У країні хутра

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У країні хутра
фр. Le Pays des fourrures
Жанр пригоди[d]
Форма роман
Автор Жуль Верн
Мова французька
Опубліковано 1873
Країна  Франція
Видавництво П'єр-Жуль Етцель
Ілюстратор Жуль Фераd
Цикл Незвичайні подорожі
Попередній твір Пригоди трьох росіян і трьох англійців у Південній Африці
Наступний твір Навколо світу за вісімдесят днів
У «Гутенберзі» 17796

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«У країні хутра» (фр. Le Pays des fourrures) — пригодницький роман французького письменника Жуля Верна, що входить до циклу «Незвичайні подорожі». Написаний у 1873 році.

Публікація[ред. | ред. код]

Перша публікація виходила в «Журналі виховання і розваги» (фр. Magasin d Education et de Récréation) від березня 1872 до середини 1873 року. У листопаді 1873 року роман у перекладі Марка Вовчка з'явився російською мовою у видавництві С. В. Звонарьова[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Книга розбита на дві частини і 47 глав.

Експедиція компанії Гудзонової затоки Британської Америки (Канада) під керівництвом лейтенанта Джаспера Гобсона, здійснивши подорож від Великого Невільничого озера з форту Релайянс на північ, заснувала факторію (форт Надія) на мисі Баттерст на узбережжі Північного Льодовитого океану. Місце для факторії, на думку лейтенанта, вибрано правильно, і люди будують тут добротний будинок. Все йде добре, однак навколишня місцевість викликає у лейтенанта питання: в окрузі немає жодного каменя; під землею лежить товстий шар льоду; в околицях форту не спостерігається приплив. Виявляється, мис Баттерст є величезною крижиною, яку недавній землетрус відірвав від материка і відправив у дрейф. Колоністам загрожує загибель, і вони відчайдушно намагаються вижити. Їм не вдається здійснити піший перехід по крижаному полю (зима дуже м'яка, немає льоду) або відпливти на побудованому судні (воно знищене льодоходом). Крижина, що залишилася від крижаного острова, ставиться героями під вітрило і скеровується ними на південь, до найближчої землі, де вони знаходять порятунок.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Жюль Верн «В стране мехов». Лаборатория фантастики. Архів оригіналу за 25 жовтня 2019. Процитовано 25 жовтня 2019.