Удар у стилі Паненки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Паненка», або удар у стилі Паненки — спосіб виконання футбольного пенальті, при якому м'яч по навісній траєкторії підсікається у ворота.

Це досить ризиковано, тому що якщо воротар не падає навмання в кут, а залишається в центрі воріт, то він досить легко забере м'яч. Але у випадку вдалого виконання «Паненка» виглядає дуже ефектно.

Прийом отримав назву на честь чехословацького півзахисника Антоніна Паненки, який таким способом забив вирішальний пенальті у фіналі чемпіонату Європи з футболу 1976 року у ворота збірної ФРН:

знущальний удар чеха — він парашутом направив м'яч прямо по центру, тоді як Маєр полетів кудись у куток, — довічно увійшов у футбольні аннали як «пенальті імені Паненки»[1].

За словами самого Паненки, цей спосіб удару був ним добре продуманий і заздалегідь підготовлений:

Міркував так: під час удару воротар на 99 відсотків не буде стояти на місці — неодмінно зробить різкий рух або пірне в ту чи іншу сторону. Якщо пробити по центру сильно, у нього є шанс зачепити м'яч у польоті рукою або ногою. А ось якщо слабо, воротар вже відлетить в кут і не зможе відбити м'яч навіть випадково[1].

Відомі випадки виконання «Паненки»[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]