Управління цивільно-військового співробітництва (Україна)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Управління цивільно-військового співробітництва
Засновано травень 2014 року
Країна Україна Україна
Вид ЗСУ Збройні сили
Роль Цивільно-військове співробітництво
Управління м. Київ
Командування
Начальник полковник
Володимир Лямзін

Медіафайли на Вікісховищі

Центральне Управління цивільно-військового співробітництва (ЦУЦВС, англ. CIMIC) — структурний підрозділ Генерального штабу Збройних Сил України,орган Збройних сил України, що був створений у 2014 році для координації взаємодії силових структур з місцевою владою, бізнесом та міжнародними організаціями для вирішення проблем цивільного населення у зоні збройного конфлікту на сході України.

Станом на листопад 2016 року безпосередньо в зоні проведення АТО працювали 19 оперативних груп УЦВС та три центри УЦВС у Сєвєродонецьку, Краматорську та Маріуполі.[1]

Історія[ред. | ред. код]

За січень—травень 2018 року управлінням було прийнято понад 1,6 тис. звернень громадян, які постраждали під час конфлікту на Донбасі, й опрацьовано 380 звернень. Також, за цей період було проведено два курси для офіцерів цивільно-військового співробітництва за участю інструкторів ЗС США, підготовлено 35 військовослужбовців ЗСУ та 15 представників Нацгвардії України. Від початку російської агресії у 2014 році всього було підготовлено близько 1 тис. фахівців із цивільно-військового співробітництва.[2]

Напрями діяльності[ред. | ред. код]

Завданням УЦВС є забезпечення систематичної діяльності Збройних сил України, інших військових формувань та правоохоронних органів з питань взаємодії з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадськими об'єднаннями, міжнародними організаціями, ЗМІ та приватним сектором з метою надання допомоги цивільному населенню у вирішенні проблемних питань життєдіяльності, з використанням військових та невійськових сил та засобів.

День фахівців цивільно-військового співробітництва ЗСУ[ред. | ред. код]

Враховуючи вагомий внесок фахівців цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України у зміцнення обороноздатності держави, важливість завдань, які підрозділи цивільно-військового співробітництва вирішують у протистоянні агресору, з метою виховання у військовослужбовців патріотизму, вірності Військовій присязі та бойовим традиціям Збройних Сил України, піднятті престижу підрозділів цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, відповідно до наказу Головнокомандувача Збройних Сил України від 24.12.2022 року № 333, щороку 5 травня відзначається День фахівців цивільно-військового співробітництва ЗСУ[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міністерство та Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ домовилися про співпрацю | Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб. mtot.gov.ua (укр.). Процитовано 7 серпня 2018.
  2. Управління цивільно-військового співробітництва ЗСУ від початку року прийняло понад 1,6 тис. звернень жителів Донбасу, опрацьовано 380. Інтерфакс-Україна (укр.). Процитовано 8 серпня 2018.
  3. Щорічно 5 травня відзначатимуть День фахівців цивільно-військового співробітництва ЗСУ