Установка фракціонування етилену ГПЗ Джавеліна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Установка фракціонування етилену ГПЗ Джавеліна — складова частина газопереробного заводу Джавеліна (Javelina), який діє на півдні узбережжя Техасу в Корпус-Крісті.

Починаючи з 1950-х на острові Пуерто-Рико почала бурхливо розвиватись нафтопереробна промисловість. Враховуючи великі обсяги побічних продуктів, власник НПЗ компанія CORCO розпочала спільний проект з хімічним концерном PPG Industries. Гази нафтопереробки фракціонували на введеній в експлуатацію у 1969 році установці компанії Puerto Rico Olefins, яка мала потужність понад 400 тисяч тонн етилену на рік, а PPG спорудив завод хлору та каустичної соди. Поєднання цих двох виробництв давало змогу випускати мономер вінілхлориду. Втім, вже за кілька років внаслідок зростання цін на електроенергію у відокремленій острівній енергосистемі зупинили виробництво на заводі хлору, а компанія CORCO потрапила у складне становище внаслідок світової економічної кризи та збанкрутувала. З цих причин установка фракціонування етилену в 1979 році припинила свою роботу.[1][2]

Тим часом, в 1991 році у Корпус-Крісті запустили газопереробний завод Джавеліна, який зокрема мав здатність обробляти гази оточуючих шести нафтопереробних заводів в об'ємі до 4 млн м3 на добу.[3][4] Саме сюди перемістили викуплене обладнання, що раніше належало Puerto Rico Olefins, при цьому установка фракціонування мала потужність 90 тисяч тонн етилену на рік.[5]

Станом на 2017 рік потужність установки становила 102 тисячі тонн етилену.[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rico, National Research Council (U S. ) Committee on Future Energy Alternatives for Puerto (1980). Energy in Puerto Rico's Future: Final Report (англ.). National Academies.
  2. Louisiana Chemical Equipment Co. - used chemical process equipment chemical surplus plants by lcec. www.lcec.com (англ.). Процитовано 7 травня 2018.
  3. Login. www.ogj.com. Процитовано 7 травня 2018.
  4. Mark West Energy Partners, Processing and Refining Transportation Intrinsic Activities (PDF).
  5. They'll go down in history... (en-GB) . Процитовано 7 травня 2018.
  6. Tropical storm Harvey updateNo 29 (PDF).