Уряд Шотландії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Уряд Шотландії
Дата формування 1 липня 1999
Історія
Бюджет(и) 40 млн. Фунтів стерлінгів

Уряд Шотландії (гельська. Riaghaltas na h-Alba) — вищий орган виконавчої влади Шотландії, створений 1999 року в результаті процесу деволюції влади у Великої Британії та референдуму в Шотландії 1997 року.

Спочатку найменувався як Шотландський виконавчий орган (англ. Scottish Executive), але після реформи 2007 року був перейменований.

Уряд складається з Шотландських міністрів — термін, що вживається для опису їх колективної правової функції — реалізації політики, прийнятої відповідно до законодавства Парламенту Шотландії, в рамках, позначених законом про Шотландію 1998 року (і його відповідними змінами в 2012 і 2016 рр.), А також в межах існуючих королівських прерогатив (в праві Корони Шотландії).[1]

Історія[ред. | ред. код]

1885 року було засноване Міністерство справ Шотландії (англ. Scotland Office), традиційно представляло обмежені інтереси Шотландії в британському уряді і виконувало вказівки британського уряду в Шотландії, а також контролювала роботу галузевих відомств у справах Шотландії, створених у XIX столітті. Причому більша частина цих функцій перейшла до центрального відомству не стільки від центральних органів влади, скільки від органів місцевого управління Шотландії, як результат їх укрупнення в зв'язку з процесом індустріалізації.

Відповідно до Акту про Шотландію 1998 року, всі ці функції перейшли до новоствореного Шотландському виконавчому органу (англ. Scottish Executive), який очолив перший коаліційний уряд лейбористів і ліберальних демократів. З перемогою на виборах в парламент Шотландської національної партії (ШНП) 2007 року, уряд ШНП останні 14 років формував всі наступні урядові адміністрації, а також реалізовувало відповідну політику самоврядування та автономізації Шотландії у Сполученому Королівстві.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Fury at bid to rename Scottish Executive. www.telegraph.co.uk. Архів оригіналу за 18 травня 2015. Процитовано 27 липня 2021.