Університет Лейкгед

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Університет Лейкгед
Тандер-Бей та Оріллія, size Онтаріо
Тип university in Ontariod
Країна  Канада
Засновано 1965
Студентів 7848
Співробітників 317 осіб
Членство у
  • Universities Canada[2], Центр для наукових бібліотекd[1], Digital Research Alliance of Canadad[3], Canadian Federation for the Humanities and Social Sciencesd[4] і Canadian Research Knowledge Networkd[5]
  • Випускники Category:Lakehead University alumni
    Штаб-квартира Тандер-Бей
    Сайт lakeheadu.ca(англ.)
    Мапа
    CMNS: Lakehead University у Вікісховищі

    Університет Лейкгед — це державний науково-дослідний університет, який має два кампуси в містах Тандер-Бей та Оріллія, провінція Онтаріо, Канада. Скорочена назва: «Lakehead U», або «LU». У ньому є програми для бакалаврів, аспірантури, юридичний факультет Бори Ласкіна, єдина міжнародна акредитована (AACSB) бізнес-школа на півночі Онтаріо. Тут також знаходиться західний кампус Медичної школи Північного Онтаріо.

    Лейкгед випустив понад 45 000 випускників. Основний кампус в Тандер-Бей налічує близько 7 900 студентів. Станом на вересень 2006 р. в новому постійному кампусі в Оріллі, розташованому приблизно в 150 км від Торонто, навчається близько 1400 студентів.

    Історія[ред. | ред. код]

    Університет Лейкгед виник як нащадок Технічного інституту Лейкгед та Коледжу мистецтв, науки та технологій Лейкгед.[6] Технічний інститут Лейкгед був створений у відповідь на коротку доповідь, яка підкреслювала необхідність вищого навчального закладу на північному заході Онтаріо.[7] Він був заснований 4 червня 1946 року наказом Ради провінції Онтаріо. Заняття розпочалися в січні 1948 року у тимчасових орендованих приміщеннях у центрі Порт-Артура (зараз частина міста Тандер-Бей). У вересні того ж року до навчальної програми були додані перші університетські курси.[8]

    Коледж мистецтв, науки та технологій Лейкгед був заснований актом Законодавчої асамблеї Онтаріо 1 серпня 1957 року.[9] Через роки в первинний Закон про Коледж мистецтв, науки та технологій Лейкгед було внесено зміни, щоб надати коледжу повноваження створювати нові факультети та присвоювати наукові ступені в галузі мистецтв та наук.[8] Закон про університет Лейкгед 1965 р. був затверджений королівською згодою 22 червня 1965 р. і набув чинності 1 липня 1965 року. Коледж мистецтв, науки та технологій Лейкгед, згодом відомий як «Університет Лейкгед», продовжив існування згідно з цим новим статутом. Перші ступені були присвоєні 5 травня 1965 року. Першим канцлером університету став сенатор Норман МакЛауд Патерсон .[10]

    Кампуси[ред. | ред. код]

    Кампус у місті Тандер-Бей[ред. | ред. код]

    Оригінальний кампус коледжу займав близько 32 га землі на південному заході Порт-Артура, Онтаріо. З 1962 по 1965 р. додатково було придбано 87 га прилеглої землі в очікуванні майбутнього розширення. Перша будівля була відкрита в 1957 році.

    Будинок Centennial
    Центр передових технологій та наукового життя.

    У 2005 році була створена Північна школа Онтаріо (NOSM) як спільна ініціатива університету Лейкгед та Лаврентийського університету в Садбері, організована в рамках медичного факультету Лаврентийського (Східний Кампус) та Лейкгед (Західний Кампус) університетів. Медична школа має декілька навчальних та дослідницьких майданчиків у Північному Онтаріо. Студентам надається вибір відвідування будь-якого з двох основних кампусів NOSM. NOSM — єдиний канадський медичний навчальний заклад, створений як самостійна некомерційна корпорація, яка має власну Раду директорів та підзаконні акти корпорації.

    Оскільки Тандер-Бей має велику, порівняно з іншими канадськими містами, фінську громаду, в університеті існує програма з фінської мови та культури.

    Була створена нова юридична школа; факультет прийняв своїх перших студентів у 2013 році.[11] Програма розміщена в колишньому Коледжі Порт-Артура. У 2014 році його перейменували на юридичний факультет імені Бори Ласкіна, на честь чотирнадцятого головного судді Канади родом з м. Тандер-Бей.

    Зараз університет Лейкхед обʼєднує 39 будівель на 116 га, включаючи 40 га ландшафтних та доглянутих територій.

    Кампус у місті Оріллія[ред. | ред. код]

    Університет Лейкгед відкрив кампус в районі Heritage Place в центрі міста Оріллія в 2006 році; протягом першого семестру в ньому навчалися близько 100 студентів.

    У вересні 2010 року університет розширився і додав новий корпус на 500 Юніверсіті-Авеню. Новий навчальний корпус на цій ділянці є першим етапом у розробці першого в Канаді університетського містечка рівня Платинум в галузі енергетичного та екологічного дизайну (LEED). Будинок студентської резиденції на 271 жителя, включаючи кафетерій та книжковий магазин, відкрився в листопаді 2012 року на University Avenue. Зараз у кампусі Лейкгед-Оріллія налічується понад 1200 студентів, які навчаються у будівлях Heritage Place та University Avenue.[12] Бакалаврські програми пропонуються в будівлі 500 University Avenue, а професійна річна освітня програма Lakehead Orillia пропонується в кампусі в центрі міста.

    Проживання[ред. | ред. код]

    Житло для студентів (співробітників) в університеті Лейкгед розділено на три типи: гуртожитки (residence halls), квартири та таунхауси. На даний момент у резиденції Thunder Bay є 1196 ліжок та три їдальні. Студенти можуть обрати один з варіантів харчування, який варіюється від міні-кухні, повної кухні та повного плану харчування в залежності від стилів проживання.

    Чоловіча резиденція для 52 студентів була відкрита восени 1962 р., і з часом розрослася до міні-містечка, що складається з 10 нових будівель. Містечко розташоване на березі річки Макінтайр в межах п'яти хвилин ходьби від усіх університетських будівель та спортивних споруд.

    З 1989 по 1992 рік до складу резиденції було додано комплекс таунхаусів, включаючи деякі одиниці для людей з обмеженими можливостями.

    Резиденція на 271 ліжко в Оріллі відкрила свої двері наприкінці осені 2012 року. У резиденції Оріллі є один обов'язковий план харчування для студентів, а також один кафетерій, що належить округу Медісон.

    Сільськогосподарська науково-дослідна станція[ред. | ред. код]

    Університет підтримує дослідницьку станцію за межами міста Тандер-Бей для тестування нововиведених сортів сільськогосподарських культур.[13] Станція працювала протягом декількох років, і університет офіційно включив її до власної структури у 2018 році.[14]

    Академічна організація[ред. | ред. код]

    Університет має дев'ять факультетів: управління бізнесом, освіта, інженерія,[15] управління природними ресурсами, факультет здоров'я та поведінкових наук, наука та екологічні дослідження, соціальні та гуманітарні науки, медицина та аспірантура . Юридичний факультет привітав своїх перших студентів у вересні 2013 року.[16]

    Виходячи із кількості студентів, які навчаються на денній формі, соціальні науки та гуманітарні науки є найбільшим факультетом в Лейкхеді, де навчається близько 30 % студентів, а потім — галузі охорони здоров'я та поведінкових наук, науки та екологічних досліджень, інженерії, освіти та ділового адміністрування. Два невеликі факультети — це управління природними ресурсами та медицина, кожен з яких складає менше 2 % від кількості студентів.

    Аборигени[ред. | ред. код]

    Двомовний знак. Мови — англійська та анішинабе.

    З точки зору відсотку від загальної чисельності студентів, університет Лейкгед має одну з найбільших студентських спільнот аборигенного походження в Канаді. Університет має органи представництва аборигенів, які функціонують як частина структури управління. Лейкгед також пропонує підтримку аборигенів, наприклад, спеціальні підготовчі програми для першого курсу. Репетиторські послуги доступні в рамках програми підготовки медичних сестер для аборигенних громад. Існує також програма «Вища наука», яка спрямована на віддалені громади аборигенів.[17] Лейкгед має єдиний в Канаді департамент освіти для аборигенів, який сприяє навчанню рідної мови та підготовці вчителів для задоволення потреб аборигенських студентів та громад.

    Стипендії[ред. | ред. код]

    Університет Лейкгед має низку стипендій для студентів-аборигенів по різним програмам[18]

    Окрім цих стипендій, Університет Лейкгед надає вступні стипендії студентам середньої школи із оцінкою понад 80 %, які виплачуються протягом чотирьох років навчання студентів. Лейкгед також пропонує безкоштовне навчання студентам із середніми оцінками 95 % або вище.[19]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в https://web.archive.org/web/20231016073235/https://www.crl.edu/membership/members
    2. https://web.archive.org/web/20210812231046/https://www.univcan.ca/universities/member-universities/
    3. https://web.archive.org/web/20221214213749/https://alliancecan.ca/en/membership/our-members
    4. https://web.archive.org/web/20231009110100/https://www.federationhss.ca/en/membership/our-members
    5. https://web.archive.org/web/20230904115855/https://www.crkn-rcdr.ca/en/members
    6. Lakehead University. The Canadian Encyclopedia.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
    7. Lakehead University. Ontario Heritage Trust. Процитовано 14 березня 2019.
    8. а б Harold S. Braun with William G. Tamblyn. 'A Northern Vision: The Development of Lakehead University.' Thunder Bay: Lakehead University, President's Office, 1987.
    9. Lakehead University Act board.lakeheadu.ca/wp/?pg=18
    10. Pound, Richard W. (2005). 'Fitzhenry and Whiteside Book of Canadian Facts and Dates'. Fitzhenry and Whiteside.
    11. «Lakehead wins approval to launch law school». The Globe and Mail, July 5, 2011.
    12. Lakehead Orillia. Lakehead University. Процитовано 15 березня 2019.
    13. «Agricultural Research Station growing new and exciting ideas». Thunder Bay Newswatch, Jul 25, 2018 by Doug Diaczuk
    14. «Lakehead University officially on board with research station». Thunder Bay NewsWatch, May 6, 2018, by: Michael Charlebois
    15. «Lakehead University engineering students earn 1st place in national competition». Christina Jung · CBC News · Mar 21, 2018
    16. Bradshaw, James (5 липня 2011). Lakehead wins approval to launch law school. The Globe and Mail. Архів оригіналу за 10 вересня 2011.
    17. The University of Winnipeg (PDF). Архів оригіналу за 26 червня 2008. Процитовано 28 серпня 2015.
    18. Aboriginal Bursaries Search Tool. Процитовано 28 серпня 2015.
    19. Financing Your Education – Lakehead University. Процитовано 28 серпня 2015.

    Література[ред. | ред. код]

    • Harold S. Braun with William G. Tamblyn. 'A Northern Vision: The Development of Lakehead University.' Thunder Bay: Lakehead University, President's Office, 1987.

    Зовнішні посилання[ред. | ред. код]