Удджайн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Удджайн
Ujjain
उज्जैन
Храм Махакал
Храм Махакал
Храм Махакал
Координати: 23°11′ пн. ш. 75°47′ сх. д. / 23.183° пн. ш. 75.783° сх. д. / 23.183; 75.783
Країна Індія
Штат Мадх'я-Прадеш
Округ Удджайн
Висота над р.м. 491 м 
Населення (2009) [1]
 - Усього 483 336
Часовий пояс UTC+5:30
Вебсайт: ujjain.nic.in (округ)
Удджайн. Карта розташування: Індія
Удджайн
Удджайн
Розташування міста на мапі Індії
Мапа

Удджайн (гінді उज्जैन, англ. Ujjain) — стародавнє місто в регіоні Малва індійського штату Мадх'я-Прадеш, розташоване на схід від річки Шіпра, адміністративний центр округу Удджайн. Це одне з священних для індусів міст, що кожні 12 років проводиться фестиваль Кумбха-Мела. Назва міста походить від санскритського слова jai — «перемога».

Історія[ред. | ред. код]

Удджайн був згаданий у Махабхараті як столиця арійського царства Аванті, якою він ймовірно слугував у 6-4 століттях до н. е. У 2 столітті до н. е. тут містилася резиденція імператора Ашоки, впливового покривителя буддизму. У 2 століття н. е. місто було описано Птолемеєм як Озен, столиця одної з західних сатрапій, тобто індогрецьких держав. Бльзько 400 року місто було захоплене Чандраґуптою II, властителем Маґахи. У 1235 році воно було захоплене делійським султаном Ілтутмішем та залишалося мусульманським до 1750 року, коли його захопили Сіндхі і зробили столицею своєї держави. У 1810 році столиця була перенесена до Лашкара, а Уддайн прийшов у занепад.

Архітектура та пам'ятники[ред. | ред. код]

У місті хзнаходиться відомий шайвістський храм Махакала, зруйнований в 1235 році, але знов відбудований. В околицях на південному сході міста знаходиться оберваторія, що містить велику янтра-мантру, збудована джайпурським махараджею та могольським губернатором Малви Джаєм Сінґхом II. На півночі знаходиться печера Баратхарі із храмом 11 століття.

Економіка[ред. | ред. код]

Місто є великим залізничним вузлом, центром торговлі сільськогосподарською продукцією та текстилем. Тут розвинуті обробка бавовника, виробництво рослинних олій, обробка металів, трикотажна, кондитерська, паперова промисловість. У місті діє Університет Вікрам.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Ujjain Енциклопедія Британніка

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Ujjain[недоступне посилання] World Gazetter