Урочище Зелений Гай (Гадяч)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Урочище Зелений Гай

Урочище Зелений Гай — мальовниче урочище у Гадячі, де у дачному будинку в 1893—1906 рр. жила та творила видатна письменниця, поетеса, перекладачка Леся Українка.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Хутір «Зелений Гай» розташовувався над річкою Псел. Історія «Зеленого Гаю» така. Мати Лесі Українки Олена Пчілка одержала в спадщину від своєї матері Єлизавети садибу в м. Гадячі, де і мешкала вся родина Драгоманових. Разом з тим Олена Пчілка мріяла влаштувати життя ще ближче до природи. Вона купила дев’ять десятин землі з лісом — урочище Голубів­щину — і побудувала 1898 року дім назвавши його «хутір Зелений Гай». Дім просторий, мав він два поверхи з одного боку (на схід), а з фронту, від заходу — один поверх. Кімнат було 11, вітальня, їдальня були дуже великі, інші — менші. Був також великий балкон із краєвидом на Псел. У кімнатах були груби, а у вітальні — камін.

Верхній ряд - Ізидора Косач, Олександр Драгоманов, Ольга Косач; нижній ряд - Олена Пчілка, Леся Українка, Сергій Мержинський. Зелений Гай, фото 8 (20) липня 1898 р.

Тут гостювали відомі українські письменники, діячі культури, зокрема письменниця Ольга Кобилянська, Михайло Коцюбинський. Декілька разів у Зеленому Гаю відбувались літературні «конкурси», в них брали участь усі охочі, не конче письменники. Вибирали якесь слово (то була назва твору) і кожен міг писати твір будь­-якого жанру, з якої хоче доби і т. ін., словом, давалася цілковита воля авторові, аби лиш зміст відповідав назві. На писання давалося кілька годин, а тоді всі твори (підписані незнаними псевдонімами) читали вголос. Звичайно читала Олена Пчілка, оцінку творів робили всі присутні при читанні. За найкращий твір була премія.

Леся Українка жила і писала свої геніальні твори в урочищі Зелений гай. Саме там на честь 170-­річчя від дня народження М. П. Драгоманова відкрито пам’ятний знак, збудовано альтанку та амфітеатр. Щороку в Зеленому гаю проводиться обласне літературно-мистецьке свято «Дивоцвіт Лесиного гаю».[1]

У буремні роки другого десятиліття ХХ ст. Зелений Гай відібрали більшовики: ліс порубали на дрова, а будинок продали під сукновальню.

Нині Урочище Зелений Гай — частина популярного туристичного маршруту по Гадячу. Це також улюблене місце відпочинку мешканців Гадяча і гостей міста, сюди, зокрема їдуть молодята з весілля покласти квіти до пам'ятних стел Лесі Українки, Михайла Драгоманова, Олени Пчілки.

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Лесин Гай. Архів оригіналу за 6 січня 2017. Процитовано 6 січня 2017.
  2. ЗБІРНИК МАТЕРІАЛІВ ІХ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ, ПРИСВЯЧЕНОЇ 145-РІЧЧЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСІ УКРАЇНКИ. Архів оригіналу за 6 жовтня 2016. Процитовано 1 жовтня 2016.
  3. Гадяцький літературний музей родини Драгоманових на сайті «Рідна країна — Світоглядний портал»

Джерела[ред. | ред. код]