Файнберг (прізвище)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Файнберг
Пнімецьке прізвищеWD:
Оригінал мовою Ціхановіч
Фонетичні алгоритми (англ.)
Схожі прізвища
Пов'язані Фінберг

Пошук сторінок

які починаються з
містять

у Вікіданих:посилання:

Файнберг — нім. Feinberg — німецьке та єврейське прізвища.

Походження[ред. | ред. код]

Прізвище Фійнберг походить від німецького словосполучення «Feinberg», що в перекладі означає «красива гора». Воно з'явилось в результаті поєднання двох коренів німецької мови або мови їдиш. Подібні прізвища особливо поширені серед ашкеназських євреїв. Такі «штучні» прізвища створені в так званому «галицькому» стилі: Розенгольц — «дерево троянд», Вайншельбойм — «вишневе дерево» тощо. Найчастіше складовими частинами таких прізвищ були слова, що позначають дорогоцінні камені, кольори, елементи флори і фауни в першій її частині і топографічний образ або слова, що відносяться до світу рослин — у другій.

Історія[ред. | ред. код]

Прізвище Файнберг носила відома сім'я сіоністів і перших поселенців в Ерец-Ісраель.

Йосеф Файнберг, який народився в 1855 році в Таврійській губернії, біг від погромів 1881 року і переселився в Ерец-Ісраель. Йосеф був одним із засновників міста Рішон-ле-Ціон і перебував серед тих, хто приймав Теодора Герцля під час його відвідин Ерец-Ісраель в 1898 році.

Його молодший брат Ісраель Файнберг жив у Гедері, де став одним з перших охоронців поселення і організував посадку евкаліптових дерев для осушення навколишніх боліт. Ісраель помер у віці 46 років, виснажений малярією і важкою працею.

Його син Авшалом Файнберг був одним із засновників групи «Нілі» — підпільної єврейської організації, що діяла в Ерец-Ісраель під час Першої світової війни. У 1917 році Авшалом вирушив у розвідку до Єгипту і був застрелений бедуїнами. Тільки в 1967 році, після Шестиденної війни, останки Авшалома Файнберга були знайдені біля Рафаха (під пальмою, що виросла з кісточки фініка, який він ніс з собою) і поховані з державними почестями на горі Герцля в Єрусалимі.

Прізвище Фінберг в дореволюційній Росії зустрічалася в таких містах, як Рига, Понівеж, Ковно та Мозирі[1].

Відомі носії[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Происхождение фамилии Финберг (рос.). Архів оригіналу за 18 лютого 2020. Процитовано 4 квітня 2022.