зв'язку ВПС (полк). Забезпечував зв'язком всі структури, включаючи приводні радіостанції (далекі й близькі).
  • Техніко-експлуатаційна частина (ТЕЧ) підрозділ 171 Тульського Червонопрапорного винищувального авіаційного полку (в/ч 64371).
  • Змішана авіаескадрилья (літаки Ан-12, Ан-26, вертольоти Мі-8).

Штаб військової частини 24789, штаб полку, штаб авіаескадрильї, комендатура і штаб дивізії ППО, а так само казарми і будинки офіцерського складу розташовувалися в селищі Вугільні Копі.

Авіакомпанії та напрямки, листопад 2020[ред. | ред. код]

Авіакомпанія Пункт призначення
Chukotavia Егвекінот, Кепервєєм, Лаврентія, Марково, Певек, Провідєнія
Petropavlovsk-Kamchatsky Air Enterprise Петропавловськ-Камчатський
S7 Airlines Сезонний: Владивосток
UTair Aviation Москва-Внуково
Yakutia Airlines[en] Хабаровськ, Магадан, Якутськ

Наземний транспорт[ред. | ред. код]

Аеропорт знаходиться на протилежному березі річки Анадир навпроти міста. Влітку сполучення з містом човнами, взимку по дорозі на льоду, і протягом періоду льодоставу навесні і восени, тільки вертольотом.

Примітки[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]