Український інженер (часопис)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Український інженер
Країна видання Перша Чехословацька Республіка
Періодичність виходу двічі на рік
Мова українська
Адреса редакції м. Подєбради, готель “Central“
Головний редактор Василь Іванис
Видавець Головна Управа Союзу організацій інженерів українців на еміґрації
Засновано 1931
Дата закриття 1932
Обсяг 84-121 с.

Український інженер (фр. «L`Ingenieur Ukrainien») — український журнал, друкований “Орган Союзу організацій інженерів українців на еміґрації“. Виходив у 1931-1932 роках у місті Подєбради у Чехословацькій Республіці. Головний редактор — професор Української господарської академії в Подєбрадах Василь Іванис.

Автори[ред. | ред. код]

У журналі друкувалися Василь Іванис, Ольґерд-Іполит Бочковський, Іван Фещенко-Чопівський, Іван Шовгенів, Борис Іваницький, Микола Добриловський, Борис Мартос, Віктор Сапицький та інші.

Зміст[ред. | ред. код]

На сторінках часопису висвітлювалася питання економіки, металургії, геодезії, архітектури тощо. Велися хроніки “З технічного і господарського життя“, “Ринок праці“ і “Життя українських інженерів на еміграції“ та інші. Всього вийшло 4 номери журналу — по 2 номери на рік. У № 1 вміщено статтю доцента О. І. Бочковського “Поневолена нація та інженери“, у № 3 — статтю В. Січинського “Шевченко — ґравер“, у № 4 — редакційну статтю “Три свята української культури“. Опубліковано звіт про Перший річний З`їзд представників Організації інженерів українців на еміґрації.

Видання припинено у 1932 році через від`їзд головного редактора Василя Іваниса до Німеччини, де він став професором Українського технічно-господарського інституту.

Джерела[ред. | ред. код]