Ушкаленко Олександр Анатолійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ушкаленко Олександр Анатолійович
Народився 2 серпня 1964(1964-08-02) (59 років)
Угроїди, Краснопільський район, Сумська область
Громадянство СРСР СРСР
Україна Україна
Національність українець
Діяльність лижні перегони
Відомий завдяки спортсмен
Alma mater Сумський державний педагогічний університет ім. А. С. Макаренка

Ушкаленко Олександр Анатолійович (нар. 2 серпня 1964(19640802), сел. Угроїди, Краснопільський район, Сумська область) — Майстер спорту України міжнародного класу, триразовий чемпіон світу з лижних перегонів (1983, 1984), учасник Олімпійських ігор у Нагано (Японія) 1998 року, старший викладач кафедри спортивних дисциплін та фізичного виховання Інституту фізичної культури Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка.

Навчання[ред. | ред. код]

Народився 2 серпня 1964 року в селищі Угроїди Краснопільського району, Сумської області.

Навчався у Краснопільській середній школі № 2. У 1981 О. Ушкаленко вступив до Сумського державного педагогічного інституту імені А. С. Макаренка. Зараз навчається у аспірантурі на кафедрі теорії і методики фізичної культури у рідного вузу[1]

Чемпіонство[ред. | ред. код]

Будучи студентом факультету фізичного виховання Сумського педагогічного інституту, О.Ушкаленко, у 1983 році успішно виступив на юніорському чемпіонаті світу з лижних перегонів, який проходив у фінському місті Куопіо: завоював золоту медаль на 15-кілометровій дистанції й став чемпіоном в естафеті 3х10 км. Повторив чемпіонство і наступного 1984 року.

Він тричі ставав чемпіоном світу з лижних перегонів серед молоді та один раз — бронзовим призером. В естафетній команді виступав разом з лижниками Володимиром Смирновим та Олексієм Прокуроровим. Був вісім років членом збірної команди Радянського Союзу.

У 1988 році на шість років залишив великий спорт. Почав працювати викладачем у Сумському педагогічному інституті.

У 1994 році посів третє місце на чемпіонаті України в Сумах. Як член збірної України, брав участь в зимових Олімпійських іграх у Нагано (Японія) в лютому 1998 року[2]

Примітки[ред. | ред. код]