Фактор обмеження (Сімак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фактор обмеження
англ. Limiting Factor
Жанр науково-фантастичне оповідання
Автор Кліффорд Сімак
Мова англійська
Опубліковано 1949

«Фактор обмеження» (англ. Limiting Factor) — науково-фантастичне оповідання Кліффорда Сімака, вперше опубліковане журналом «Startling Stories» в листопаді 1949 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Космічні розвідники знайшли зоряну систему в якій чотири планети мали сліди цивілізації. Дві зовнішні планети були повністю випотрошені, позбавлені корисних копалин. Наступна четверта від зорі планета мала єдине чарівне місто з кришталю і пластику. На планеті не було культурного шару, отже вона не була рідним домом цивілізації. Наступна, третя від зорі планета була повністю вкрита сяючою металічною оболонкою. Розвідники знайшли щільно припасований люк і їм довелося підірвати його, щоб проникнути всередину.

Під оболонкою вниз простягнулись нескінченні рівні заповнені одноманітною технікою. Розвідники знайшли кімнату та безліч герметичних ящиків, в одному з яких щось бряцало. Люди почали висувати припущення що до призначення кімнати: пульт керування, кімната для ремонтників чи картотека бібліотеки. Герметичність ящиків пробували пояснити доступом до їх вмісту через четвертий вимір.

Вони продовжили свою розвідку і на глибині 20 миль від оболонки досягли поверхні планети. Там були розвалини міста, рівень цивілізації приблизно дорівнював 20-му століттю на Землі.

Стало зрозуміло, що творці машини, задля її розбудови, самі переселились на четверту планету і спустошили корисні копалини ще двох планет. Навіщо вони так фанатично розбудовували її і що змусило їх покинути систему?

Очевидно, що вони зробили це добровільно, оскільки забрали з собою всі речі та документи.

Один з розвідників припустив, що ящик є сейфом і містить цінну річ, і коли його підірвали, там виявили перфокарту.

Отже планетарна машина виявилась комп'ютером. І його покинули, бо він виявився замалим для вирішення поставленої перед ним задачі. Обмежуючим фактором виявилась міцність сталі, яка не дозволяла будувати більше 20 миль у висоту.

Задача, напевно, була досить важливою, оскільки змусила покинути рідну систему.

Посилання[ред. | ред. код]