Укроборонпром

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з УкрОборонПром)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українська оборонна промисловість
Укроборонпром
Тип Акціонерне товариство
Форма власності державно-акціонерне
Галузь оборонне виробництво
Спеціалізація оборонно-промисловий комплекс
Засновано 28 червня 2023
Штаб-квартира Київ, Україна
Територія діяльності міжнародна
Попередні назви Концерн «Укроборонпром»
Ключові особи Давід Ломджарія, Голова наглядової ради; Герман Сметанін, генеральний директор
Продукція зброя
Виторг ₴ 28.3 млрд (2016)
Чистий прибуток ₴ 37,6 млрд (2018)[1]
Співробітники більше 60 тис. (2020)
Дочірні компанії
  • див. Структура
  • Структурні підрозділи близько 130 підприємств (2020)
    www.ukroboronprom.com.ua

    Українська оборонна промисловість (скор. Укроборонпро́м) — це акціонерне товариство (з 28.06.2023)[2], яке об'єднує державні багатопрофільні підприємства різних галузей оборонної промисловості України[3].

    Статус[ред. | ред. код]

    Складається з підприємств, що діють у сфері озброєння, військової і спецтехніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві з іншими державами. Функції з управління Концерном та контроль за його діяльністю здійснює Кабінет Міністрів України[4].

    До складу Концерну входять наукові установи та промислові підприємства 9 оборонних галузей:

    • авіаційної промисловості;
    • суднобудівної промисловості;
    • оборонної промисловості (наукові установи і підприємства, які забезпечують створення, виробництво, ремонт, модернізацію та утилізацію озброєння і військової техніки);
    • радіоелектронної промисловості;
    • галузей приладобудування і засобів зв'язку;
    • боєприпасної галузі;
    • галузі спеціальної хімії.

    Історія[ред. | ред. код]

    ДК «Укроборонопром» створений у результаті адміністративної реформи 2010 року відповідно до Указів Президента України Віктора Януковича від 9.12.2010 № 1085[5] і від 28.12.2010 р. № 1245[6], Постанов Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1221[7] і від 31.08.2011 р. № 993[8].

    З вересня 2013 року підприємства-учасники Концерну групуються за п'ятьма основними напрямками діяльності та продукції:

    • авіабудування та авіаремонту;
    • високоточних озброєнь та боєприпасів;
    • з виробництва бронетанкової, автомобільної, інженерної та спеціальної техніки;
    • суднобудування та морської техніки;
    • радіолокації, радіозв'язку та систем ППО.

    В окрему групу в Концерні зведені підприємства, уповноважені на здійснення зовнішньоекономічної діяльності у сфері експорту та імпорту товарів військового призначення та товарів, що містять державну таємницю. Ці підприємства виконують функцію реалізації на зовнішніх ринках продукції підприємств оборонно-промислового комплексу, включаючи її післяпродажне обслуговування, а також надання послуг з ремонту та модернізації озброєння і військової техніки.

    4 липня 2014 року «Укроборонпром» очолив Роман Романов — випускник Міжнародного інституту менеджменту (МІМ-Київ), МВА. За результатами його керівництва Концерн наприкінці 2014 року вперше за довгий час став прибутковим. Чистий дохід «Укроборонпрому» у 2015 році склав 21,6 млрд грн, а у 2016 — 28,3 млрд грн[9].

    Держконцерн першим серед промислових гігантів держави запровадив систему електронних закупівель. Її офіційний старт відбувся ще в жовтні 2014 року. За підсумками 2015 року було заощаджено 304,8 млн грн, а в 2016—476,6 млн грн[9].

    «Укроборонпром» в рази збільшив виробництво техніки та почав системно надавати ЗСУ новітні зразки озброєння. У 2014—2017 рр. Концерн на 100 % виконує Державне оборонне замовлення[10]. У 2017 році «Укроборонпром» передав силовим відомствам 3 673 одиниці зброї та техніки, з них 2 053 — нової та модернізованої[11].

    12 лютого 2018 року Роман Романов заявив про рішення піти у відставку з поста очільника ДК «Укроборонпром»[12]. 21 лютого 2018 р. Президент України призначив Генеральним директором Концерну Павла Букіна[13]. На звинувачення у корупційних схемах в «Укроборонпромі» заявили, що журналісти маніпулюють закритою інформацією, яку могли отримати у межах кримінальних проваджень[14].

    У березні 2019 року, після публікації результатів розслідування щодо корупції в «Укроборонпромі» журналістами Bihus.info та після звернень Президента України Петра Порошенка, було порушено окремо майже 10 кримінальних справ та проведено обшуки у всіх їх фігурантів[15][16]. За інформацією Генерального прокурора України Юрія Луценка була організована схема купівлі у фіктивної структури деталей, за які підприємства концерну розраховувались коштами, після чого ці гроші виводились у готівку та переводились у долари і у такий спосіб фірми уникали сплати податків. Сума збитків, завданих державі через не сплату податків, в результаті оборудок у концерні за даними Державної фіскальної служби склала близько 40 млн гривень[17].

    Загалом з 2014 року було відкрито 480 кримінальних справ через правопорушення на підприємствах концерну «Укроборонпром». Було встановлено збитки на суму понад 350 млн грн, з яких підтверджено ревізіями та експертизами суму близько 100 млн грн. Повідомлено про підозру 112 особам (у тому числі 6 директорів оборонних підприємств та колишній генеральний директор). Триває кримінальне провадження за 150 кримінальними справами. До суду було скеровано 11 проваджень, а також винесено 86 вироків щодо 77 осіб[18].

    4 березня 2019 року, Президент України Петро Порошенко доручив скликати засідання Ради національної безпеки і оборони України щодо реформування концерну «Укроборонпром»[19], а також своїм Указом звільнив заступника голови РНБО України Олега Гладковського[20].

    Наприкінці квітня 2019 року з'явилась ініціатива ліквідувати концерн «Укроборонпром» та створити замість нього окремий державний орган з розширеними повноваженнями, якому будуть підпорядковані підприємства-учасники концерну, що дозволить зменшити корупційні ризики в оборонній сфері та ліквідувати значну кількість фірм-«прокладок»[21][22].

    У червні 2019 року Фонд державного майна України включив до переліку малої приватизації 9 підприємств «Укроборонпрому», серед яких Івано-Франківський котельно-зварювальний завод, Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння, Чернігівський ремонтний завод, Вінницький авіаційний завод «ВІАЗ», Запорізький автомобільний ремонтний завод, ДП «Укроборонресурси», Херсонський завод «Судмаш», Центральний науково-дослідний інститут навігації і управління і Харківський завод транспортного устаткування[23].

    У грудні 2020 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову про виведення зі складу «Укроборонпрому» 17 підприємств, 16 з яких будуть передані до Фонду державного майна України з метою їх подальшої приватизації; ще одне перейде до сфери управління Міністерства оборони України[24].

    3 грудня 2020 року президент Володимир Зеленський призначив директором «Укроборонпрому» Юрія Гусєва[25].

    21 грудня 2020 року Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації Концерну[26].

    21 травня 2021 року членами наглядової ради «Укроборонпром» були призначені: Тимофій Милованов, Носов Олександр Григорович, Ростислав Шурма[27][28][29].

    У квітні 2023 року Кабмін вирішив перетворити державний концерн на акціонерне товариство, що має повністю належати державі, це мало стати одним з ключових кроків до реформування державного сектору оборонно-промислового комплексу України[30].

    Згідно повідомлення видання "Економічна правда" з 28 червня 2023 року «Укроборонпром» має очолити Герман Сметанін[31][32].

    Реорганізація[ред. | ред. код]

    29 червня 2023 року офіційно проголошено реорганізацію державного підприємства «Укроборонпром» у Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість»[33].

    Структура[ред. | ред. код]

    До складу Концерну входить 118 підприємств ВПК України, з яких 21 — на тимчасово окупованій території[34].

    Місія[ред. | ред. код]

    На момент створення Державного концерну «Укроборонпром» ситуація, що склалась в оборонній промисловості, характеризувалась недостатньою ефективністю управління державною власністю із застосуванням командно-адміністративних методів, розпорошеністю підприємств між цілою низкою органів управління, а також не завжди доцільним розподілом і використанням бюджетних коштів. Це стало основним аргументом щодо необхідності переходу до ринкових методів управління в ОПК.

    У результаті переважна більшість підприємств галузі були передані в управління Державному господарському об'єднанню — Державному концерну «Укроборонпром». Під одним керівництвом були об'єднані підприємства з проєктування, виробництва та реалізації оборонної продукції як для внутрішніх потреб, так і на зовнішньому ринку.

    Зазначені обставини визначають цілі Концерну:

    • найбільш повне задоволення потреб Збройних Сил України та інших військових формувань в новітніх зразках озброєння, здійснення модернізації, ремонту та утилізації;
    • зміцнення міжнародного авторитету України за рахунок розширення ринків збуту конкурентоздатної продукції ОПК (зростання експорту озброєнь та валютних надходжень);
    • підвищення ролі вітчизняного оборонно-промислового комплексу у соціально-економічному розвитку країни (збільшення обсягу продаж, виробництва та ВВП, збільшення виробітку на одного працюючого та рівня середньої заробітної плати, збільшення податкових платежів).

    Завдання[ред. | ред. код]

    Головними завданнями Концерну є:

    • здійснення централізованого регулювання, контролю та координації діяльності учасників Концерну;
    • сприяння у використанні і розвитку експортного, виробничого та науково-технічного потенціалу учасників Концерну;
    • створення і забезпечення системи продажу високотехнологічної промислової продукції, узагальнення результатів інтелектуальної діяльності та виконання робіт і послуг;
    • сприяння учасникам Концерну в проведенні прикладних досліджень за перспективними напрямами розвитку науки і техніки, впровадження у виробництво передових технологій;
    • залучення інвестицій в оборонно-промисловий комплекс для створення конкурентоспроможних зразків високотехнологічної промислової продукції;
    • розробка відповідних документів та реалізація маркетингових стратегій;
    • освоєння міжнародних ринків озброєння, військової та спеціальної техніки.

    Керівники[ред. | ред. код]

    1. Саламатін Дмитро Альбертович (04.01.2011—08.02.2012)
    2. Перегудов Дмитро Олександрович (08.02.2012—26.07.2012)
    3. Громов Сергій Володимирович (26.07.2012—07.03.2014)
    4. Дрозд Валентина Іванівна (07.03.2014—14.03.2014) т.в.о.
    5. Аверченко Сергій Миколайович (14.03.2014—21.03.2014) в.о.
    6. Терещенко Юрій Федорович (21.03.2014—04.07.2014) в.о.
    7. Романов Роман Анатолійович (04.07.2014—12.02.2018)[12][35]
    8. Букін Павло Юрійович (21.02.2018—30.08.2019)[36][37]
    9. Айварас Абромавичус (30.08.2019—07.10.2020)[38]
    10. Фоменко Ігор Олександрович (06.10.2020—03.12.2020) в.о.[39]
    11. Гусєв Юрій Веніамінович (03.12.2020[40]—27.06.2023[41])

    Чинне керівництво[ред. | ред. код]

    1. Давід Ломджарія, Голова наглядової ради[42].
    2. Сметанін Герман Володимирович (з 28.06.2023)[43].

    Специфіка ОПК України[ред. | ред. код]

    Специфіка ОПК України полягає в тому, що тільки по невеликій кількості військової продукції він володіє замкнутим циклом виробництва. На момент здобуття незалежності на території України знаходилося близько 750 підприємств оборонної промисловості із загальною чисельністю персоналу 1,5 млн осіб. У виконанні оборонних замовлень брали участь 140 науково-технічних і науково-виробничих організацій.

    У цілому на частку України припадало близько 30 % всієї оборонної промисловості Радянського Союзу.

    З 2014 року Концерн стрімкими темпами налагоджує самостійний випуск усіх необхідних складових, які досі постачалися з Російської Федерації. «Укроборонпром» сприяє залученню регіонів України до програми імпортозаміщення. Станом на 2017 рік у проєкті задіяно 21 регіон, 425 підприємств та понад 200 тисяч фахівців[44].

    Сучасний стан[ред. | ред. код]

    У січні 2015 року Генеральний директор концерну Роман Романов заявив, що в планах Концерну на поточний рік — збільшення виробництва танків «Оплот» з 5 до 40 одиниць. А у 2016 році Концерн планує вийти на показник 100—120 танків щорічно. Також підприємства «Укроборонпрому» налагодили серійне виробництво бронеавтомобілів «Дозор», які до цього не були на озброєнні ЗС України[45].

    Наприкінці січня 2015 керівники ДК «Укроборонпром» і конструкторського бюро «Південне» підписали документ про поглиблення співпраці між підприємствами у сфері мирного космосу та імпортозаміщення[46].

    «Укроборонпром» розробив Номенклатурний каталог продукції оборонного призначення, який допоможе об'єднати зусилля усіх підприємств українського ОПК та пришвидшити імпортозаміщення. Перше видання Номенклатурного каталогу налічує понад 6000 позицій[47].

    6 листопада 2014 року було запущено електронну систему проведення тендерних торгів «IТ Enterprise». У 2016 році Концерн зекономив 476,6 млн грн завдяки електронним закупівлям[48].

    5 лютого 2015 року ДК «Укроборонпром» оголосив про початок роботи над програмою реформування і розвитку військово-промислового комплексу України на період до 2020 року.

    31 березня 2015 року, Кабінет Міністрів України своєю постановою виключив зі складу державного авіабудівного концерну «Антонов» державне підприємство «Антонов» і включив його до складу ДК «Укроборонпром». «Антонов» у складі Концерну збільшив прибуток у 4 рази[49].

    Зустріч генсека НАТО Єнса Столтенберга із очільником «Укроборонпрому» Романом Романовим, 2017

    У 2016 році Концерн створив у своїй структурі літакобудівний кластер — Українську авіабудівну корпорацію. «Укроборонпром» консолідує усі авіабудівні потужності країни, фундаментом яких став ДП «Антонов». До складу корпорації увійшли ПАТ УКРНДІАТ, ДП «Новатор», ДП "Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДП «Харківське агрегатне конструкторське бюро» і ПАТ Завод «Маяк».

    У травні 2016 року «Укроборонпром» посів 9 місце у рейтингу найбільш інноваційних компаній держави, який склав «Forbes Україна»[50] на основі експертних оцінок.

    26 серпня 2016 року «Укроборонпром» підписав Меморандум про співпрацю з екс-керівником Агентства передових оборонних дослідницьких проєктів (DARPA) Ентоні Тетером. Він став радником з питань довгострокового розвитку Концерну[51].

    10 липня 2017 року, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Києва високо оцінив транспортні літаки «Антонова»[52]. Він обговорив з очільником «Укроборонпрому» Романом Романовим перспективи розширення програми SALIS зі стратегічних транспортних перевезень для країн-членів НАТО та прискорення переходу підприємств Концерну на випуск продукції за стандартами Альянсу.

    У щорічному світовому рейтингу виробників озброєння за 2017 рік аналітичного видання Defense News Концерн посів 62 місце[53]. Західні аналітики відзначили високі темпи нарощування виробництва сучасної військової техніки. У 2016 році «Укроборонпром» посів 68 місце, а у 2015 році — 92 місце.

    За 2014—2017 роки «Укроборонпром» піднявся на 14 позицій — з 91 на 77 місце — у світовому рейтингу виробників зброї SIPRI[54].

    У 2017 році «Укроборонпром» разом з американською компанією Delphi Corporation запустив нове підприємство «Електричні системи». Воно стало офіційним постачальником комплектуючих для продукції Mercedes[55].

    Проєкт Cyber Guard від «Укроборонпрому» став генеральним партнером кіберфоруму HackIT-2017. У заході взяв участь співзасновник Apple Стів Возняк[56].

    З 1 січня 2020 року підприємства «Укроборонпрому» добровільно перейшли на закупівлі через систему Prozorro. За підсумками 2020 року Концерн посів 11 місце серед закупівельників, які найбільше зекономили на тендерах, в рейтингу Державного підприємства «Прозорро»[57][58].

    В січні 2021 року «Укроборонпром» створив Реєстр нерухомого майна, яке належить підприємствам-учасникам Концерну, доступного для оренди[59].

    9 серпня 2023 року було повідомлено, що АТ «Українська оборонна промисловість» зайняло 65 місце у рейтингу найбільших військово-промислових компаній світу за версією Defense News[60]. За рік підприємство піднялось на 24 позиції (з 89 місця за підсумками 2021 року). Це найвищий темп росту серед усіх 100 компаній, представлених у рейтингу[61].

    17 лютого 2024 року АТ «Українська оборонна промисловість», задля посилення оборонних потужностей, підписало Меморандум з німецькою компанією Dynamit Nobel Defence, яка свого часу була заснована Альфредом Нобелем[62][63].

    Співпраця з університетами[ред. | ред. код]

    Концерн працює з провідними університетами України[64], такими як Києво-Могилянська Академія, Київський політехнічний інститут, НТУ «ХПІ», ХНУ ім. В. Н. Каразіна, ХАУ ім. М. Є. Жуковського, ХНУ радіоелектроніки та ХУ Повітряних сил ім. І.Кожедуба.

    Найкращі винаходи студентів втілюються у життя, зокрема, науковці національного університету «Київський політехнічний інститут» розробили власний безпілотний авіаційний комплекс. Студенти вишів також проходять практику на підприємствах «Укроборонпрому».

    У 2016 році «Укроборонпром» почав співпрацювати із кращими бізнес-школами країни. Зокрема, з Міжнародним інститутом менеджменту і Києво-Могилянською бізнес-школою[65]. Навчання проходять управлінці вищого рівня, менеджмент заводів середнього рівня та виробничники.

    Наприкінці 2017 року «Укроборонпром» та Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського відкрили нову магістерську програму «Управління у сфері оборонно-промислового комплексу»[66].

    У 2017 році завершилася серія навчальних програм MBA для фахівців «Укроборонпрому», в тому числі спільна з бізнес-школою США Thunderbird School of Global Management та Міжнародним інститутом менеджменту в Києві[67].

    У 2021 році Укроборонпром спільно з КПІ ім. Ігоря Сікорського запустив Школу професійного розвитку інженерів-конструкторів[68][69]. Співробітництво Концерну з КПІ також передбачає створення програми підготовки інженерів-конструкторів імені Олега Антонова[70]. Також Концерн започаткував співпрацю з Київською школою економіки[71], Національним технічним університетом «Одеська політехніка» та іншими провідними закладами освіти й науки[72][73].

    Нові розробки[ред. | ред. код]

    Підприємства Концерну завершили новітні розробки керовані протитанкові ракети Р-3, Р-2М, комплексу «Корсар», вертолітних ракет «Альта», трикоординатної оглядової радіолокаційної станції 80К6К1, спеціальних бойових модулів на імпортні бронеавтомобілі «Саксон» та HMMWV, тактичної колісної бойової машини «Дозор-Б».

    Розпочато випуск нових БРДМ-2ДІ «Хазар» (броньованих розвідувально-дозорних машин). Модернізовано важку бойову машину піхоти на базі танка Т-64. Створено виробничу кооперацію для забезпечення виробництва БТР-3 (10 підприємств-учасників Концерну), БТР-4 (13 підприємств-учасників Концерну), БМ «Оплот» (8 підприємств-учасників Концерну).

    Концерн почав виробництво безпілотних літальних апаратів виключно з вітчизняних деталей. Влітку 2016 року ДК «Укроборонпрм» представив модель безпілотного авіаційного комплексу «Горлиця»[74] та дослідний зразок безпілотного тактичного багатоцільового транспортного засобу «Фантом».

    28 вересня 2016 року, на міжнародній виставці озброєнь «ADEX-2016» в Азербайджані, Концерн представив новий бойовий модуль «Тайпан»[75], технічні характеристики якого відповідають кращим західним зразкам.

    Також у 2016 році «Укроборонпром» розробив і представив: цифрову систему управління вогнем «Мисливець»[76], бойові модулі «Дуплет» та «Кастет», 60 мм міномет КБА.118, транспортний літак Ан-132. У березні 2017 року Ан-132 успішно здійснив перший політ[77].

    На 13-й Міжнародній виставці військової техніки «IDEF-2017» у Стамбулі «Укроборонпром» представив переносний реактивний гранатомет «Корсар»[78] виробництва вітчизняного ДП «ДККБ „Луч“».

    Концерн у 2017 році успішно реалізував низку міжнародних проєктів. Спільно з американською компанією Aeroscraft він представив автоматичний карабін M4 – WAC-47 за стандартами НАТО. Його можна адаптувати під різноманітні калібри, в тому числі 5.56х45 NATO[79].

    Також були створені та продемонстровані одразу два українсько-польські проєкти: основний бойовий танк PT-17 та система залпового вогню ZRN-01 Stokrotka[80].

    У листопаді 2017 року перший український ударний безпілотник «Горлиця» виконав перший політ[81].

    У 2017 році «Укроборонпром» успішно випробував новий український ракетний комплекс «Вільха»[82]. Виробляють унікальні корпуси ракет з надміцних сплавів на новій технологічній лінії ДАХК «Артем»[83]. В жовтні 2018 року ракетний комплекс було прийнято на озброєння Збройних Сил України та направлено в серійне виробництво[84]. 4 квітня 2019 року на полігоні на Одещині відбулися контрольні випробування модернізованої версії ракетного комплексу «Вільха-М» із підвищеною точністю і більшим радіусом дії[85].

    У лютому 2019 року на виставці IDEX-2019 вперше широкому загалу було представлено макет наземного комплексу «Нептун»[86]. 5 квітня 2019 року на полігоні в Одеській області пройшли випробування комплексу РК-360МЦ «Нептун»[87]. 23 серпня 2020 року комплекс РК-360МЦ «Нептун» прийнято на озброєння ЗСУ[88].

    Восени 2020 року пройшли успішні випробування новітньої реактивної системи залпового вогню «Буревій». Ця система розглядається, як заміна застарілим РСЗВ «Ураган», які знаходяться на озброєнні ЗСУ[89].

    У листопаді 2020 року КБ Луч презентувало проєкт ударного БПЛА власної розробки Сокіл-300[90].

    В 2020 році закінчено перший етап розробки конструкторської документації проєктів глибокої модернізації танків Т-64 та «Оплот», що отримали назви «Краб» та «Бастіон»[91].

    В червні 2021 року під час виставки «Зброя та безпека» вперше було продемонстровано дрон-камікадзе «Мисливець» і реактивний снаряд з термобаричною бойовою частиною РТС-122Б до системи «Спека» від ДАХК «Артем»[92][93], макет ЗРК середньої дальності[94] та зенітну ракету «Корал» від КБ «Луч»[95], а також макет перспективної бойової машини піхоти розробки Харківського конструкторського бюро з машинобудування БМП-У[96].

    Міжнародна діяльність[ред. | ред. код]

    «Укроборонпром» тісно співпрацює з іноземними партнерами і укладає домовленості щодо розгортання виробництва на території України.

    22 вересня 2015 року на міжнародній виставці «Зброя та безпека-2015» у Києві «Укроборонпром» домовився про співпрацю з американською компанією «Textron» у сфері виробництва важкої броньованої техніки. Також було досягнуто домовленості про співпрацю між ДП "Антонов та польською компанією «WB Electronics». Україна використовуватиме технології польської компанії в розробці нового тактичного безпілотного авіаційного комплексу для ЗС України[97].

    На ХІІ Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2015» «Укроборонпром» підписав[98] Меморандум про співпрацю з транснаціональною компанією Flir Systems щодо постачання тепловізійного обладнання на потреби української армії та модернізації цими пристроями вітчизняної бронетехніки і Меморандум з канадською компанією Inkas щодо модернізації бронетехніки та створення сучасного центру її обслуговування. З турецькою компанією Aselsan ДК «Укроборонпром» домовився про модернізацію української бронетехніки електрооптичними системами. ДП «Житомирський бронетанковий завод» підписав угоду про співпрацю із польською компанією PSO, згідно з якою завод отримає технології виробництва та оснащення бронетанкової техніки оптичними пристроями.

    У рамках однієї з найбільших азійських міжнародних оборонних виставок «Defense & Security-2015» Концерн підписав[99] Рамкову угоду з уповноваженим підприємством з боку Міністерства оборони Таїланду щодо виробництва сучасного українського бронетранспортера БТР-3Е1 та забезпечення його сервісного обслуговування у королівстві. Сторони організують складальне виробництво бронетранспортера і різних модифікацій та машин на його базі.

    9 жовтня 2015 року ДК «Укрспецекспорт», що входить до складу ДК «Укроборонпром», та ТОВ «Казахстанська авіаційна індустрія» підписали[100] Угоду про співробітництво в авіаційній сфері. Співробітництво передбачає організацію на базі Авіаційно-технічного центру ТОО «КАІ» (Астана) сервісного центру з технічного обслуговування і ремонту літаків ДП «Антонов» та виробничу кооперацію у виготовленні комплектуючих до цих літаків. Також сторони домовились про розробку і виробництво безпілотних літальних апаратів цивільного і військового призначення та вирішили питання постачання, ремонту і технічного обслуговування авіаційних тренажерних комплексів.

    12 листопада 2015 року, у рамках міжнародного авіаційного салону Dubai Air Show, ДП «Антонов» та компанія Taqnia Aeronautics підписали[101] два Меморандуми щодо взаємодії у просуванні на ринок Саудівської Аравії 4 санітарних літаків Ан−148−100ЕМ, 4 розвідувально−рятувальних варіантів Ан−132 та 2 постановників радіоперешкод на базі цього літака.

    19 листопада 2015 року «Завод 410 ЦА», що входить до складу Концерну, підписав[102] новий контракт з Військово-повітряними силами Єгипту. Підприємство адаптує три літаки Ан-74 під вимоги країни-експлуатанта. Домовленість передбачає участь фахівців заводу в супроводі експлуатації та ремонту цих літаків.

    Крім того, Україна успішно виконала контракт[103] з Індією на 400 млн дол. «Завод 410 ЦА» здійснив капітальній ремонт і переобладнання модернізованих військово-транспортних літаків АН-32RE.

    Сума укладених в 2015 році експортних контрактів склала більше $1,3 млрд.

    Також Концерн співпрацює з НАТО. Альянс розглядає можливість участі обладнання, що розроблено в Україні (зокрема АРГАС «ОЛІМП-2» розробки ДП «Київський науково-дослідний інститут гідроприладів») у військово-морських навчаннях. Концерн веде активну роботу для наближення продукції українського ОПК до стандартів НАТО. Створено окремий підрозділ в межах Концерну. 8 підприємств взяли участь в проєкті робочої групою НАТО по кодифікації AS-135 та отримали доступ до бази даних НАТО в онлайн режимі. У квітні 2016 року у стінах Концерну створено офіс дорадчої підтримки НАТО[104]. Пріоритет співпраці — розробка дорожньої карти переходу української оборонної промисловості на стандарти НАТО та поглиблення партнерства із країнами-членами Альянсу.

    21 лютого 2016 року ДП «Антонов», який входить до Концерну, та компанія «Taqnia»  підписали Угоду про кооперацію щодо будівництва літакобудівного комплексу та організації виробництва літаків Ан-132[105] у в Королівстві Саудівська Аравія. 

    Результатом однієї з найбільших міжнародних виставок «DefExpo — 2016» стала домовленість ДП «СпецТехноЕкспорт» і ДП «Антонов» про масштабне партнерство у військово-технічній сфері з індійською компанією «Рілайенс Діфенс Лімітед»[106]. Сторони підписали три угоди про партнерство у сфері літакобудування та авіаремонту, модернізації бронетехніки, обслуговування морської техніки, виробництва та постачання безпілотників. Сторони підписали Меморандум щодо спільної участі у тендері,[107] оголошеному індійською корпорацією «Hindustan Aeronautics Limited». На тендер представлять проєкти виробництва пасажирських і транспортних літаків Ан-148, Ан-158, Ан-178.

    У травні 2016 року ДП «Зоря» — «Машпроєкт», яке входить до складу ДК «Укроборонпром», підписало з Міністерством оборони Республіки Індія контракт щодо виготовлення силових установок для кораблів індійських ВМС[108].

    12 липня ДП «Антонов», яке входить до складу Концерну, підписало два контракти з канадською компанією Esterline CMC Electronics[109] під час міжнародного авіакосмічного салону «Farnborough Airshow 2016» у Великій Британії. Згідно із контрактами, транспортний літак Ан-124, а також літаки Ан-148/158/178 матимуть сучасну авіоніку. Крім того, «Антонов» та General Electric[110] домовились разом модернізувати українські літаки. Відповідний Меморандум про співпрацю сторони підписали 21 липня. Також підприємство уклало Меморандум з Pratt & Whitney Canada (P&WC). Згідно із ним, літаки Ан-132[105] комплектуватимуть новою версією турбогвинтового двигуна PW150A.

    У 2016 році Херсонський державний завод «Палада», що входить до складу «Укроборонпрому», підписав контракт щодо виготовлення плавучого доку для компанії «Multimarine Shipyards Ltd»[111] з Кіпру. У 2017 році Концерн успішно виконав контракт та передав новітній композитний автономний плавучий док «ERENEOS» проєкту 50478 кіпрському замовнику[112].

    В період з 30 листопада 2016 року по 01 грудня 2016 року, вперше в історії України, було проведено День оборонної промисловості України[113] у штаб-квартирі НАТО (м. Брюссель, Бельгія) та штаб-квартирі Агенції НАТО з підтримки та постачання NSPA (м. Каппелен, Люксембург), де «Укроборонпром» презентував власну продукцію, у тому числі низку нових проєктів.

    У 2016 році «Укроборонпром» підписав понад 70 меморандумів про співпрацю із 20 країнами світу[9].

    На масштабній міжнародній виставці IDEX-2017 безпілотний БТР «Фантом» від «Укроборонпрому» потрапив до ТОП-5 рейтингу аналітичного видання Defence Blog як найбільш цікава бойова машина[114].

    На міжнародній виставці з питань оборони і безпеки LAAD-2017 Defence & Security, що відбулася у квітні 2017 року в м. Ріо-де-Жанейро, Бразилія, «Укроборонпром» домовився про співпрацю у галузі авіатехніки та безпілотних засобів, радіорозвідки та важкої броньованої техніки із країнами Центральної та Південної Америки[115].

    Концерн домовився про пряму співпрацю із підсекретаріатом оборонної промисловості Міністерства оборони Туреччини на міжнародній виставці озброєння IDEF-2017 у травні 2017 року у Туреччині[116]. Також на виставці «Укроборонпром» уклав угоди із турецькими компаніями: Aselsan, MKEK, TAI[117].

    У 2017 році Концерн вперше взяв участь у міжнародній оборонній виставці AUSA-2017 у США. «Укроборонпром» представив там техніку, виготовлену за світовими стандартами. Зокрема, Концерн представив удосконалену версію безпілотного бронетранспортера «Фантом-2»[118].

    Останні досягнення авіаційного кластеру Концерн продемонстрував на Dubai Airshow 2017 в ОАЕ[119].

    У 2021 році «Укроборонпром» взяв участь у міжнародній авіаційній виставці Aero India-2021. Серед експонатів Концерну були транспортний літак Ан-178, багатоцільовий транспортний літак Ан-132, безпілотний літальний апарат PD-2, ракетний комплекс «Вільха», радіолокаційна станція 90K6E та авіаційна керована ракета класу «повітря-повітря» Р-27[120].

    В лютому 2021 року Концерн презентував на міжнародній виставці IDEX-2021 низку перспективних розробок та зразків ОВТ, зокрема, модель наземного протикорабельного ракетного комплексу «Нептун» і високоточної реактивної системи «Вільха», зразки протитанкових ракетних комплексів «Скіф» та «Корсар» і макет розвідувально-ударного безпілотника «Сокіл-300»[121]. Також публіці було продемонстровано нову модифікацію БТР-4МВ1[122].

    Програма «Український щит»[ред. | ред. код]

    Нова програма «Укроборонпрому» — «Український щит» — передбачає[123] високотехнологічне виробництво, інвестиції в ОПК України та оснащення армії сучасними зразками озброєння. Генеральний директор Концерну Роман Романов презентував її на міжнародному форумі «Реформа ДК „Укроборонпром“ та нові можливості співробітництва» 26 листопада 2015 року.

    Ключові аспекти програми: імпортозаміщення, оптимізація виробництва та збалансування продуктивних сил. Підприємства Концерну отримають високотехнологічне обладнання та зосередяться на виробництві сучасного озброєння та військової техніки за міжнародними стандартами.  

    Розробляється законопроєкт, який дозволить «Укроборонпрому» створювати спільні підприємства із західними партнерами. Це дасть можливість світовим компаніям напряму інвестувати в українську економіку та створить всі умови для стрімкого розвитку вітчизняного ОПК.

    Стратегія реформування ОПК України[ред. | ред. код]

    У 2016 році «Укроборонпром» розробив стратегію реформування[124] оборонно-промислового комплексу України. Вона складається з 5 ключових ініціатив:

    • корпоратизація,
    • кластеризація,
    • аудит,
    • платформа інноваційних розробок,
    • захист технологій.

    В 2016 році було створено авіабудівну корпорацію на базі ДП «Антонов», а корпоратизація 5 підприємств погоджена з Міністерством оборони України. Триває створення 4 кластерів у сфері бронетанкової техніки, суднобудування, високоточної зброї, систем радіолокації, РЕБ та зв'язку. Було розроблено технічне завдання для проведення незалежного аудиту провідними міжнародними консалтинговими та аудиторськими компаніями. В жовтні 2016 року ініційовано створення «Платформи розвитку інновацій»[125] задля розробки інноваційних проєктів в сфері оборони та залучення інвестицій для їх реалізації.

    Ключовими цілями реформування ОПК України є:

    • надійність (забезпечення обороноспроможності країни, попередження нових загроз безпеці держави, зміцнення міжнародного авторитету України),
    • пасіонарність (драйвер та стимулювання реформи оборонно-промислового комплексу України, створення сприятливого регуляторного середовища),
    • інноваційність (динамічний крок на випередження з розвитку інновацій, залучення до співпраці всіх наукових ланок, партнерство з глобальними R&D центрами),
    • результативність (максимальна продуктивність, зміцнення фінансової позиції, розширення ринків збуту, розвиток людського капіталу),
    • відкритість і прозорість (ліквідація корупційних схем, прозоре володіння активами, сприятлива інформаційна політика, відкритість для міжнародних інвесторів).

    У травні 2017 року «Укроборонпром» представив новий сайт-презентацію стратегії реформування оборонно-промислового комплексу України — http://reformdefence.com/. На сайті зібрані всі важливі матеріали за кожним із напрямків стратегії: корпоратизація, кластеризація, аудит, захист технологій та запуск Головної агенції передових досліджень і розробок (ГАРДА), що стане майданчиком, який об'єднає розробників, стартапи, інвестиційні фонди і військових[126][127].

    У листопаді 2017 року «Укроборонпром» розпочав новий етап реформування — міжнародний аудит. Сформовано тендерний комітет, який обирає консалтингову компанію. До його складу увійшов фахівець Transparency International — Ukraine[128].

    В квітні 2020 року було представлено нову концепцію реформи концерну, в результаті якої сам концерн буде ліквідовано, а замість нього, на основі 65 найперспективніших підприємств концерну буде створено шість окремих галузевих корпорацій об'єднаних в один холдинг: ракетобудівна, авіаційна, авіаремонтна, бронетанкова, радарних та морських систем[129][130].

    3 грудня 2020 року, на підставі Ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва, співробітниками СБУ в приміщеннях «Укроборонпрому» та компанії «Укрспецекспорт», яка є учасником Концерну, проводилися обшуки. Обшуки були пов'язані з виконанням зовнішньоекономічних контрактів. Згідно повідомлення, «Укроборонпром» та «Укрспецекспорт» забезпечили максимальне сприяння правоохоронцям та надали всю інформацію та документи в рамках Ухвали суду[131].

    Закон стосовно трансформації Концерну[ред. | ред. код]

    21 грудня 2020 року генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації концерну. Очільник «Укроборонпрому» зазначив, що наказ розпочинає підготовку, яка триватиме кілька місяців, протягом яких Верховна Рада має ухвалити необхідний для здійснення трансформації Концерну законопроєкт № 3822[130].

    13 липня 2021 року Верховна Рада України проголосувала у другому читанні та в цілому законопроєкт № 3822 «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності»[132].

    Закон запроваджує сучасну модель корпоративного управління оборонними підприємствами, яка покликана убезпечити їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів та прямого політичного впливу. За перетворення державних оборонних підприємств у компанії відкриті для інвесторів проголосували 256 народних депутатів[132].

    Реформа передбачає перетворення державних та казенних оборонних підприємств, що входять до складу «Укроборонпрому», на господарські товариства, які є гнучкішими за своєю організаційно-правовою формою. При цьому єдиним власником (акціонером) перетворених підприємств державного ОПК буде держава в особі Кабінету Міністрів України[132].

    Крім того, усі новостворені господарські товариства будуть згруповані в науково-виробничі об'єднання за галузевим принципом: бронетехніка, радарні системи, високоточне озброєння та боєприпаси, морські системи, авіаремонт та спецекспортери[132].

    Сам Концерн також буде перетворено в акціонерне товариство, 100 % акцій якого належатиме державі, та виконуватиме роль корпоративного центру, а отже, візьме на себе лідерство в усіх організаційних перетвореннях підприємств-учасників, а згодом і у залученні інвестицій[132].

    Продукція[ред. | ред. код]

    Див. також[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Чистий дохід «Укроборонпрому» у 2018 зріс на третину, або на 9,2 млрд гривень. https://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 6 серпня 2019. Процитовано 8 серпня 2019.
    2. Українська оборонна промисловість
    3. Держконцерн «Укроборонпром» реорганізовано в АТ «Українська оборонна промисловість», Інтерфакс-Україна, 29.06.2023
    4. zakon.rada.gov.ua https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/993-2011-п#n13. Процитовано 18 лютого 2020. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
    5. Указ Президента України № 1085/2010 — Офіційне інтернет-представництво Президента України. Офіційне інтернет-представництво Президента України. Процитовано 16 січня 2017.
    6. Указ Президента України від 28.12.2010 № 1245/2010 Про заходи щодо підвищення ефективності діяльності оборонно-промислового комплексу України. document.ua. Архів оригіналу за 19 жовтня 2014. Процитовано 16 січня 2017.
    7. Постанова Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 р. № 1221 Про утворення Державного концерну «Укроборонпром». document.ua. Архів оригіналу за 13 листопада 2013. Процитовано 16 січня 2017.
    8. Постанова Кабінету Міністрів України від 31.08.2011 р. № 993 Деякі питання Державного концерну «Укроборонпром». document.ua. Архів оригіналу за 19 жовтня 2014. Процитовано 16 січня 2017.
    9. а б в «Укроборонпром» презентує результати своєї діяльності в 2016 році. Укроборонпром (uk-UA) . 21 квітня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    10. «Укроборонпром» виконав державне оборонне замовлення 2016 на 100%. Укроборонпром (uk-UA) . 30 грудня 2016. Процитовано 15 січня 2018.
    11. «Укроборонпром» у 2017 році передав армії та силовикам майже 4 тисячі одиниць техніки. Процитовано 9 січня 2018.
    12. а б Порошенко подписал указ об освобождении Романова с должности главы «Укроборонпрома» (рос.). Процитовано 13 лютого 2018.
    13. Указ Президента України № 38/2018 — Офіційне інтернет-представництво Президента України. Офіційне інтернет-представництво Президента України (ua) . Процитовано 23 лютого 2018.
    14. "Використали закриту інформацію з кримінальних розслідувань" – коментар «Укроборонпрому» щодо матеріалів "Наші гроші". 5 канал. 26 лютого 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    15. Розкрадання в «Укроборонпромі»: Порошенко розповів про "майже 10 справ". Українська правда. 10 березня 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    16. Порошенко озвучив кількість кримінальних справ, порушених через розкрадання "на оборонці". 5 канал. 11 березня 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    17. Махінації в «Укроборонпромі»: Луценко заявив про 40 млн збитків для України. Прямий. 28 лютого 2019. Процитовано 28 квітня 2019.
    18. Луценко озвучив масштаби корупції в «Укроборонпромі». Слово і Діло. 6 березня 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    19. Порошенко скликає засідання РНБО щодо реформування «Укроборонпрому». Еспресо. 4 березня, 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    20. Порошенко підписав указ про звільнення Гладковського. Еспресо. 4 березня, 2019. Процитовано 27 квітня 2019.
    21. У РНБО вирішили ліквідувати «Укроборонпром». Еспресо. 28 квітня 2019. Процитовано 28 квітня 2019.
    22. Ліквідація «Укроборонпрому»: Кривонос розповів про плани і реформи. Новое время. 28 квітня 2019. Процитовано 28 квітня 2019.
    23. Фонд держмайна виставив на приватизацію 9 заводів «Укроборонпрому». https://novynarnia.com/. Новинарня. 2019-06-4. Процитовано 4 червня 2019.
    24. Зі складу «Укроборонпрому» будуть виведені 17 підприємств. Укроборонпром (укр.). 10 грудня 2020. Процитовано 25 січня 2021.
    25. Новим Гендиректором Укроборонопрому призначено Юрія Гусєва. Укроборонпром (укр.). 3 грудня 2020. Процитовано 25 січня 2021.
    26. Юрій Гусєв підписав наказ про початок корпоратизації Укроборонпрому. Укроборонпром (укр.). 21 грудня 2020. Процитовано 25 січня 2021.
    27. Указ Президента України № 209/2021 «Про членів Наглядової ради Державного концерну «Укроборонпром»
    28. Указ Президента України № 209/2021 від 21 травня 2021 року
    29. Зеленський призначив наглядову раду «Укроборонпрому». РБК-Україна (рос.). Процитовано 22 травня 2021.
    30. «Укроборонпром» йде у минуле: що буде замість держконцерну. РБК-Украина (укр.). Процитовано 5 травня 2023.
    31. Альона Мазуренко (26 червня 2023). Кабмін змінить голову «Укроборонпрому» – ЕП. Українська правда (укр.). Процитовано 26 червня 2023.
    32. Богдан Мірошниченко, Роман Романюк (26 червня 2023). Коні на переправі. Чому під час війни змінюють керівництво Укроборонпрому. Економічна правда (укр.). Процитовано 26 червня 2023.
    33. Концерн «Укроборонпром» став акціонерним товариством «Українська оборонна промисловість», Укрінформ, 29.06.2023
    34. «Укроборонпром» готується до передачі Фонду держмайна та Міноборони 9 підприємств. Укроборонпром (укр.). 19 лютого 2021. Процитовано 1 березня 2021.
    35. Указ Президента України № 569/2014 "Про призначення Р.Романова генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром»". http://www.president.gov.ua/. Адміністрація Президента України. 4 липня 2014. Процитовано 18 листопада 2016.
    36. Новий голова «Укроборонпрому» – Букін Павло. https://mil.in.ua/. Український мілітарний портал. 21 лютого 2018. Процитовано 21 лютого 2018.
    37. Указ Президента України від 30 серпня 2019 року № 640/2019 «Про звільнення П.Букіна з посади генерального директора Державного концерну «Укроборонпром»»
    38. Указ Президента України від 30 серпня 2019 року № 641/2019 «Про призначення А.Абромавичуса генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром»»
    39. Указ Президента України № 423/2020 від 6 жовтня 2020 року "Про призначення І.Фоменка виконуючим обов'язки генерального директора Державного концерну «Укроборонпром»
    40. Указ Президента України № 532/2020 від 3 грудня 2020 року "Про призначення Ю.Гусєва генеральним директором Державного концерну «Укроборонпром»
    41. Указ Президента України від 27 червня 2023 року № 357/2023 «Указ Президента України від 27 червня 2023 року № 357/2023 «Про звільнення Ю.Гусєва з посади генерального директора Державного концерну «Укроборонпром»»
    42. Головою наглядової ради «Укроборонпром» обрано Давіда Ломджарію. // Автор: Максим Красіков. 17.01.2024, 21:50
    43. Уряд призначив Сметаніна новим очільником «Укроборонпрому», Укрінформ, 28.06.2023
    44. Цензор.НЕТ. У 2014 році кількість імпортних деталей для БТР-4 становила 55 %, у 2017 - 12 %, - «Укроборонпром». Інфографіка. Цензор.НЕТ (ru-RU) . Процитовано 9 січня 2018.
    45. Украинский бронетранспортер "Дозор-Б" запустят в серийное производство. www.segodnya.ua (рос.). Процитовано 15 січня 2018.
    46. Пріоритет — імпортозаміщення та переозброєння війська. 26 січня 2015. Архів оригіналу за 15 січня 2018.
    47. «Укроборонпром» розробив єдиний каталог продукції українського ОПК для пришвидшення імпортозаміщення - «Укроборонпром». Укроборонпром (uk-UA) . 22 жовтня 2015. Процитовано 15 січня 2018.
    48. «Укроборонпром» презентує результати своєї діяльності в 2016 році. Укроборонпром (uk-UA) . 21 квітня 2017. Процитовано 15 січня 2018.
    49. «Антонов» у складі «Укроборонпрому» збільшив прибуток в 4 рази. Укроборонпром (uk-UA) . 27 квітня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    50. Врятувати майбутнє: перший рейтинг інноваційних компаній України. http://forbes.net.ua/ua/. Forbes Україна. 25 травня 2016. Процитовано 18 листопада 2016.
    51. "Укроборонпром" будет консультировать экс-глава американского DARPA Тетер. Интерфакс-Украина. Процитовано 31 травня 2017.
    52. Столтенберг особисто оцінив потужності літаків від ДП "Антонов". 5 канал (uk-UA) . Процитовано 11 липня 2017.
    53. "Укроборонпром" підняв Україну ще на 6 позицій в рейтингу світових виробників зброї. Укроборонпром (uk-UA) . 25 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017.
    54. "Укроборонпром" занял 77 строчку в мировом рейтинге торговцев оружием. LB.ua. Процитовано 9 січня 2018.
    55. Korrespondent.net. Компанія Укроборонпрому стала постачальником Mercedes (рос.). Процитовано 9 січня 2018.
    56. Стів Возняк розказав у Києві про втручання Росії у державні процеси країн у всьому світі та майбутню кібервійну. detector.media (укр.). Процитовано 9 січня 2018.
    57. Укроборонпром зекономив на закупівлях 657 мільйонів гривень (інфографіка). Укроборонпром (укр.). 31 грудня 2020. Процитовано 25 січня 2021.
    58. Укроборонпром серед топ прозорих закупівельників 2020 року (інфографіка). Укроборонпром (укр.). 4 січня 2021. Процитовано 25 січня 2021.
    59. «Укроборонпром» поглиблює співпрацю з Prozorro.Продажі та відкриває реєстр нерухомості Концерну, доступної для оренди. Укроборонпром (укр.). 11 січня 2021. Процитовано 25 січня 2021.
    60. Top 100 | Defense News, News about defense programs, business, and technology. people.defensenews.com. Процитовано 9 серпня 2023.
    61. АТ «Українська оборонна промисловість» зайняло 65 місце у рейтингу найбільших військово-промислових компаній світу за версією Defense News. speka.media (укр.). Процитовано 9 серпня 2023.
    62. «Укроборонпром» співпрацюватиме з німецькою компанією, заснованою Альфредом Нобелем. 17.02.2024, 18:36
    63. Укроборонпром підписало Меморандум із німецькою компанією задля посилення оборонних потужностей. // 17.02.2024, 21:37
    64. Технічні університети Вінниці, Кіровограду і Черкас співпрацюватимуть з «Укроборонпромом». http://ukroboronprom.com.ua. Укроборонпром. 10 лютого 2016. Процитовано 30 травня 2017.
    65. Укроборонпром підвищує рівень свого менеджменту у бізнес-школах. http://ukroboronprom.com.ua. Укроборонпром. 9 березня 2016. Процитовано 30 травня 2017.
    66. КПІ ім. Ігоря Сікорського та ДК «Укроборонпром»: співпраця задля зміцнення обороноздатності України. КПІ ім. Ігоря Сікорського. 22 грудня 2017. Процитовано 9 січня 2018.
    67. "Укроборонпром" у 2017 році: підготовка нового покоління фахівців для "оборонки". Укроборонпром (uk-UA) . 5 січня 2018. Процитовано 9 січня 2018.
    68. Укроборонпром спільно з КПІ започаткували Школу професійного розвитку інженерів-конструкторів. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    69. Школа професійного розвитку для інженерів-конструкторів (uk-UA) , процитовано 25 червня 2021
    70. Укроборонпром і Київський політехнічний інститут започаткували Школу професійного розвитку інженерів-конструкторів. Укроборонпром і Київський політехнічний інститут започаткували Школу професійного розвитку інженерів-конструкторів (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    71. Svyrydenkov, Denys. Школа інноваторів оборонної промисловості – крок до побудови конкурентоздатного оборонного сектору. Kyiv School of Economics (рос.). Процитовано 25 червня 2021.
    72. Log into Facebook. Facebook (англ.). Процитовано 25 червня 2021.
    73. Укроборонпром та науковці обговорили інновації в оборонній сфері. Укроборонпром та науковці обговорили інновації в оборонній сфері (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    74. «Укроборонпром» презентував секретарю РНБО України новітні безпілотники «[[Фантом]]» і «Горлиця». http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 29 серпня 2016. Процитовано 10 січня 2017. {{cite web}}: Назва URL містить вбудоване вікіпосилання (довідка)
    75. “Укроборонпром” представив новий бойовий модуль «Тайпан». http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 28 вересня 2016. Процитовано 10 січня 2017.
    76. БМП-1УМД “Мисливець” показав можливості передової системи управління вогнем для роботизованих бойових модулів. http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 9 грудня 2016. Процитовано 10 січня 2017.
    77. Цензор.НЕТ. Новий транспортний літак Ан-132 здійснив перший політ. ВІДЕО. Цензор.НЕТ (uk-UA) . Процитовано 31 травня 2017.
    78. "Укроборонпром" вперше представив переносний реактивний гранатомет на IDEF-2017. Укроборонпром (uk-UA) . 9 травня 2017. Процитовано 7 червня 2017.
    79. Укроборонпром представил автоматический карабин M4 - WAC-47, произведенный по стандартам НАТО. Процитовано 9 січня 2018.
    80. По передовым стандартам НАТО: Украина и Польша показали совместный танк. Технологии (рос.). Процитовано 9 січня 2018.
    81. В Україні вперше здійснив політ унікальний військовий безпілотник "Горлиця": ексклюзивні фото. Апостроф (укр.). Процитовано 9 січня 2018.
    82. Український ракетний комплекс “Вільха” успішно пройшов випробування (укр.). Процитовано 9 січня 2018.
    83. Укроборонпром запускає виробництво унікальних корпусів для ракет. zik.ua (ua) . Архів оригіналу за 9 січня 2018. Процитовано 9 січня 2018.
    84. Ракетний комплекс «Вільха» прийнято на озброєння. Процитовано 25 січня 2021.
    85. Модернізована «Вільха-М» вражає цілі на 130 км. Процитовано 25 січня 2021.
    86. Комплекс ПКР «Нептун» і РСЗВ «Вільха» на IDEX-2019. Процитовано 25 січня 2021.
    87. На полігоні показали береговий комплекс ПКР «Нептун». Процитовано 25 січня 2021.
    88. ЗСУ взяли на озброєння ракетний комплекс "Нептун". www.ukrinform.ua (укр.). Процитовано 25 січня 2021.
    89. ​Новітня українська РСЗВ "Буревій" пройшла вогневі випробування: ексклюзивне відео | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 25 січня 2021.
    90. КБ “ЛУЧ” ПРЕЗЕНТУВАЛО МАКЕТ ВЛАСНОГО УДАРНОГО БПЛА. Укроборонпром (укр.). 6 листопада 2020. Процитовано 25 січня 2021.
    91. ​"Краб" та "Бастіон": названо строки глибоких модернізацій Т-64 та "Оплоту" для ЗСУ | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 25 січня 2021.
    92. Дрон-камікадзе «Мисливець» уражатиме цілі на землі, воді та в повітрі - ДАХК «Артем». Мілітарний (рос.). Процитовано 25 червня 2021.
    93. Три новинки "Артема" на виставці "Зброя та Безпека-2021": "Спека", новий снаряд та "плануюча бомба" | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    94. КБ «ЛУЧ» розсекретило майбутній дизайн ЗРК середньої дальності. Мілітарний (рос.). Процитовано 25 червня 2021.
    95. ДККБ "Луч" вперше покаже нову зенітну ракету "Корал" (фото) | Defense Express. defence-ua.com (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    96. Броньований мотлох піхоти. Центр журналістських розслідувань (укр.). 24 червня 2021. Процитовано 25 червня 2021.
    97. Rbc.ua. "Укроборонпром" підписав ряд угод про співробітництво з Польщею і США. РБК-Украина (укр.). Процитовано 16 січня 2017.
    98. [1][недоступне посилання з липня 2019]
    99. [2][недоступне посилання з липня 2019]
    100. [3][недоступне посилання з липня 2019]
    101. [4][недоступне посилання з липня 2019]
    102. [5][недоступне посилання з травня 2019]
    103. [6][недоступне посилання з червня 2019]
    104. [7]
    105. а б [8]
    106. [9]
    107. [10]
    108. [11]
    109. [12]
    110. [13]
    111. [14]
    112. "Укроборонпром" успішно завершив виконання експортного контракту з будівництва унікального плавучого доку - Укроборонпром. Укроборонпром (uk-UA) . 3 листопада 2017. Процитовано 15 січня 2018.
    113. [15]
    114. Malyasov, Dylan. The Most Interesting Military Vehicles of the 2017 IDEX Defence Show | Defence Blog. defence-blog.com (амер.). Архів оригіналу за 28 травня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    115. "Укроборонпром" визначив галузі співпраці з країнами Південної та Центральної Америки. Укроборонпром (uk-UA) . 7 квітня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    116. Rbc.ua. Туреччина та Україна підписали меморандум про співпрацю у сфері оборонної промисловості. РБК-Украина (укр.). Процитовано 31 травня 2017.
    117. Турецький прорив "Укроборонпрому" - підсумки виставки IDEF-2017. Укроборонпром (uk-UA) . 12 травня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    118. "Укроборонпром" представил беспилотный БТР "Фантом-2" на выставке вооружения AUSA-2017 в США - ITC.ua. ITC.ua (ru-RU) . 10 жовтня 2017. Процитовано 9 січня 2018.
    119. Dubai Airshow 2017 - підготовка до серійного виробництва Ан-132, фурор Ан-70 та інші стратегічні домовленості підприємств "Укроборонпрому". Укроборонпром (uk-UA) . 20 листопада 2017. Процитовано 9 січня 2018.
    120. Україна бере участь в авіаційній виставці Aero India-2021: які продукти представили. 24 Канал (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    121. «Укроборонпром» презентував новітню українську зброю на виставці в Абу-Дабі. Слово і Діло (укр.). Процитовано 25 червня 2021.
    122. "Укроборонпром" показав нову модифікацію БТР-4МВ1 на виставці озброєння IDEX 2021 (відео). ФОКУС (укр.). 21 лютого 2021. Процитовано 25 червня 2021.
    123. «Український щит» – надійний захист держави та нова концепція розвитку «Укроборонпрому». http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 30 листопада 2015. Процитовано 10 січня 2017.
    124. “Укроборонпром” презентував стратегію реформи оборонно-промислового комплексу України. http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 11 жовтня 2016. Процитовано 10 січня 2017.
    125. UkrARPA – платформа розвитку інновацій від «Укроборонпрому». http://ukroboronprom.com.ua/. Укроборонпром. 20 жовтня 2016. Процитовано 10 січня 2017.
    126. Укроборонпром представив стратегію реформування ОПК України. Гал-інфо. Процитовано 31 травня 2017.
    127. Укроборонпром представив стратегію реформування на окремому сайті. Укроборонпром (uk-UA) . 22 травня 2017. Процитовано 31 травня 2017.
    128. Аудит для Укроборонпрому: концерн шукає стратегічного консультанта (укр.). Процитовано 9 січня 2018.
    129. Замість Укроборонпрому створять шість галузевих холдингів. Ukrainian Military Pages. 22 квітня 2020.
    130. а б Олександр Аргат (21 грудня 2020). Гусєв підписав наказ про початок розділу «Укроборонпром». Український мілітарний портал.
    131. Реформа ОПК і «фактор Гусєва»: що чекає на «Укроборонпром» із новим керівником. 03.112.2020, 22:10
    132. а б в г д Парламент підтримав трансформацію «Укроборонпрому». Ukrainian Military Pages. 13 липня 2021.
    133. Максим Овчаренко (10 жовтня 2017). В Україні з’явиться новий інноваційний центр GARDA для запровадження передових технологій в оборонній промисловості. http://uprom.info/. Національний промисловий портал. Процитовано 10 жовтня 2017.

    Посилання[ред. | ред. код]