Українсько-андоррські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українсько-андоррські відносини

Андорра
Андорра
Україна
Україна

Українсько-андоррські відносини — сукупність міжнародних двосторонніх відносин між Україною та Князівством Андорра, а також співпраці обох країн у міжнародних організаціях та інших міжнародних інституціях. Інтереси України в Андоррі представляє посольство в Мадриді (Іспанія) і почесне консульство в Андоррі (діє з вересня 2008 р., почесним консулом є Антоні Зорзано Рієра). 

Відносини[ред. | ред. код]

Відносини між Україною та Князівством Андорра характеризуються відсутністю будь-яких проблемних питань. Головними сферами співробітництва з Україною андоррська сторона визначає туризм і культурне співробітництво. З українського боку, головний наголос робиться на питанні підтримання політичних контактів, просуванні питань гуманітарного характеру, взаємної підтримки в міжнародних організаціях, започаткуванні договірно-правової бази двосторонніх відносин та підтримання роботи почесного консульства України в Андоррі. Окремий інтерес у андоррської сторони продовжує викликати питання співпраці щодо усиновлення українських дітей [1].

Важливим досягненням у двосторонніх контактах стала взаємодія у міжнародних організаціях, а саме: обмін підтримками кандидатур обох країн до складу відповідних робочих органів багатосторонніх організацій[1].  

Питання призначення Почесного консула України в Андоррі та започаткування роботи консульства перебувало на порядку денному двосторонніх відносин досить тривалий час. У 2008 р. були завершені усі необхідні процедурні формальності, видано консульський патент та екзекватуру громадянину Андорри - Антоніо Зорзано Рієра. Україна належить до 7 країн, які мають в Андоррі свої почесні консульства [1].

31 березня – 2 квітня 2011 року делегація Уряду Князівства Андорра на чолі з Міністром туризму, торгівлі і промисловості К.Б.Масом відвідала Україну. Цей візит став першим візитом урядової делегації Андорри з часів встановлення дипломатичних відносин [1].

За результатами візиту було підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Князівства Андорра про співробітництво в галузі туризму. Зазначена угода стала першим міжнародним міжурядовим документом, укладеним між сторонами[1].

Див. також[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Двосторонні відносини між Україною та Князівством Андорра. http://spain.mfa.gov.ua (укр.) . Архів оригіналу за 24 квітня 2017. Процитовано 08.04.2017. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)

Література[ред. | ред. код]