Фагосома

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фагосо́ма — везикула, яка формується навколо невеликих об'єктів в процесі фагоцитозу. Фагосома формується з клітинної мембрани.

Компартмент, що утворюється під час захоплення чужорідного об'єкта цим фагоцитом зветься фагосомою, а органели, що зливаються з нею первинними лізосомами
Бактерія взаємодіє з рецептором клітини та захоплюється останньою, з одночасним утворенням фагосоми, яка зливається з первинною лізосомою та перетворюється в фаголізосому, у якій відбувається лізис бактеріальної клітини. Неперетравлені рештки екскретуються шляхом екзоцитозу

У найпростіших великі частки захоплюються в фагоцитарні вакуолі, які зливаються з лізосомами.[1] Продукти перетравлення проникають у цитозоль і використовуються як їжа. У багатоклітинних організмів більшість клітин не здатні ефективно поглинати великі частки. Для цієї мети існують фагоцити — спеціальні клітини, які здійснюють фагоцитоз. Фагосоми в фагоцитах так само, як у найпростіших, зливаються з первинними лізосомами і формують вторинні лізосоми, в яких захоплений матеріал деградує. Неперетравлені речовини залишаються у вторинних лізосомах, утворюючи залишкові тільця. Випадковий або обумовлений рецепторами контакт мікробної клітини з фагоцитом (макрофагом, нейтрофілом) призводить до утворення виростів мембрани — псевдоподій, оточуючих чужорідну клітину, і формуванню везикули — фагосоми. Фагосома занурюється в клітину, де після злиття з лізосомами утворює фаголізосому[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eldra Solomon, Linda Berg, Diana Martin, Claude Villee: Biologia. Warszawa: Multico, 1996, ss. 914–915. ISBN 83-7073-090-6. 
  2. Фагосома (вакуоль фагоцитозная) [Архівовано 9 грудня 2011 у Wayback Machine.] (рос.)