Університет Чупарського (мультсеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Університет Чупарського
Тип мультсеріалу анімація
Жанр ситком
Режисер Микола Семенюк
Продюсер Михайло Карпань
Автор сценарію Микола Семенюк
Ролі озвучували
  • Михайло Карпань
  • Юліан Грицевич
  • Ігор Анісімов
  • Мар'яна Янкевич
  • Анна Пелех
  • Денис Швецов
  • Микола Антонов
Студія «Animarody»
Країна Україна Україна
Тривалість 18 хв.
Мова українська
Рік 2022
Кількість сезонів 1
Кількість серій 8 (список серій)
Прем'єра 22 листопада 2022
IMDb ID 27682840

«Університет Чупарського» — український незалежний анімаційний серіал, перша серія якого вийшла на каналі «Animarody» в YouTube 22 листопада 2022 року. Це комедійний ситком про життя студентів у вигаданому університеті імені Чупарського, де розробляються передові технології, які стають причиною різноманітних пригод.

Сюжет[ред. | ред. код]

Анімаційний серіал використовує форму класичного ситкому, а дія відбувається у вигаданому «Технічному Університеті Чупарського», або «ТУЧ» у неназваному місті України. Головні герої, Остап, Андрій, Аліса, ББк, Лютецій та Рома Руденко, — це студенти-першокурсники. Серед викладачів університету працює професор Мурштейко, геній та винахідник, що виконує безліч небезпечних та секретних науково-фантастичних розробок для уряду, через які герої постійно потрапляють у різні незвичні ситуації та пригоди.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Остап Чупарський / Ості (Михайло Карпань) — середньостатистичний студент-підліток, достатньо кмітливий, але зазвичай боїться порушувати правила, натомість критично оцінюючи ідеї свого найкращого друга Андрія. Остап — тезко за прізвищем винахідника Чупарського.
  • Андрій Андрієнко (Ігор Анісімов) — найкращий друг Остапа, не вельми розумний та легковажний студент-підліток, що найбільше цікавиться гулянками та дівчатами.
  • Лютецій Мурштейко (Юліан Грицевич) — ґік-підліток з легкими проявами синдрому Аспергера, син професора Мурштейко, який назвав його на честь хімічного елемента.
  • Аліса (Мар'яна Янкевич) — дівчина-підліток з активним сексуальним життям, яким цікавиться більше, ніж навчанням.
  • ББк/Бабенко (Юлія Котурбаш, Анна Пелех 1 та 2 серії) — підліток невідомої статі. Часто супроводжує Алісу.
  • Борис Мурштейко (Денис Швецов) — професор-геній з темним минулим. Його права рука замінена протезом.
  • Степан Романович (Микола Антонов) — декан університету Чупарського, фізично розвинений, вимогливий чоловік, який дуже відповідально ставиться до своєї посади та старається розвивати університетське життя, запроваджуючи різноманітні ініціативи.
  • Рома Руденко (Юліан Грицевич) — студент-мільйонер, який зневажає інших студентів і не оминає жодної нагоди похвалитися своїм багатством.

Героїв українського мультфільму озвучили ті самі актори, які беруть участь в створенні україномовного озвучення «Ріка та Морті».[1][2]

Список серій[ред. | ред. код]

№ серії в
серії
Назва серіїРежисер(и)Сценарист(и)Оригінальна дата показу
1«Бджола, шпигун та зомбі»Микола СеменюкМикола Семенюк22 листопада 2022
Студенти Остап і Андрій вступають до Університету Чупарського. Андрій знайомиться з легковажним Лютецієм, сином професора. Взявши без дозволу пристрій, розроблений професором, Андрій збільшує бджолу, що випила нектару з чорнобильської квітки. Але Андрій бреше, що це зробив російський шпигун. Декан погрожує відрахувати його з Остапом, тому обом доводиться знайти когось, схожого на справжнього шпигуна. До них приєднується мажор Роман, на якого впали підозри. Тим часом Лютецій, вжалений бджолою, перетворюється на зомбі й поширює інфекцію. Студенти стають зомбі, Андрій і Остап, тікаючи, розкривають, що викладач Іван Іванович справді російський шпигун і декан його нейтралізує. Потім Остап згадує про спрей у лабораторії, яким оббризкували рослину, і виліковує ним зомбі.
2«Проблеми телепортації»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань12 лютого 2023
Остап зрозумів, що в університету жахливий гуртожиток, і шукає квартиру; в Андрієвого брата саме звільнилося житло. Андрій вирішує влаштувати вечірку, проте Роман влаштовує власну і всі студенти йдуть до нього. Андрій обманює одногрупника Сергія, щоб він побив Романа. Остап, подивившись фільм «Муха», паралельно вирішує сам зіпсувати вечірку Романа, заманивши його в телепорт професора Мурштейка. Але коли Остап заходить у телепорт, там була Аліса, і він стає жінкою, а Аліса — чоловіком. Сергій же, потрапивши в телепорт з піддослідним гусаком, стає людиною-птахом і хоче помститися Андрію. Але Мурштейко припиняє бійку, вколовши «сироватку доброти», та виправляє наслідки телепортації.
3«Першому Чупарському приготуватися»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань8 квітня 2023
Декан хоче, щоб його студенти перемогли команду іншого університету в спортивному змаганні. Тому він випробовує на студентах «віртуальний суперфутбол» з незвичайними правилами, де й відбудеться наступне змагання. Щоб отримати в грі нові здібності, Остап повинен два місяці тренуватися. Він підозрює Романа в обмані, бо його прогрес надто швидкий. В день змагання Андрій і Аліса потрапили в пастку в віртуальній реальності через втручання Івана Івановича. Після перемоги в «віртуальний суперфутбол» Роман зізнається, що за нього грав інший хлопець, а історію з Алісою та Андрієм влаштував Лютецій, щоб Андрій нарешті знайшов собі дівчину.
4«Жах у стінах Чупарського»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань20 травня 2023
В Україну з антарктичної станції імені Вернадського доставили замороженого Андрієвого брата. В той час його сестра Аня збирається відвідати родину і фанатично переслідує Остапа. Тому Остап вдає, що в нього вже є дівчина. Студенти не знають, що в Андрієвого брата вселився паразит з іншого світу, який заражає всіх людей навколо за допомогою світла. Ситуацію ускладнює те, що новий хлопець Аліси — фанат Лавкрафта і сприймає паразита за божество. Істота бере під контроль професора Мурштейка, а потім декана. Проте Роман встиг дізнатися, що кава отруйна для паразита. Аліса, Остап, Роман і Аня користуються цим, щоб загнати паразита в пастку й заморозити.
5«Хотіли як краще — зробили як завжди»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань8 липня 2023
Роман збирає студентів, щоб помститися Остапу. Невдовзі до університету повинна приїхати комісія, тому декан наказує Остапу, Андрію та Алісі допомагати професору Мурштейку, щоб вони не наробили якогось лиха. Коли Остап іде до вбиральні, один з членів комісії (що нагадує відеоблогера Тайлера Андерсона) випадково розбиває собі голову. Андрій радить Остапу з Алісою стерти члену комісії спогади, вирушивши в подорож його розумом за допомогою винаходу Мурштейка. В світі уяви Аліса та Остап зустрічають свої найгірші страхи. Андрій тим часом несе члена комісії до лікарні, а його переслідує робот Мурштейка. Професор пригадує, що член комісії — це студент, якого вигнали сім років тому. Аліса з Остапом придумують як утекти з уявної пастки, а Мурштейко навіює мстивому студенту думку, що він Тайлер Андерсон. Потім виявляється, що все це підлаштував Роман.
6«Назад до нормального»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань20 вересня 2023
Андрій вирішив, що секрет успіху в дівчат — це мати власне авто. Тому він з Остапом підмовляють Лютеція довідатися як перетворити звичайне авто на машину часу (як у фільмі «Назад у майбутнє»). Андрій обіцяє Алісі дістати з 90-х років рідкісну іграшку в обмін на похід разом в кіно; якщо отримати її не вдасться, Остап і Андрій мусять поголити собі голови. Та замість подорожі в часі обоє злипаються і намагаються це виправити. Потім вони роз'єднуються, але шанс на побачення втрачено. Далі виявляється, що аномальна дія подорожі не минула: Остап і Андрій проходять крізь предмети. Остап ще раз запускає авто, в результаті по світу зникає гравітація. Професор Мурштейко створює пристрій для її повернення, який Аліса встигає правильно використати. Та хоча все повернулося до норми, Остап і Андрій не виконали обіцянку, тому лишаються з поголеними головами. В сцені після титрів Андрій скористався лосьйоном для росту волосся і весь заріс хутром.
7«Ті, що біжать по лезу»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань14 грудня 2023

Передісторія показує, що Бориса Мурштейка в 2014 році змусили працювати на владу після провалу таємничого експерименту. Виявляється, декан — підставна особа, призначена слідкувати за професором.

У сучасності в університеті Чупарського наближаються екзамени. Андрій вирішує помінятися з розумним, але непопулярним, студентом тілами за допомогою винаходу Мурштейка. Потім Аліса міняється тілами з ББк, з метою довести, що на неї звертають увагу не тільки за зовнішність. Рома сперечається з Остапом, що здасть екзамени чесним шляхом, і міняється тілами з деканом у обмін на шпигування за студентами. А Остап міняється з Мурштейком заради загадкової справи. Як невдовзі з'ясовується, обмін тілами не вирішив жодну проблему. Андрій став невпевненим слабаком, Алісі не вдаються стосунки з хлопцями, а Рома насолоджується владою. Мурштейко опиняється в пастці, коли виявляється, що в тілі Остапа насправді був професор-алкоголік Михайло Петрович, який раніше помінявся тілами з Остапом для повторення свого старого винаходу. Роман у тіла декана погоджується обмінятися з Мурштейком у тілі Остапа, за що вимагає зарахування екзамену. Коли Михайло Петрович вже майже добудував свій пристрій, на нього падає студент, з яким Андрій мінявся місцями. Всі повертаються до своїх тіл, але виявляється, що Роман під виглядом Остапа осоромив його. Після титрів Мурштейко потай від декана переглядає якісь креслення.
8«Чувак! Я нас зменшив»Микола Семенюк та Михайло КарпаньМикола Семенюк та Михайло Карпань10 березня 2024

Андрій колись не помив каструлю і в ній зародилася середньовічна цивілізація. Його спостереження перериває Остап, невдоволений замалою новорічною ялинкою, поставленою Андрієм. Він обіцяє віддати подарунок на Новий рік Лютецію, якщо друг не добуде більшу ялинку. Андрій недовго думаючи, хоче викрасти ялинку з університету. Коли декан не дає цього зробити, він викрадає в університеті гармату та збільшує ялинку вдома. Потім Андрій лишає гармату на дивані, вона вмикається і зменшує Андрія з Остапом; вони падають у каструлю.
Обох схоплюють місцеві жителі, що вважають Андрія богом. Той доручає їм будувати вежу, щоб вибратися з каструлі, а Остапа кидають до в'язниці. Потім аборигени каструлі здогадуються, що Андрій самозванець, але в той час нападають таргани. Андрій та Остап застрибують на спину мухи та тікають.

У той же час Рома роздратований святковим настроєм усіх навколо. Він вирішує перечекати вдома, де його відвідує страхітливий дух. Спершу дух показує Роману минуле, щоб довести яка він жахлива людина. Та це не переконує Романа змінитися і дух показує майбутнє: Роман стане диктатором, але його застрелять охоронці, бо його ніхто не любить. Щоб уникнути такої долі, Роман погоджується змінитися. Проте, він розуміє це по-своєму. На свята він дарує студентам гроші, заражені лишаєм. У сцені після титрів Андрій намагається відібрати в Остапа подарунок, але йому перешкоджає декан.

Створення[ред. | ред. код]

Автори серіалу — програміст з Івано-Франківська Микола Семенюк і звукорежисер із Києва Михайло Карпань. Ідея серіалу з'явилася в Миколи у 2016 році. Після випуску кількох серій (потім видалених), він зробив перерву і повернувся до роботи над серіалом у 2020 році. Микола створив іще низку коротких відео і приблизно тоді ж познайомився зі звукорежисером Михайлом Карпанем, який вирішив долучитися до проєкту. На ютюб-каналі «Animarody» вони виклали кілька коротших мультфільмів із персонажами «Університету Чупарського», що розповідають про їхні пригоди до вступу до вигаданого університету[3] та ранню пілотну серію під назвою «Клуб поганого дня», в якій використовуються ранні моделі персонажів та локацій, оновлені версії яких також бачимо і в «Університет Чупарського», але сюжетно ці проєкти не пов'язані.[4]

Перша серія «Університету Чупарського» повністю створена Миколою Семенюком,[5] що виступив як автор сценарію, художник та аніматор. Надалі мультсеріал створюється у співавторстві Миколи Семенюка та Михайла Карпаня. Автор проєкту Микола Семенюк повідомив, що активно працює над продовженням першого сезону серіалу (10 серій) і також планує продовжити його і на другий сезон.[6] Серіал фінансується з пожертв благодійників і монетизації ютубу.[4]

До проєкту залучилися актори Євген Малуха (український голос Гомера Сімпсона та Альфа), Дмитро Гаврилов (озвучував таких персонажів, як Тор, Дедпул, Відьмак), а також Роман Молодій, Аліса Гур'єва та інші. В одній із серій можна почути Віталія Волочая — українського кіберспортивного коментатора. На виготовлення однієї 20-хвилинної серії йде близько півтора місяця.[3]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Перша серія зібрала 70 тисяч переглядів за перший тиждень і понад 200 тисяч переглядів до травня 2023 року.[7]

Наталія Гулій з «24 каналу» описала серіал: «Мультфільм поєднує класичну формулу комедії ситуацій „ситкому“ з популярним самоіронічним гумором „метагумор“ та українським контекстом, що може зацікавити багато глядачів».[7]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. «Університет Чупарського» – український анімаційний серіал у дусі «Ріка та Морті». Mezha.Media. 28 листопада 2022. Процитовано 1 грудня 2022.
  2. Вийшов український анімаційний серіал «Університет Чупарського». Наша Оболонь. 29 листопада 2022. Процитовано 2 грудня 2022.
  3. а б Лавришин, Юлія (20 травня 2023). Українські Рік і Морті. Історія мультсеріалу «Університет Чупарського». Детектор Медіа (укр.). Процитовано 23 жовтня 2023.
  4. а б Українські Рік і Морті. Історія мультсеріалу «Університет Чупарського». Детектор Медіа. 20 травня 2023. Процитовано 22 травня 2023.
  5. Вийшов український анімаційний серіал "Університет Чупарського". НашКиїв.UA. Процитовано 1 грудня 2022.
  6. Українські мультсеріали. Тернистий шлях до творчої незалежності. Український тиждень. 28 квітня 2023. Процитовано 28 квітня 2023.
  7. а б Як виглядає станція Вернадського в мультфільмі "Університет Чупарського": фотопорівняння. 24 Канал. Процитовано 11 травня 2023.