У рамках долі — Історія 1-ї української дивізії УНА 1943—1945

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У рамках долі — Історія 1-ї української дивізії УНА 1943-1945
Жанр Документальний
Режисер Тарас Химич
Продюсер Надія Галичанівська
Оповідач Славко Нудик
Тривалість 46 хв.
Країна Україна
Рік 2005
IMDb ID 2806088

«У ра́мках до́лі — Істо́рія 1-ї украї́нської диві́зії УНА́ 1943—1945» — документальний фільм режисера Тараса Химича, відзнятий 2005 року. Стрічка показує повну хроніку діяльності дивізії «Галичина». Фільм побудований таким чином, що глядач немов проходить з режисером всю хронологію подій, від зародження дивізії до останнього дня її існування.

Сюжет[ред. | ред. код]

За основу фільму взяли книгу колишнього підстаршини дивізії «Галичина», кулеметника Леоніда Мухи під назвою «З Австрії на Колиму. Спогади дивізійника». Колишній воїн Першої української дивізії Леонід Муха сказав:

Ми були горді з того, що ми — українці. Ми боролися проти Радянської імперії, проти більшовизму, а не проти простих радянських солдат

У засланні на Колимі Леонід Муха відбув вісім років. Назва фільму вибрана не випадково. Прослідковуючи події, ми розуміємо, що дивізія весь час діяла у вузьких рамках обставин, і вибір був дуже невеликим. Навіть про рішення піти у дивізію учасники подій розповідають, як про вибір між радянськими і німецькими військами. Залишитися поза військовими подіями ці хлопці не могли.

На думку режисера, тему національно-визвольної боротьби українського народу висвітлено досить однобічно. Проте пошуки історичної правди вимагають об'єктивності та неупередженості.

Тарас Химич так висловився про фільм:

Цей фільм – не пафосна чи скандальна заява, «У рамках долі» — розповідь, яка має

наштовхнути на роздуми, але нічого не пояснювати. Я хочу, щоб глядач зрозумів, що дивізія «Галичина» — це,передусім, долі 40 тисяч дивізійників, 16-17-річних хлопців, які там воювали

Фільм у вигляді хронологічного викладу подій, між якими вставлено спогади-монологи Леоніда Мухи. 45-хвилинній стрічці притаманна щільна інформативність, відсутність авторських коментарів, свіжий і незаангажований погляд на події 60-річної давности.

Посилання[ред. | ред. код]