Файл:Будинок лікаря 1905 р. - єдиний у світі дерев'яний будинок архітектора В.Городецький Фото І.І.Моргуна.jpg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Повна роздільність(2400 × 1652 пікселів, розмір файлу: 3,56 МБ, MIME-тип: image/jpeg)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
Українська: Історична довідка

Архітектор В.В.Городецький і с. Мошни Черкаського району

      Київський міський архітектор  Владислав Городецький будував не лише у Києві. Багато працював на  Черкащині. У  селі Мошни Черкаського р-ну знаходиться єдина вціліла  дерев’я на будівля “повелителя бетону і цементу”. 
    Архітектор дружив із дворянином Миколою Балашовим та його дружиною Катериною. Городецький приїздив до них у Мошни на полюваня. Внучка графа М.С.Воронцова –Катерина Балашова, яка у 1884 році успадкувала маєтності при містечках Мошни і Городище від дядька С.М.Воронцова, замовляла Городецькому ряд проектів. Турбуючись про здоров’я  місцево населення, вирішила  побудувати тут лікарню. У 1890-му році почали заготівлю матеріалу  , а у 1892 році проект лікарні було замовлено В.Городецькому. 

Проект лікарні в Мошнах. Архітектор В Городецький

Урочисто відкрили лікарню 9 листопада 1894 року - у день срібного весілля Балашових. Обійшлося будівництво у 14 тис. рублів. У комплекс лікарні входили два приміщення . Архітектор був особисто присутній на будівництві. Головне приміщення лікарні. Позаду видніється другий корпус лікарні У одноповерховій дерев’яній лікарні була операційна, чотири палати на десять ліжок, кабінет лікаря, ванна, туалет і кухня. Працював один лікар, два фельдшери та стільки ж повивальних бабок.

Нині   залишилася частина приміщення лікарні. В ньому, нині, знаходиться рентген кабінет .

Друге приміщення лікарні в якому розміщувався харчоблок та пральня розібрали.

 У 1905 році був зведений дерев’яний різний будинок для лікаря, за проектом того ж В.Городецького. Будинок лікаря зведений у давньоруському стилі. Тут спочатку жив лише один лікар зі слугами. Було пічне опалення. Грубки розташовувалися на стиках кількох кімнат. Пізніше у домі зробили  квартири для лікарів. Провели водяне опалення від лікарні, обладнали каналізацію. Донедавна в будинку проживало 4 сім’ї лікарів, нині одна. Проект будівлі , на жаль ,не віднайдено
      Будинок знаходиться на балансі і під доглядом Мошнівської районної лікарні. Завдяки цьому він зберігся майже неушкодженим . 
Для того, щоб зберегти цю  унікальну, єдину уцілілу дерев’яну пам’ятку, в ній було б непогано розмістити, скажімо, єдиний у світі музей “повелителя бетону і цементу” В.В.Городецького та краєзнавчий музей,  який  був би на чиємусь утриманні, так як скажімо “ Музей Т.Г.Шевченка в Мошнах”, який є філією Черкаського обласного краєзнавчого музею. 
Таким чином можна було б зберегти цю пам’ятку до якої і зараз проявляють великий інтерес туристи та науковці.
  Село Мошни Черкаського району  завдяки його пам’яткам  є неповторною перлинкою на туристичній мапі Черкащини.  Але воно було б ще привабливішим для туристів, якби  вдалося дерев’яному будинку лікаря архітектора  Владислава Городецького - створити музй.
   Краєзнавці села Мошни  і сільська влада на протязі останніх десятиліть неодноразово зверталась до обласних структур з  проханням надати будівлі статус пам’ятки і створити там музей, але на сьогоднішній день результат нульовий. Восени  2019 року Мошнівською лікарнею, у відповідь на листа Черкаської ОДА, було надіслано листа з пропозицією включити будинок до державної програми “ Туристичні магніти ” України.
До листа додаю світлини дерев’яних будівель архітектора В.Городецького в Мошнах та буклет з історії с. Мошни. Микола Якименко
Час створення
Джерело Власна робота
Автор Арлань

Ліцензування

Я, власник авторських прав на цей твір, добровільно публікую його на умовах такої ліцензії:
w:uk:Creative Commons
зазначення авторства поширення на тих же умовах
Ви можете вільно:
  • ділитися – копіювати, поширювати і передавати твір
  • модифікувати – переробляти твір
При дотриманні таких умов:
  • зазначення авторства – Ви повинні вказати авторство, надати посилання на ліцензію і вказати, чи якісь зміни було внесено до оригінального твору. Ви можете зробити це в будь-який розсудливий спосіб, але так, щоб він жодним чином не натякав на те, наче ліцензіар підтримує Вас чи Ваш спосіб використання твору.
  • поширення на тих же умовах – Якщо ви змінюєте, перетворюєте або створюєте іншу похідну роботу на основі цього твору, ви можете поширювати отриманий у результаті твір тільки на умовах такої ж або сумісної ліцензії.


Підписи

Додайте однорядкове пояснення, що саме репрезентує цей файл

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

0,0015625 секунда

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний19:23, 30 вересня 2020Мініатюра для версії від 19:23, 30 вересня 20202400 × 1652 (3,56 МБ)АрланьUploaded own work with UploadWizard

Така сторінка використовує цей файл:

Метадані