Українсько-уругвайські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Українсько-уругвайські відносини
Уругвай
Уругвай
Україна
Україна

Уругвай визнав незалежність України 26 грудня 1991, а 18 травня 1992 між двома державами встановлені дипломатичні відносини.

Політичні контакти[ред. | ред. код]

В історії двосторонніх стосунків поки що відсутні факти офіційних контактів на вищому та високому рівнях.

Політичні контакти відбуваються в основному на рівнів Послів обох країн. В рамках проведення 38-ї сесії Генеральної асамблеї Організації американських держав (червень 2008 р., м. Медельїн, Колумбія) відбулася зустріч Постійного представника України при ОАД, Посла у США О.В.Шамшура з Міністром закордонних справ Уругваю Г. Фернандесом.

Посол України О. С. Тараненко у березні 2009 р. вручив вірчі грамоти Президенту Уругваю Т. Васкесу, також відбулися його зустрічі з Міністром закордонних справ Г.Фернандесом та іншими керівниками зовнішньополітичного відомства Уругваю.

1 березня 2010 Спеціальний представник Президента України, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Аргентинській Республіці О.С. Тараненко взяв участь у церемонії передачі президентської влади новообраному Президенту Уругваю Хосе Мухіці та мав з ним коротку протокольну бесіду. Того ж дня український дипломат в ході зазначених вище інавгураційних заходів мав окрему зустріч з Віце-президентом, Головою Палати сенаторів Генеральної Асамблеї (парламенту) Уругваю Данило Асторі. Перспективними сферами двосторонньої співпраці можна вважати енергетичну, транспортну, технологічну тощо.

23 червня 2011 у ході роботи XXXIV Консультативної Наради з Договору про Антарктику, що проходив в аргентинській столиці м. Буенос-Айрес, Глава української делегації, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Аргентинській Республіці Олександр Тараненко провів зустріч з Міністром закордонних справ Уругваю Луїсом Альмагро, який також взяв участь у цьому форумі. Сторони обговорили окремі аспекти двостороннього співробітництва України з Уругваєм.

24 – 25 квітня 2012 Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко на запрошення Міністра закордонних справ Східної Республіки Уругвай Луїса Альмагро здійснив офіційний візит в Монтевідео, який став першим в історії двосторонніх відносин візитом глави зовнішньополітичного відомства України до Східної Республіки Уругвай.

У ході візиту Костянтин Грищенко прийнятий Президентом Східної Республіки Уругвай Хосе Мухікою, якому передав лист Президента України Віктора Януковича із вітанням з нагоди 20-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між нашими державами і запрошення відвідати Україну з візитом у зручний для нього час.

У цьому зв’язку не можна не відзначити, що зустрічі Глави українського зовнішньополітичного відомства з вищим політичним керівництвом Уругваю підтвердили прагнення наших країн до подальшого розвитку двостороннього діалогу, збагатили українсько-уругвайські відносини перспективою подальшого співробітництва у багатьох сферах, що становлять взаємний інтерес для наших держав і народів, вказали на схожість або збіжність поглядів з багатьох питань світового порядку денного.

Підписання у ході зазначеного візиту Міністрами закордонних справ України та Уругваю „великого” Договору про дружні відносини і співробітництво між Україною та Східною Республікою Уругвай стало важливою політичною подією в історії двосторонніх стосунків та ключовим стимулом для розвитку співробітництва між нашими країнами у багатьох сферах. А підписана у квітні 2012 року Главами зовнішньополітичних відомств Спільна заява має стати «дорожньою картою» подальшої взаємодії зовнішньополітичних відомств та інших зацікавлених центральних органів влади двох країн.

Протягом останнього часу було активізовано роботу з налагодження міжпарламентського співробітництва наших країн, що має стати важливою складовою двосторонніх відносин. 19 грудня 2011 Верховна Рада України затвердила склад депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Уругваєм, а у Генеральній Асамблеї Уругваю ініційовано роботу з утворення групи парламентської дружби з Україною.

Культурно-гуманітарна співпраця[ред. | ред. код]

Віднедавна почав діяти інститут Почесного консула Східної Республіки Уругвай в Києві.

Посольство України в Уругваї[ред. | ред. код]

25 квітня 2012 в історичній будівлі Міністерства закордонних справ Уругваю було проведено церемонію презентації і погашення пам’ятної поштової марки «20-а річниця дипломатичних відносин: Уругвай – Україна».

Цього ж дня відбулося урочисте відкриття Почесного консульства України в Уругваї, в якому взяли участь Міністр закордонних справ України К. І. Грищенко, Надзвичайний і Повноважний Посол України у Східній Республіці Уругвай за сумісництвом О. С. Тараненко, перший Почесний консул України в Уругваї Д. Гуадалупе Бренна, представники політичних і бізнесових кіл Уругваю, дипломатичного корпусу та української громади.

Компактним центром проживання в країні української діаспори є північне місто Сальто.

Посилання[ред. | ред. код]