Ус Іван Маркіянович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Маркіянович Ус
Народився 27 травня 1924(1924-05-27)
Дирдин, район імені Г. І. Петровського, Шевченківська округа, Київська губернія, Українська СРР, СРСР
Помер 1 квітня 1944(1944-04-01) (19 років)
Вікторія, Ясси, Румунія
Поховання Стинка (Вікторія, Ясси)
Громадянство СРСР СРСР
Національність українець
Знання мов російська
Учасник німецько-радянська війна
Військове звання рядовий
Нагороди
Герой Радянського Союзу
Орден Леніна

Іван Маркіянович Ус (27 травня 1924, Дирдин — 1 квітня 1944) — Герой Радянського Союзу, в роки радянсько-німецької війни кулеметник 929-го стрілецького полку (254-я стрілецька дивізія, 52-а армія, 2-й Український фронт), червоноармієць.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 27 травня 1924 року в селі Дирдин в сім'ї селянина. Українець. У 1941 році закінчив Городищенську середню школу № 1. Працював у колгоспі.

У Червону Армію призваний Городищенський районним військовим комісаріатом після відвоювання району у німців у лютому 1944 року. З того ж часу у дієвій армії.

У боях під Уманню 6 березня 1944 року червоноармієць Ус брав участь у відбитті декількох контратак противника і знищив розрахунки двох кулеметних точок і кілька десятків гітлерівців.

30 березня 1944 року при розширенні плацдарму на річці Прут біля села Кирпіци (на північ від міста Ясси, Румунія) з групою бійців був посланий у розвідку. Пробираючись у темряві, розвідники натрапили на окопи гітлерівців і вирішили вступити в бій. Раптовою атакою вони змусили ворога відступити. Вранці гітлерівці перейшли в контратаку. Коли червоноармієць Ус залишився біля кулемета один, він продовжував бити ворога, поки куля супротивника не обірвала його життя. У цьому бою він знищив понад п'ятдесят солдатів і офіцерів противника. Похований у селі Стинка (Молдова).

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року «за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько-фашистськими загарбниками», червоноармійцеві Усу Івану Маркіяновичу посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

Нагороди, пам'ять[ред. | ред. код]

Нагороджений орденом Леніна. Його ім'ям названа вулиця в селі Дирдин, один з дніпровських спусків у Черкасах. На вході до Городищенської ЗОШ №1 ім. С.С. Гулака-Артемовського встановлена меморіальна дошка.

Література[ред. | ред. код]

  • Герои Советского Союза. Краткий биографический словарь. Том 2. М.: Воениз., 1988
  • Они отстояли мир. — Дніпропетровськ: Промінь, 1985
  • Ус Іван Маркіянович. // Сайт «Герои страны» (рос.).