Уряд Маріо Драґі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уряд Маріо Драґі
67 Кабінет міністрів Італії
Уряд із президентом Італії Серджо Матарелла після присяги 13 лютого 2022 року
Дата формування 13 лютого 2021
Дата розпуску 22 жовтня 2022
Люди та організації
Голова Ради міністрів Італії Маріо Драґі
К-сть членів уряду 24 (включно з Прем'єр-міністром)
Партія(ї) Разом заради майбутнього, Рух п'яти зірок, Демократична партія, Italia Viva, Вперед, Італія, Ліга Півночі, Articolo Uno, Centro Democratico, Noi con l'Italia
Історія
Попередній Другий уряд Джузеппе Конте
Наступний Уряд Джорджі Мелоні

Уряд Маріо Драґі (італ. Governo Draghi) — 67-й уряд Італійської Республіки, що діяв із 13 лютого 2021 до 22 жовтня 2022 року під головуванням Маріо Драґі.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Третій уряд, сформований парламентом XVIII скликання, змінив другий уряд Джузеппе Конте, який пішов у відставку 26 січня 2021 через розвал керівної коаліції. Уряд розпався у липні 2022 року внаслідок урядової кризи, було призначено позачергові вибори на 25 вересня 2022 року.

Формування[ред. | ред. код]

26 січня 2021 року прем'єр-міністр Джузеппе Конте подав у відставку після виходу з урядової коаліції партії Italia Viva, але при цьому парламентські фракції Демократичної партії, Рухи п'яти зірок та «Вільні та рівні» висловлювали готовність підтримати формування третього уряду Конте.

3 лютого 2021 року після завершення міжпартійних консультацій президент Італії Серджо Матарелла доручив формування нового уряду Маріо Драґі.

12 лютого Драґі представив главі держави список кабінету у складі 23 міністрів, у тому числі 8 безпартійних технократів та 15 представників політичних партій, які склали широку коаліцію за участю як лівих, так і правих політичних сил.

13 лютого міністри уряду склали присягу. Зважаючи на епідемію COVID-19, церемонія виявилася однією з найкоротших в історії Італії, була організована без традиційних рукостискань, а для спільного фото члени кабінету вишикувалися з дотриманням необхідної соціальної дистанції.

17 лютого 2021 року уряд отримав вотум довіри в Сенаті — 262 голоси «за», 40 — «проти», двоє утрималися. В опозиції до нового кабінету опинилися всі 19 сенаторів від правої партії «Брати Італії», а також 15 «дисидентів» з Руху п'яти зірок (ще 8 сенаторів від Р5З були відсутні на засіданні і не брали участі в голосуванні).

18 лютого кабінет впевнено отримав вотум довіри в Палаті депутатів (535 голосів «за», 56 — «проти», п'ять депутатів утрималися), показавши четвертий результат за рівнем підтримки в історії (рекорд поставив уряд Монті у 2011 році — 565 голосів). Відмовили Драґі у довірі 31 депутат «Братів Італії» та 16 бунтівних депутатів Руху п'яти зірок (ще 14 депутатів Р5З не брали участі у голосуванні). Єдиний член Ліги Півночі, який проголосував проти уряду — Джанлука Вінчі — на знак протесту перейшов до фракції «Братів Італії». У цей день стало відомо про виключення з фракції Р5З 15 сенаторів, які виступили напередодні проти політики Руху своїм голосуванням проти уряду в Сенаті.

Зміни у складі[ред. | ред. код]

26 серпня 2021 року пішов у відставку молодший статс-секретар Міністерства економіки, представник Ліги Клаудіо Дурігон (4 серпня він запропонував увіковічити пам'ять Арнальдо Муссоліні, брата Беніто Муссоліні, перейменувавши на його честь парк імені суддів Фальконі та Борселліно у Латині, чим спровокував гучний скандал)