У фіналі Джон помре

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«У фіналі Джон помре»
Автор Девід Вонг
Назва мовою оригіналу John Dies at the End
Країна США США
Мова англійська
Жанр хорор, комедія
Видавництво Permuted Press
Видано 15 Серпня 2007
Сторінок 480
ISBN 978-0-9789707-6-5
Наступний твір Ця книга сповнена Павуків: Серйозно, чувак, не торкайтеся її.

«У фіналі Джон помре» (англ. John Dies at the End) — комедійний роман жахів, написаний Джейсоном Паргіном (під псевдонімом Девід Вонг), який був вперше опублікований в Інтернеті, в 2001 році. Рукопис, після редагування в 2004 році, був виданий Permuted Press в м'якій обкладинці в 2007 році. За оцінками, 70000 осіб прочитало всі три безкоштовні онлайн версії, перш ніж вони були зняті з вільного доступу в вересні 2008 року. Видавництво Thomas Dunne Books видало роман з додатковими матеріалами у твердій палітурці 29 вересня 2009 року.[1] Сиквел, «Ця книга сповнена Павуків: Серйозно, чувак, не торкайтеся її», був виданий в 2012 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Герої роману, друзі Джон і Дейв проживають в невідомому містечку на Середньому Заході Сполучених Штатів.

Історія починається, коли Дейв розповідає про незвичайні події, що відбулися з ним кореспонденту на ім'я Арні. Перша історія розповідає про те, як Дейв іде допомогти музичній групі Джона на вечірці за межами міста. На вечірці Дейв знаходить собаку Моллі і зустрічає дивного «ямайця», який торгує наркотиком під назвою «Соєвий соус». Після прийому наркотику Джон починає бачити дивні речі. Джон отримує дзвінок від Джона, який, здавалося, мав «прихід» і вирішує повезти друга до лікарні. В авто Дейву знов дзвонить Джон, який сидить в метрі від нього і не має слухавки. Тож, приятелі вирішують поїхати до дому «Великого Джима» Саллівана і його сестри Емі, щоб повернути Моллі господарям. Емі турбується, бо Джим ще не прийшов з вечірки. Дейв і Джон повертають собаку та йдуть в відео-магазин, де працюють.

У магазині Дейв випадково натикається на шприц, що містить дозу «соєвого соусу», що належить Джону, і починає відчувати щось незвичне. Дейв і Джон потрапляють в поліцейську дільницю на допит щодо інших людей, які так само брали препарат, і тепер пропали або померли. Під час допиту Джон помирає, і його доставляють в лікарню. Дейв отримує ще один дивний телефонний дзвінок, з якого дізнається, що йому слід йти до псевдо-ямайському фургону. Дейв знаходить схованку з наркотиком «соєвий соус», але його накриває поліція. В Дейва стріляють, проте через дію «соусу» він бачить, як у минулому трапився випадок на підприємстві з виготовлення куль, тому саме ця куля не може вбити Дейва. Моллі рятує його з палаючого трейлера і призводить його до коматозного тіла Джона, який був викрадений злими силами на шляху в Лас-Вегас. Приятелів везуть до Люксор Готелю, де має відбутися конференція з доктором Марконі, фахівцем з паранормальних явищ. Доктор Марконі, разом з Джоном і Дейвом перемогають зло, шляхом перетворення статуї з льоду у святу воду і виганяють зло з нашого світу.

Друга історія про яку Дейв розповідає Арні, трапилася через рік після перемоги в Люксор. Дейва і Джона викликають, щоб допомогти розслідувати дивну смерть, пов'язану з Моллі. Виявляється, що зло знаходиться на волі знову серед людей у ​​вигляді спортивного репортера, Денні Векслера, який був вражений, ймовірно, після того, як вжив «соєвий соус». За допомогою подруги Векслера, Кріссі, Джон і Дейв отримують автомобіль і відправляються в погоню за людиною, що складається з комах, це приводить їх до занедбаного торгового центру, де вони зустрічаються з тим, хто викрав тіло Векслера. Там зло опановує Дейвом, але, в кінцевому рахунку, воно знову переможене.

Третя історія починається наступного літа, коли Дейв зауважує, що хтось спостерігає за ним через його телевізор. Побоювання посилюються, після того як одним зимовим вечором у героя трапляється провал у пам'яті, і в цей же час пропадає знайома обох друзів, Емі Салліван. Поки вони розслідують зникнення, Дейв починає підозрювати, що він, можливо, вбив її, і сховав тіло в сараї; бачачи щось схоже на мертве тіло, він майже в цьому впевнений. Раптово Емі з'являється, однак, це лише ускладнює ситуацію. Зрештою, Дейв примириться з тим, що його зустрічі з паранормальних необоротно вплинули на нього.

В фіналі Дейв демонструє коресподенту дію «соєвого соусу» і йде разом з ним до машини, щоб остаточно переконати його в тому, що існує щось, що за межами нашого розуміння.

Персонажі[ред. | ред. код]

  • Дейв(Девід Вонг) — головний герой водночас є і автором роману, тож розповідь йде від першої особи. Дейв не відразу вірить або довіряє людям. Одночасно з його сарказмом і гіркотою, він навмисно ускладнює наближення, можливо, це випливає з того, що Дейв був усиновлений, його мама перебувала в психічному закладі, а його біологічний батько невідомий.
  • Джон(«Сир») — найкращий друг Дейва. Джон — ексцентричний, алкоголік і наркоман, у якого не входить дового залишатися на одній роботі. Він намагається жити якнайбільш гучним і шаленим життям, що призводить до перебільшень для драматичного ефекту. Дейв каже, що його друг живе під фальшивим ім'ям, «Джон» вважається одним з найпоширеніших імен в світі.
  • Емі Салліван — роздратована дівчина, яка потребує допомоги Джона та Дейва. Дейв починає історію, вважаючи, що Емі — це людина з розумовими вадами або особливими потребами, тендітна маленька сестра «Великого Джима» Салліван. Дейв знав Емі з програми корекції поведінки і несе відповідальність за її невтішне прізвисько «Огірок» через свою звичку блювоти, як морські огірки. Емі і Дейв обидва невдахи, через усвідомлення цього у них зав'язуються романтичні стосунки. Дейв намагається дізнатися Емі, поступово зближуючись з нею. Її сором'язливе, а часом і дивну поведінку найчастіше можна пояснити дією ліків, які вона приймає після автокатастрофи.
  • Моллі — собака, яку взяв до себе Дейв, «Ірландська руда собачка», раніше її господинею була Емі. Моллі — спокійний собака, але таємничим чином пов'язана з надприродними подіями, які проходять через книгу. Крізь неї проходить дух Джона і вона теж відчуває наслідки соєвого соусу. У другому акті здається, що вона відповідальна за вбивство, в той час як вона знаходиться під наглядом Кріссі Лавлейс, незабаром собака вмирає, говорячи людською голосом про Коррока. У третьому акті книги собака гине, але пізніше з'ясовується, що це був двійник, так як сама Моллі весь час перебувала під опікою Емі.
  • Дженіфер Лопес — колишня дівчинка Дейва (а не актриса зі схожим ім'ям). Джен була первинним персонажем у першому акті книги, і жила з Дейвом протягом 6 місяців після інциденту в Лас-Вегасі. Вона розлучилася з Дейвом після деяких аргументів про помилкову тривогу вагітності. В даний час вона живе зі своїми друзями та рідко контактує з Дейвом. Хоча Джен мала досвід роботи з соєвим соусом, вона відмовилася визнати свої побічні ефекти. Їй не подобається Джон через його постійне нагадування про страшні події Вегаса. Коли Джон нагадує Дейву про надприродні події в ресторані, вона плаче.
  • Кріссі Лавлейс — втягується в історію з Джоном і Дейвом після вбивства свого сусіда в другому акті книги. Вона є тимчасовим власником Моллі і має романтичний зв'язок з Дені Векслером. При дослідженні зв'язку Векслера з соєвим соусом, її християнська віра виявляється корисною, коли Дейвом опановує Коррок в покинутому торговому центрі. Пізніше вона посилає своє намисто з хрестом Дейву.
  • Арні БлондСтоун — журналіст, який досліджує паранормальні справи, Арні Блондстоун зв'язується з Дейвом через Емі. Розмова Дейва з Арні виступає в ролі обрамлення твору. Він є дуже скептичним індивідом, що, як видається, є складним завданням для Дейва, переконати Арні у існуванні паранормального.
  • Коррок — вважається злим божеством, якому поклоняються кілька різних культур, Коррок виступає в ролі головного антагоніста роману, при цьому багато демонів зустрічаються з Дейвом і Джоном у романі, виступаючи як його слуги. Коррок зображений багатьма способами, як фізичним, так і метафоричним.
  • Доктор Альберт Марконі — колишній священик Альберт Марконі досліджував паранормальну активність, і в його подорожах став дуже вправним у всіх надприродних сферах. Його вперше зустрічають в Лас-Вегасі, де його знання про окультне становище примушує багатьох демонів покинути людський вимір.
  • Джеймс «Великий Джим» Салліван — старший брат Емі Салліван, «Великий» Джим — релігійний колишній однокласник Давида та Джона, а також прихильник фантастики та спецефектів.
  • Купа — один з надприродних посіпак Коррока. Натуральна форма Купи складається з рою дрібних, білих інсектоїдів, порівнянних з паличками, описаними в криптозоологічних теоріях, проте він також може приймати будь-яку форму, як наприклад людську.
  • Детектив Луоренс «Морган Фрімен» Еплтон — детектив у неназваному поліцейському департаменті. Еплтон запитує Дейва про дію «соєвого соусу» і швидко усвідомлює небезпечно надприродні аспекти його справи. Дейв подумки порівнює його з актором Морганом Фриманом, назвавши детектива так в своєму оповіданні, хоча зовні схожість з актором не велика.

Продовження[ред. | ред. код]

Перша частина сиквела, Джон і Дейв і Храм X'al'naa'thuthuthu була спочатку розміщена на офіційному вебсайті. Потім була знята, але вивішена ще раз автором, 17 лютого 2009 року, в зв'язку з великим попитом. Ця історія в черговий раз була видалена з сайту станом на 3 липня 2010 року. Вонг заявив в кінці 1 частини, що назва наступного видання буде, ймовірно, буде називатися «Джон і Дейв і п'ята стіна». 28 серпня 2011 року було оголошено, що сиквел буде називатися «Ця книга сповнена павуків». «Ця книга сповнена павуків: Серйозно чувак, не торкайтеся її». Книга вийшла 2 жовтня 2012 року.

Третя книга серії була видана 3 жовтня 2017 року під назвою «Що за дідько я щойно прочитав: роман космічного жаху».

Екранізація[ред. | ред. код]

Режисер Дон Коскарелі придбав права на фільм до книги[2], а потім написав і зрежисерував одноіменну екранізацію[3][4]. Зйомки почалися 21 жовтня 2010 року. Найбільш відмомими зірками фільму є Пол Джаматті, що зіграв Арні Блондестон та Кленсі Браун, у ролі доктора Марконі, Джаматті також виступив у якості виконавчого продюсера. Актори Чейз Вільямсон і Роб Майєс грають головні ролі Дейва і Джона, відповідно[5]. Прем'єра фільму відбулася на кінофестивалі Sundance 2012 року 24 січня 2012 року[6][7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. September 29, 2009 That's the release date for the book. Архів оригіналу за вересень 7, 2012. Процитовано листопад 19, 2017. 
  2. «Don Coscarelli to Direct 'John Dies at the End'» [Архівовано 11 лютого 2009 у Wayback Machine.], Bloody Disgusting, February 16, 2008
  3. John Dies at the End (2012). International Movie Database. Процитовано 9 лютого 2013. 
  4. «Quint knows what Don Coscarelli's new movie is! And more importantly he knows Paul Giamatti and The Kurgan are in it!», Ain't It Cool News, October 21, 2010
  5. NEWS: Don Coscarelli's ‘John Dies at the End’ gets Distribution Thursday August 23rd, 2012 by horrorbug
  6. ‘John Dies at the End’, January 24, 2012
  7. Coscarelli's 'John Dies At The End' heads to VOD and theaters with Magnet The film version of David Wong's crazy comic horror novel gets a date By Drew McWeeny Wednesday, Aug 22, 2012 5:55 PM

Посилання[ред. | ред. код]