Воррен Баффет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Уоррен Баффетт)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Воррен Баффет
Warren Buffett

Бафет спілкується з університетською молоддю
Прізвисько The Oracle of Omaha
Народився 30 серпня 1930(1930-08-30)[1][2][…] (93 роки)
Омаха, Небраска, США
Країна  США
Місце проживання Омаха
Діяльність Голова ради директорів та виконавчий директор Berkshire Hathaway
Alma mater Університет Небраски-Лінкольнаd (1950), Колумбійська бізнес-школаd (1951), Школа бізнесу Вортона, Woodrow Wilson High Schoold (1947), Колумбійський університет, Пенсільванський університет і New York Institute of Financed
Вчителі Грехем Бенджамін
Знання мов англійська[4][5]
Членство Американська академія мистецтв і наук
Роки активності 1951 — тепер. час
Посада генеральний директор
Конфесія Агностицизм
Батько Howard Homan Buffettd
Мати Leila Stahl Buffettd[6]
Брати, сестри Doris Buffettd і Roberta Buffett Elliottd[7]
У шлюбі з Сьюзен Баффет (1952—2004)
Астрід Менкс (2006-)
Діти Говард Грем Баффетт, Susan Alice Buffettd і Peter Buffettd
Автограф
Нагороди
Президентська медаль Свободи
IMDb ID 1104789
Дім Баффета в Омасі

Во́ррен Е́двард Ба́ффет (англ. Warren Edward Buffett; *30 серпня 1930, Омаха, Небраска) — американський інвестор, філантроп. Один з найуспішніших та найбагатших інвесторів, статки якого на жовтень 2021 року становлять 101,1 млрд дол. США, що робить його 10 найбагатшою людиною в світі. Має прізвиська «Мудрець з Омахи» або «Оракул з Омахи».

Життєпис[ред. | ред. код]

Баффет — засновник холдингової компанії Berkshire Hathaway, у якій він є найбільшим акціонером й виконавчим директором. Його статок 2008 року оцінювався на 62 млрд, а 2019-го — у 82.5 млрд доларів, що робить його третьою найбагатшою людиною у світі після Джеффрі Безоса та Білла Гейтса.

У червні 2006 він зобов'язався віддати фондові Біла та Мелінди Гейтс 10 млн акцій класу Б компанії Berkshire Hathaway. Цей внесок, що на червень 2006 року оцінювався близько 31 млрд дол., є найбільшим благодійним внеском у історії. Фонд, починаючи з 2006 року, щорічно у липні отримуватиме 5 % внеску.

Баффет веде скромний стиль життя. Він досі живе в будинку, який придбав 1958 року за 31,5 тис. дол. (зараз він коштує близько 700 тис.) у центральному районі Омахи Данді. Проте у нього є інша домівка у Лагуна Біч, Каліфорнія у окрузі Оранж.

Його заробіток у компанії поза доходами від інвестицій становить 100 тис. дол. на рік і є незначним порівняно з іншими виконавчими директорами великих підприємств США. 2007 року Баффет потрапив до числа 100 найвпливовіших людей світу від «Форбс».

Баффет має специфічне почуття гумору, він завжди охоче жартує над собою. Серед його найбільш відомих жартів: «Насправді я ношу дорогі костюми, просто на мені вони виглядають дешево».

Найвідоміше парі у фінансовому світі[ред. | ред. код]

Із закінченням 2017 року Баффет оформив свою перемогу над гедж-фондами у парі, яке він уклав 10 років до цього. 2007 року він поставив $ 1 млн, що зростання індексу S&P 500 перевищить вибір активів гедж-фондів протягом 10 років.

Станом на п'ятницю S&P 500 показав річний прибуток 7,1 % за часовий період парі. Кошти гедж-фондів, вибрані «Протеже Партнерз» менеджерами, з якими він уклав парі, отримали 2,1 %.

Кожна сторона спочатку поставила 320 тис. доларів на державні облігації з нульовим купоном, що за їх оцінками до 2018 року мало коштувати 1 млн доларів. Але її було конвертовано в акції класу «B Berkshire Hathaway», адже вартість облігації виросла швидше, ніж очікувалося. 11.200 акцій, які вони придбали в 2012 році, вже коштують 2,2 мільйони доларів.

Баффет давно вказував на проблему з обіцянками геджевих фондів перевершити ринок і їх високі комісійні збори, які відбирають частину прибутку клієнтів.

Він довів свою правоту на обох фронтах.

Активно керовані фонди спостерігали відплив коштів, а пасивні фонди отримали більше після фінансової кризи. Тим часом, велика кількість ETFs зробила інвестування дешевшим і простішим для інвесторів і дозволяє покупки практично будь-якої групи акцій.

«Я думаю, що подвоєння ставки з Ворреном Баффетом на наступні 10 років буде мати більше шансів перемогти», заявив Тід Сейдес, засновник Protégé Partners. «S&P 500 виглядає переоціненим і має великі шанси розчаровувати пасивних інвесторів».

Баффет віддасть призові гроші некомерційній організації «Girls Inc. of Omaha, Nebraska».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]