Файл:Saint Spyridon and Saint Nicodemus of Kyiv Caves.jpg

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Saint_Spyridon_and_Saint_Nicodemus_of_Kyiv_Caves.jpg(350 × 459 пікселів, розмір файлу: 50 КБ, MIME-тип: image/jpeg)

Wikimedia Commons logo Відомості про цей файл містяться на Вікісховищі — централізованому сховищі вільних файлів мультимедіа для використання у проектах Фонду Вікімедіа.

Опис файлу

Опис
English:
Saint Spyridon and Saint Nicodemus. Orthodox saints, makers of prosphora (small loaf of bread used in Orthodox Christian liturgies), monks at Kiev Caves monastery, where their relics are preserved at Nearer Caves. 12 century, Kyiv, Ukraine.
Українська:
Святий Спиридон Проскурник (12 століття, Київ) — древньоруський святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний. Жив за часів печерського ігумена Пимена пісника (1132-1141). Колишній селянин, не навчений грамоті, Спиридон прийшов до монастиря у зрілому віці. Самотужки навчився читати, завчив напам'ять Псалтир, який читав під час роботи цілодобово. "Патерик Печерський" оповідає про те, як одного разу Спиридон у чудесний спосіб загасив пожежу в пекарні. За велінням ігумена Пимена, допомагав пекти проскури прп. Никодиму проскурнику. Його мощі спочивають у Ближніх печерах. Життя багатьох ченців Печерського монастиря дістало відображення в гравюрах XVII-XVIII ст. Один з перших іконографічних портретів Спиридона надрукований у "Патерику Печерському" 1661 р., зробив гравер Києво-Печерської лаври Ілля. Збереглося зображення ченця в монументальних розписах лаврських храмів. Пам'ять 11 жовтня і 13 листопада.
Святий Никодим Проскурник (бл. † 1139, Київ) — давньоруський православний святий, чернець Печерського монастиря. Преподобний. Був помічником прп. Спиридона; працював у пекарні, за монастирським переказом, 30 років. Жив за часів ігумена Пимена пісника (1132-1141). Помер, можливо, близько 1139 р. Його мощі спочивають у Ближніх печерах. Пам'ять 11 жовтня і 13 листопада.
Час створення
Джерело Kyiv Caves Monastery, Ukraine
Автор Eliyah (Iliya), engraver of Kyiv Caves monastery, Ukraine

Ліцензування

Public domain

Ця робота перебуває у суспільному надбанні у країнах і територіях, де авторське право охороняється протягом життя автора та 100 років після того або менше.


Ви також мусите включити позначку про суспільне надбання США, аби пояснити чому ця робота є у суспільному надбанні у США.

Підписи

Додайте однорядкове пояснення, що саме репрезентує цей файл

Об'єкти, показані на цьому файлі

зображує

Історія файлу

Клацніть на дату/час, щоб переглянути, як тоді виглядав файл.

Дата/часМініатюраРозмір об'єктаКористувачКоментар
поточний12:26, 29 травня 2009Мініатюра для версії від 12:26, 29 травня 2009350 × 459 (50 КБ)Roman Z{{Information |Description={{en|1=Saint Spyridon and Saint Nicodemus. Orthodox saints, makers of prosphora (small loaf of bread used in Orthodox Christian liturgies), monks at Kyiv Caves monastery, where their relics are preserved at Nearer Caves.}} |Sour

Глобальне використання файлу

Цей файл використовують такі інші вікі:

Метадані